PIERNIKI

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Mysz,nie mam pojęcia o co chodzi,Nigdy nie miałam kłopotów z tym ciastem,a u mnie od zawsze było pieczone z tego przepisu.

W tym roku zrobiłam też pierniki z przepisu mojej przyjaciółki,ciasto smaczne,z sokiem z pomarańczy,na 1 kg mąki daje się 2 łyżeczki sody-włozyłam blachę do piekarnika i pierniki rosły jak oszalałe,skurczyły się i zgrubiały.
Musiałam cieniej wałkowac i wycinałam tylko serca,gwiazdki i parę kwiatków,porażka.
Są pulchne,puszyste i z lukrem pomarańczowym i orzechem bardzo smaczne,ale kształtu za cholerę nie trzymają.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
poddaję się
icon_sad.gif
...
Tak, jak Janka napisała, są ciasta, z których najlepiej wycinać koła bo niewiele z kształtów się zachowa. To zazwyczaj luźniejsze ciasta, stąd mój pomysł na podsypanie mąki.
Te, wg Janki to jedne z moich ulubionych. Zawsze wychodziły jak trzeba.
Smaczne będą a jeżeli zależy Ci na kształtach do dekorowania to zrób z polowy porcji np. czeskie. Z nimi nie powinno być problemu.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,307
383
83
Jeżeli nic nie pomaga to może być wina mąki. Pamiętam, że kiedyś miałam podobny problem ze wszystkimi piernikami, które robiłam z tej samej mąki.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Własnie też miałam napisać że to chyba mąka,tylko nie pamiętam jakiej użyłam do tych pierników z sokiem pomarańczowym,bo u koleżanki były ładne kształty.
Do moich miałam na bank z Lubelli,a do tych kapryśnych chyba była marki Tesco.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,307
383
83
Janka @ 15 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1379617Własnie też miałam napisać że to chyba mąka,tylko nie pamiętam jakiej użyłam do tych pierników z sokiem pomarańczowym,bo u koleżanki były ładne kształty.
Do moich miałam na bank z Lubelli,a do tych kapryśnych chyba była marki Tesco.
Janko, a jest na cinie przepis na te pierniczki z sokiem pomarańczowym?

elkunia

Member
Mar 20, 2006
209
0
0
Upiekłam w tym roku te pierniki i chyba już nigdy innych nie będę piekła. Są wspaniałe, po jednym dniu przebywania w puszce ze skórką z pomarńczy i kawałkami jabłka cudownie zmiękły, poprostu rozpływają się w ustach, przypominają mi w smaku moje ukochane Katarzynki z dzieciństwa.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
elkunia @ 23 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382611Upiekłam w tym roku te pierniki i chyba już nigdy innych nie będę piekła. Są wspaniałe, po jednym dniu przebywania w puszce ze skórką z pomarńczy i kawałkami jabłka cudownie zmiękły, poprostu rozpływają się w ustach, przypominają mi w smaku moje ukochane Katarzynki z dzieciństwa.
Cie choroba! Zajrzałam z ciekawości
cry_1.gif

Elkuniu, straszliwie mi się spodobała Twoja opinia
icon_mrgreen.gif

idę ciasto zagnieść z 1/3 porcji, eh, jajek mało i mąki
icon_razz.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,307
383
83
Upiekłam te pierniki na szkolną Wigilię dla dzieci. Moja młodsza córka twierdzi, że to najlepsze pierniki na świecie
icon_smile.gif
i wcale nie jest osamotniona w tej opinii
icon_smile.gif

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Maraa jak zawsze Twoja dekoracja mnie powala - przecudna.
Dokładam się do zachwytów nad tymi pierniczkami - są świetne w smaku. Będę je na pewno powtarzać na kolejne święta
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
u mnie też te są co roku , bo są świetne i dają się wycinać wg mnie najbardziej wymyślne kształty , jak rosną to nic się nie zniekształca , są tez wyśmienite w smaku

a pierniczki Maraa ,twoje jak zwykle cudo nieziemskie
icon_eek.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Mara, pięknie się prezentują pierniczkowe ludziki
icon_smile.gif

A wyszło Ci się szkło?

Janko
anbetung.gif

Przyłączę się do zachwytów nad tymi pierniczkami. To nasze ulubione
icon_smile.gif
Przepis rozsławiłam gdzie mogłam
icon_smile.gif
Tak wyglądała część tegorocznych + jeden ozdobiony (wisi na choince)

Wcześniej mysz miała problem z kształtami. U mnie jedna blacha też wyszła takich bez ostrych krawędzi. Celowo długo przetrzymałam wycięte kształty w dość ciepłej kuchni. jak wkładałam do piekarnika to już były jakby rozprażone i bez ładnych krawędzi. Nie można powiedzieć, że kształt był nie do rozpoznania ale mniej atrakcyjnie się prezentowały. Te, które czekały ze dwie kolejki nie psuły się
icon_smile.gif

pierniczki_Janki.JPG

P1020183.JPG

Załączniki

• pierniczki_Janki.JPG
    pierniczki_Janki.JPG
    298 KB · Wyświetleń: 2
  • P1020183.JPG
    P1020183.JPG
    114.2 KB · Wyświetleń: 2

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy