Cinka @ 19 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=912504Zrobię i ja w tym rokuNapiszcie proszę jakie wymiary mają wasze keksówki - boję się że moja będzie za mała... nie chciałabym żeby mi taka góra pęknięta wyszła.![]()
Jedną mam 30x10x7 a drugą 25x12x8 cm mierzone po górnej krawędzi.Cinko, moja foremka, w której robiłam ma 33x11x10 cm. Ciasto sporo rośnie podczas pieczenia i z tego co pamiętam pękło mi na środku. W smaku jest doskonałe i na pewno upiekę je znowu w tym roku.
inula @ 19 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=912793i zamiast 12 potraw będzie 12 ciast![]()
![]()
ja się boję ,że będzie u mnie 12 pierników![]()
nie licząć małych pierniczków![]()
Maraa @ 19 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=912609Cinko, moja foremka, w której robiłam ma 33x11x10 cm.Dziękuję za wymiarybędę musiała chyba poszukać większej foremki![]()
![]()
Albo dokupię jeszcze jedną podobną, zrobię 2 porcje i upiekę w 3 foremkach![]()
mysz @ 21 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=913279robię i ja w tym roku, nie wiem jeszcze czy z pojedynczej czy podwójnej porcji
szkoda że ewalukas już nas nie odwiedza
Ja też. I tez bardzo żałuję.
mysz @ 21 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=913279szkoda że ewalukas już nas nie odwiedza
Przepraszam ale czy ktoś wie dlaczego? Piernik wyszedł mi rok temu wspaniały, na pewno powtórze w tym.
Arabeska @ 27 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=915804Przepraszam ale czy ktoś wie dlaczego?Wie. Powodem była pewna niemiła utarczka słowna w jednym z wątków - jak to czasem bywa na CC![]()
Szkoda że skutkowała odejściem Ewy.
Arabeska @ 27 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=915811Dzieki cinko, za wyjasnienia. Moze dlatego nie mozna na cc wdawac sie w zadne plemiki i bytowac wyłącznie w przepisach
Albo się wycofac, gdy robi się za gorąco...![]()
Wiecie, ja myślę, że Ewalukas się nie oprze i zajrzy tu do tego wątku, bo od lat wspólnie wypiekamy ten piernik... Może ściągniemy ją tu naszymi myślami...![]()
Owieczko, ja wypiekałam ten piernik tylko w keksówkach.
Cinko, moja keksówka ma wymiary 25 x 11 x 8 (cm) piernik w niej upieczony był dordny, ale niestety pękł podczas pieczenia, ale to nie problem, bo przecież łatwo to ukryc podczas jego późniejszej obróbki.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.