Piernik świąteczny

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
jaka @ 3 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=784131No Ewa, nareszcie jesteś, się martwiłam, że Cię tu nie "słychac"
icon_smile.gif
Jakuś szpital mi się przytrafił i się nie odzywałam dlatego. Ale jakbym mogła nie popełnić tego piernika?
icon_mrgreen.gif

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
wczoraj zrobilam, pachnialo nieziemsko:) niestety nie uniknelam lekkiego przypalenia, chociaz pieklam ponad godzine w ok 170 stopniach. Wyrosl slicznie a teraz zawiniety w folie czeka az go za tydzien upije:)

Załączniki

• IMG_1206.jpg
    IMG_1206.jpg
    108.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1212.jpg
    IMG_1212.jpg
    125.1 KB · Wyświetleń: 0

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Dziewczyny, piękne te Wasze pierniki.

Co do temperatury - w tym roku też ją obniżyłam i pilnowałam gada, a on się i tak przypalił, bo ja gapa
icon_sad.gif
Ale zawsze tak miałam i po jego obskrobaniu zapominam o tym co się wydarzyło, bo nic a nic nie ma to wpływu na smak, a polewa zakrywa jego niedoskonałość
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
A ja nie zarobiłam. Zarobię dopiero koło stycznia, żeby był na luty, kiedy wszyscy już zatęsknią za piernikami. :D

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
Moje niestety z dniowym opóźnieniem ale upieczone
icon_smile.gif

Teraz sobie stygną ... robiłam z potrójnej porcji
icon_smile.gif

Jak ja lubię tego piernika
lecker.gif

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
dziewczyny myslicie, ze moge odkroic kawalatek i sprawdzic czy czasem nie ma zakalca? boje sie, zeby w dzien swiat piernik nie splatal mi psikusa i nie okazal sie zakalcem.....ktoras z was tak zrobila?

Mycha

Moderator
Mar 13, 2006
2,694
0
0
Malo na forum zagladam ale przylazlam
icon_wink.gif
coby zameldowac ,ze pierniki upieklam 4 sztuki
icon_smile.gif

2 pieklam w silikonowej foremce i totalna klapa tylko dopiekalam i dopiekalam bo w srodku sie lepil, w koncu nie wiem co z nich bedzie.Nastepne juz w metalowej i wyszly idealnie jak w tamtym roku
icon_smile.gif

Ja alkoholu tez nie lubie ,jak juz to tylko okazjonalnie(np. dzis w Rocznice Slubu
icon_smile.gif
) ale w tym pierniku zupelnie mi nie przeszkadza, wrecz przeciwnie
icon_smile.gif
Piernik jest pyszny!

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Mycha, serdeczne gratulacje! Wielu kolejnych lat w szczęściu i harmonii.

Odzywaj się częściej
knuddel.gif

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Mycha @ 4 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=7846352 pieklam w silikonowej foremce i totalna klapa tylko dopiekalam i dopiekalam bo w srodku sie lepil, w koncu nie wiem co z nich bedzie.Nastepne juz w metalowej i wyszly idealnie jak w tamtym roku
icon_smile.gif
Widziałm w Duce silikonowe keksówki i zastanawiałam sie czy nie nabyc, ale skoro w nich nie wychodzi... ktoś ma pomysł dlaczego? Inne ciasta tez sie nie udają?

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
worldsapart @ 4 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=784611dziewczyny myslicie, ze moge odkroic kawalatek i sprawdzic czy czasem nie ma zakalca? boje sie, zeby w dzien swiat piernik nie splatal mi psikusa i nie okazal sie zakalcem.....ktoras z was tak zrobila?
Ale za dwa tygodnie będziesz ten piernik kroić w celu przełożenia go i wtedy nastąpi "chwila prawdy" - czyli na 100% nie postawisz zakalca na świątecznym stole.

Mycha

Moderator
Mar 13, 2006
2,694
0
0
Sinistra @ 5 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=784843Mycha, serdeczne gratulacje! Wielu kolejnych lat w szczęściu i harmonii.

Odzywaj się częściej
knuddel.gif
Dziekuje
bussi.gif

CYTATWidziałm w Duce silikonowe keksówki i zastanawiałam sie czy nie nabyc, ale skoro w nich nie wychodzi... ktoś ma pomysł dlaczego? Inne ciasta tez sie nie udają?
Inne ciasta udaja sie znakomicie w silikonowych formach, tylko ten piernik pierwszy raz sprawil mi problemy .Mam rozne silkonowe: motyl,muffinkowe,tortownice i wszystko udaje sie na bank.Moze tego ciasta piernikowego bylo za duzo i dlatego
denknach.gif

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Arabeska @ 8 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=786257Grabinko - a jaka metode stosowalas? Strzykawką??
Tak,zrobiłam dziurki wykałaczką a do tych dziurek wlewałam strzykawką(bez igły) kawę z alkoholem.Troszkę mokry mi się piernik zrobił na dole,odczekałam aż wpije ten płyn z dołu i zmieniłam folię na nową.Dziś podejrzę,czy wszystko ,ok.Trzymam go w spiżarni przy otwartym oknie zawiniętego w folię spożywczą.
Zadziwiająco dobrze wpijał
rofl.gif
"płyn".

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Moje, świeżo upite
cheers.gif

SNV82161.JPG

Załączniki

• SNV82161.JPG
    SNV82161.JPG
    114 KB · Wyświetleń: 4

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy