Piernik świąteczny

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
zachecajace komentarze
mniam.gif
ja tez zrobie, zobaczymy co mi wyjdzie
fiesgrins.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Cinka @ 19 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=912504Zrobię i ja w tym roku
icon_biggrin.gif
Napiszcie proszę jakie wymiary mają wasze keksówki - boję się że moja będzie za mała... nie chciałabym żeby mi taka góra pęknięta wyszła.
Jedną mam 30x10x7 a drugą 25x12x8 cm mierzone po górnej krawędzi.
Cinko, moja foremka, w której robiłam ma 33x11x10 cm. Ciasto sporo rośnie podczas pieczenia i z tego co pamiętam pękło mi na środku. W smaku jest doskonałe i na pewno upiekę je znowu w tym roku.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
To w takim razie nie ma co nawet zaczynać z jedną porcją tylko trzeba szykowac od razu podójną ilość.
A potem znowu będzie co jeść do konca stycznia
dump.gif
rok w rok narzekam że za dużo tego i że to było ostatni raz i po roku okazuje sie że wcale nie ostatni
cluebat.gif

kusa37

Member
Paź 9, 2008
467
0
0
piekę z jednej porcji, piernik szybko się nie starzeje.
Optymalna data pieczenia to 2 grudnia. Ale ja upiekę dopiero 5 bo w tygodniu nie mam czasu.
W tamtym roku częstowałam piernikiem w sylwestra- był jeszcze lepszy niż w święta.

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Tak czytam, i czytam, i czytam... i im więcej czytam tym bardziej mnie korci, żeby wyrobić ciasto na ten piernik. Jak tak dalej pójdzie to zapiernicze święta
rofl.gif
i zamiast 12 potraw będzie 12 ciast
fiesgrins.gif

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
mój piernik jest już prawie w polowie drogi, wczoraj go nasaczalam, pieknie pachnie, i robi się coraz bardziej miekki i coraz bardziej aromatyczny
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
dziewczyny czy ktoras probowala upiec go zamiast w keksowce w prostokatnej blaszce, zeby wyszedl w ksztalcie podobny do karajanki bajaderki? jesli tak to w jakiej wielkosci blaszce trzeba by bylo go upiec. Nie chcialabym wysokiego ciasta podluznego tylko bardziej plaskie ale takie, które da się pokroić na kwadraty.

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Arabeska @ 27 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915811Dzieki cinko, za wyjasnienia. Moze dlatego nie mozna na cc wdawac sie w zadne plemiki i bytowac wyłącznie w przepisach
icon_neutral.gif
Albo się wycofac, gdy robi się za gorąco...
icon_smile.gif

Wiecie, ja myślę, że Ewalukas się nie oprze i zajrzy tu do tego wątku, bo od lat wspólnie wypiekamy ten piernik... Może ściągniemy ją tu naszymi myślami...
icon_mrgreen.gif

Owieczko, ja wypiekałam ten piernik tylko w keksówkach.
Cinko, moja keksówka ma wymiary 25 x 11 x 8 (cm) piernik w niej upieczony był dordny, ale niestety pękł podczas pieczenia, ale to nie problem, bo przecież łatwo to ukryc podczas jego późniejszej obróbki.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
mam zamiar robić, tylko mi się wydaje ,ze jedna łyzeczka przyprawy do piernika to strasznie mało, naprawdę tylko tyle dajecie?

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
help, pomocy, ajuda, hilfe itd...
depresja.gif

wzięłam się za ten piernik, i coś musiałam spartaczyć
icon_redface.gif

Podgrzałam miód, dodałam cukru, przyprawę korzenną, łyżkę lando zamiast masła (lando - tłuszcz roślinny) i z rozpędu kakao. Zostawiłam do przesudzenia. Wracam po 'Brzyduli', łopatki miksera w masę... bzit, bzit... i jeden smród, o mało robota nie spaliłam - masa skamieniała
549.gif

Ale ja się nie poddam
icon_mrgreen.gif
Miód dałam wielokwiatowy, płynny... w czym tkwi szkopuł? co ja zrobiłam źle? pomóżcie
bussi.gif

Pierwszy raz w życiu mi się cosik takiego przytrafiło.

kusa37

Member
Paź 9, 2008
467
0
0
Spróbuj inula podgrzać w mikrofali
ja też się rozpędziłam i mi zgęstniało więc wyrzuciłam i zrobiłam od nowa.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy