Piernik świąteczny

malwiśka

Member
Kwi 21, 2013
61
0
0
Joanno dziękuję za podpowiedź, nie miałam czasu przejrzeć całego wątku, bo pewnie trafiłabym na Twoją wiadomość i uratowała piernik
icon_mrgreen.gif

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Już z rana przekroiłam niebo w gębie
lecker.gif
dwa razy i posmarowałam cinowymi śliwkami w czekoladzie, oblałam Cinkową polewą i dokleiłam gwiazdkami, które wycięłam ze specjalnie zrobionej masy cukrowej ( i to było najtrudniejsze) Teraz nastąpiła degustacja, no szczerze - warto było 3 tygodnie czekać, recenzja mojego m, smakosza i konesera : ten piernik jest niesamowity:)
Wprawdzie ewalukas tu nie zagląda, ale zaocznie dziękuję, Cince za polewę też
icon_mrgreen.gif
, no nie mogę sobie przypomnieć czyje były śliwki
mniam.gif

soap_bubble

Member
Maj 14, 2008
46
0
0
Moje pierniki też już przełożone (powidłami śliwkowymi) oraz oblane czekoladą.
Po drugim "napojeniu", jeszcze na mokro, odkroiłam piernikową piętkę do spróbowania, byłam nieco rozczarowana gdyż trochę przypominał mi Christmas cake, którego nie lubie
icon_neutral.gif
Ale na drugi dzień odkroiłam kolejną piętkę i już robi się smaczniej
lecker.gif
Zawinęłam więc w folię i czekam spokojnie do Świąt.
icon_mrgreen.gif

Aha, oblewałam czekoladą rozpuszczoną w słodkiej śmietance z dodatkiem żelatyny, rzeczywiście błyszczy sie niesamowicie, nic a nic nie lepi do rąk ani folii, po prostu cudo! Dziekuję!
anbetung.gif

soap_bubble

Member
Maj 14, 2008
46
0
0
Mój doskonały w smaku, powiem szczerze że nie spodziewałam się, ale jak dla mnie wygrał ze staropolskim
icon_mrgreen.gif

Dostałam też już entuzjastyczne sms-y od obdarowanych, tak więc dziękuję za świetny przepis, fajny pouczający wątek i życzę Wam wesołych i smacznych Świąt!

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
I moje pierniki doskonałe jak zwykle, śliwowica fajnie lekko wyczuwalna mmmmmm.... pyszne i co jak co, ale ten piernik zapewnił sobie swoim smakiem stałą pozycję w bożonarodzeniowym menu w naszym domu
icon_biggrin.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ja się zastanawiam, z myślą o prezentach, ale jeśli się zdecyduję, to zrobię jako poprzednio metodą na skróty:

Joanna @ 18 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1063456W tym roku zrobiłam inaczej. Ponieważ przegapiłam termin pierwszego "upijania", po prostu przekroiłam ciasto na blaty i nasączyłam je jak tort, a na drugi dzień przełożyłam powidłami. Zapowiada się dobrze.
Joanna @ 1 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375057Jak piekłam go pierwszy raz, nasączałam zgodnie z przepisem, ale następnym razem zwyczajnie rozkroiłam ciasto na blaty i nasączyłam jak tort, a potem przełożyłam masą daktylowo - pomarańczową czy powidłami. Prosto i skutecznie.
icon_wink.gif

Dodam, że daję mniej cukru, więcej korzeni i piekę w niższej temperaturze (170 -180 stopni).

Ostatnią edycję dokonał moderator:

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Mam zamiar zrobic dwa. Nigdy wczesniej nie robilam.
Jeden bedzie dla nas, drugi dla rodzicow.
Jutro bede robic.

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Cinko, a Twoje foremki jakie maja wymiary?
Nie mam niestety 3 takich samych, a to jest rzeczywiscie dobry pomysl, zeby zrobic trzy pierniki z dwoch porcji
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Też nie mam 3 identycznych - dwie prawie takie same 25 x11 a jedna dłuższa i węższa 30 x 10, w piecu stawiam ją pośrodku.
Wymiary mierzone po górnej, rozchylonej krawędzi.
Na takie wielkości foremek ciasta jest akurat. Wyrośniętą kopułkę ścinam na równo po wystygnięciu (ściętą część zjadamy od razu żeby sprawdzić czy smaczne
icon_wink.gif
) i z tej ściętej strony robię dno ciasta, wtedy wierzch jest równiutki jak stół
icon_smile.gif
jak na zdjęciu wyżej.

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Tez tak zrobie. Twoj piernik wyglada super. A ja wole miec trzy mniejsze pierniki niz dwa duze.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Też doszłam do tego wniosku po tym jak pierwszym razem upiekłam z jednej porcji w jednej swojej blaszce
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy