PIERNIKI

aga.s

Member
Maj 11, 2010
206
0
0
Ja tez zrobiłam po raz pierwszy tego roku. Upieczone 2 tygodnie przed Świętami, niestety nie dotrwały ... Dzieciaki je pożarły, ale to chyba moja wina, bo nie schowałam ich zbyt dokładnie
icon_biggrin.gif
. Juz nie chciało mi się ich dopiekać, bo czasu nie było, a miałam straszna ochote popróbować dekorowanie lukrem... może w następnym roku... W każdym razie smakowo - OK !

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
u mnie się wyjątkowo szybko rozeszły
icon_smile.gif
właściwie wszystkie poszły jako dodatki do prezentów i niektórzy bardziej cieszyli się z pierniczków niż z podstawowego podarku ;)

dodatkowo koleżanka wymyśliła wymianę ozdób choinkowych handmade. Stwierdziłam, że wykorzystam te pierniczki, bo są niezawodne
icon_smile.gif
wszystkie ozdoby, które rozdałam, miały jeszcze na górze gwiazdkę z witrażykiem z landrynki i ładną wstążkę do powieszenia na choince. Liczę na to, że koleżanka zrobiła zdjęcie, to Wam pokażę
icon_smile.gif

tymczasem jedna zapasowa choinka, która mi została, jak już zabrakło gwiazdek ;)

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
A ja idę robić ciasto,bo w tym roku muszę ich zrobić więcej i rozłożyłam sobie prace na dwa lub trzy podejścia.

wsamrazik

Member
Lis 20, 2011
6
0
0
Janko, przepis wspaniały - WIELKIE DZIĘKI
icon_smile.gif
Zrobiłam próbę w zeszłym roku i wszyscy w rodzinie i znajomi się zażerali.... Niedługo następna pierniczkowa zabawa, tym razem w bardziej fikuśnych kształtach (będą choinki 3D i gwiazdki ażurowe) i z lepszymi lukrami (muszę znaleźć dobry czekoladowy, bo ten na kotkach był za kruchy)....

grudzień_2011_012.JPG

pierniczki_008.JPG

pierniczki_004.JPG

pierniczki_007.JPG

pierniczki_014.JPG

Załączniki

• grudzień_2011_012.JPG
    grudzień_2011_012.JPG
    3 MB · Wyświetleń: 4
  • pierniczki_008.JPG
    pierniczki_008.JPG
    2.9 MB · Wyświetleń: 4
  • pierniczki_004.JPG
    pierniczki_004.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 4
  • pierniczki_007.JPG
    pierniczki_007.JPG
    2.7 MB · Wyświetleń: 4
  • pierniczki_014.JPG
    pierniczki_014.JPG
    2.7 MB · Wyświetleń: 4

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Bardzo się cieszę ze i Tobie smakują.
Ty już polukrowałaś,a ja wciąż robię nowe ciasto i w puszkach ciągle ubywa.

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Pierwsza porcja upieczona, druga dojrzewa. Schowalam puszki z piernikami przed synem w mojej sypialni. I co? I teraz musze wymyslec jakas kryjowke, zebym ja ich nie mogla znalezc
icon_smile.gif

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Ciasto na pierniczki wyrobiłam już tydzień temu i wstawiłam do lodówki, ale nie mam kiedy ich upiec. Czy nie za długo siedzą w lodowce i czekają na zmiłowanie? Bo najwcześniej we wtorek będę mogła się za nie wziąć.
gruebel_2.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ciasto może leżeć bardzo długo,więc bądź spokojna.
Moje podzieliłam na częsci i piekę jak mam chęć do roboty.
Dwa kawałki ciasta leżą już chyba z trzy tygodnie.

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Ufff, ale mi ulżyło. Bo już się przestraszyłam, że tyle się przy wyrabianiu tego ciasta narobiłam [bo cukier oczywiście znowu mi się skawalił i musiałam robić to jeszcze raz] a będę musiała ciepnąć je do kosza. A szkoda by mi było. No i drugi raz już bym pewnie się za nie już nie zabrała, a tak ciasto siedzi sobie w lodówce i cierpliwie czeka - głównie na moje córki, które koniecznie chcą je piec, a nie mają teraz na to czasu.
Dziękuję Janko - i za przepis, z którego korzystam nie po raz pierwszy, ale i za pocieszającą wiadomość.
Acha, moje ciasto czeka sobie w lodówce, nie w zamrażalniku. I tak powinno być, prawda?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Moje pierniczki upieczone i zapuszkowane i teraz poczekają sobie czas jakiś na ozdabianie. Ponad trzy godziny je dzisiaj piekłam, a robiłam je z pojedynczej porcji ciasta, więc jestem naprawdę pełna podziwu dla was dziewczyny, że potraficie zrobić je z podwójnej, a nawet potrójnej porcji. Gdybym zrobiła ich więcej, to nie miałabym ich nawet gdzie przechować.
Wielkie dzięki dziewczyny, bo gdyby nie przepis Janki i gdyby nie wasze zachwyty nad tymi pierniczkami, to pewnie nie porwałabym się na nie, a tak spróbowałam [nie po raz pierwszy zresztą] i okazało się, że to wcale nie takie straszne, jak mi się kiedyś wydawało. Moja choinka w tym roku znowu będzie pięknie wyglądała i jeszcze piękniej pachniała. Dzięki wielkie.
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Potrzebuję porady w sprawie piernikowego ciasta.
Zrobiłam na początku 2013 roku (po Nowym roku, bo chciałam dopiec do tych co brakło po świętach) ciasto, ale tak się złożyło, że nie upiekłam. Tak mamy już prawie grudzień, a ciasto siedzi w zamrażalniku.
Czy można z tego ciasta upiec ciasteczka po rozmrożeniu ciasta, czy raczej robić nowe ciasto a tamto wyrzucić?

Proszę o szybką odpowiedź.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,220
1,748
113
_Gonia_ @ 29 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1483778Potrzebuję porady w sprawie piernikowego ciasta.
Zrobiłam na początku 2013 roku (po Nowym roku, bo chciałam dopiec do tych co brakło po świętach) ciasto, ale tak się złożyło, że nie upiekłam. Tak mamy już prawie grudzień, a ciasto siedzi w zamrażalniku.
Czy można z tego ciasta upiec ciasteczka po rozmrożeniu ciasta, czy raczej robić nowe ciasto a tamto wyrzucić?

Proszę o szybką odpowiedź.
Upiec, upiec upiec!!!!!!

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,660
4,791
113
Dziś zagniotłam. Moje ciasto ma luźniejszą konsystencję niż kruche, tak ma być, czy może coś zchrzaniłam?
Robiłam z pojedynczej porcji i nie czekałam, aż roztopiona masa miodu, cukru i masła będzie całkiem zimna, tylko dałam taką letnią
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy