PIERNIKI

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,658
4,786
113
Dziękuję ci Janko za odpowiedź, dziś po przyjściu z pracy, najpierw poszłam zobaczyć do ciasta (stoi na zimnym, nie ogrzewanym ganku)
i jest tak jak mówisz, ciasto ładnie zgęstniało. Myślę jutro piec z niego pierniczki, czy to nie za wcześnie? Czy ciasto będzie już odpowiednie?

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,658
4,786
113
ok, to jutro piekę, ale zrobię jeszcze drugą porcję ciasta i też przetrzymam je jakiś czas
wink.gif

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,658
4,786
113
No i upiekłam
icon_mrgreen.gif

Pierniczki piekłam po 15 min w 170 st, jednego pożarłam jeszcze gorącego, moja córka zjadła dwa, resztę schowałam
icon_mrgreen.gif

Janko dziękuję za przepis
cvety.gif

A oto mój dzisiejszy wyrób

Załączniki

• _s0.zmniejszacz.pl_pierniczki_1_zmniejszacz_pl_652960.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_pierniczki_1_zmniejszacz_pl_652960.jpg
    186.3 KB · Wyświetleń: 1
  • _s0.zmniejszacz.pl_pierniczki_2_zmniejszacz_pl_106101.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_pierniczki_2_zmniejszacz_pl_106101.jpg
    149.6 KB · Wyświetleń: 1

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ładne Ci wyszły
oklasky.gif

Ja od jutra zaczynam wypiekać dla siebie,bo pierniki z 2 porcji ,już polukrowane,jutro wysyłam poczteksem.

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,658
4,786
113
A czy polukrowane się nie posklejają? Ja mam właśnie dylemat
gruebel_2.gif
myślałam nawet, że polukrujemy przed samą wigilią
gruebel_2.gif

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Zagniotlam to cudo! Super zapach i musiałam mocno sie hamować, żeby nie pozrec całej miski na surowo. Początkowo miałam obawy, ze nie odlepie ręki, ale poczytalam, ze tak moze być i nie dosypywalam mąki. Jutro/ pojutrze okaże sie, czy słusznie
icon_mrgreen.gif

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Przymierzałam się do tych pierniczków już kilka razy ale jakoś tak się nie składało.
W tym roku zdecydowałam że upiekę właśnie te na przedszkolny świąteczny kiermasz. Miała stracha czy wyjdą ale zupełnie niepotrzebnie , są rewelacyjne, już wszystkie sprzedane
icon_lol.gif

Bardzo, bardzo się cieszę i strasznie żałuję, że tak późno się za nie wzięłam.
Na bank będę dorabiać dla rodzinki.
Przepis 'sprzedałam' już kilku osobom.

Ogromne dzięki za przepis
bussi.gif
bussi.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Tak,on się skarmelizuje.

Ja ostatnio do garnka wkładam cukier,margarynę i miód,czekam aż się wszystko rozpuści i zagotuje,potem wyłączam i czekam aż przestygnie.

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,658
4,786
113
Janka @ 3 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1485098Renia,możesz spokojnie polukrować ,tylko musisz odczekać aż porządnie wyschną i wtedy włożyć do puszki.
Dziękuję, tak zrobię
icon_mrgreen.gif

index.php?act=findpost&pid=1485262Tak,on się skarmelizuje.

Ja ostatnio do garnka wkładam cukier,margarynę i miód,czekam aż się wszystko rozpuści i zagotuje,potem wyłączam i czekam aż przestygnie.
Tak właśnie robiłam moje pierniczki
wink.gif

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
index.php?act=findpost&pid=1485208Orelia,cieszę się że smakowały i Tobie i innym.
Sprawiłaś mi swoim wpisem wielką przyjemność.
tak.gif
Janko to ja bardzo, bardzo dziękuję.
bussi.gif

Codziennie w przedszkolu słyszę zachwyty po adresem tych pierników i kolejne prośby o podanie przepisu ( rozdaje na prawo i lewo i mam nadzieję że nie masz nic przeciwko? ).
Drugi raz zdecydowanie zrobię jak polecasz czyli wszystko razem rozpuszczę bo ostatnio trochę sie łyżką namachałam żeby rozpuścić ten cukier, który jednak skamieniał ale jak widać nic to pierniczkom nie zaszkodziło
icon_mrgreen.gif

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
My zrobilismy w tym roku z dwoch porcji, w przyszlym chyba trzy machne, bo znikaja ekspresowo. Schowalam puszki z piernikami przed synami w sypialni i teraz z mezem podjadamy a
dump.gif

Uwielbiam to szalenstwo piernikowe. Ja nie lukruje. Nie sa wtedy takie piekne, ale kalorii zawsze troche mniej
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,944
6,350
113
Ja lukruję tylko te na prezent czy na choinkę. Dużo bardziej mi smakują gołe; lukier mi zakłóca miodowo - korzenne aromaty.
Oczywiście mam na myśli taki klasyczny lukier z białkiem do dekoracji, bo inne są czasem do danego rodzaju pierników nieodzowne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
Właśnie upiekłam próbną partię, są rewelacyjne co może potwierdzić jedna z moich pociech, druga by chciała ale jeszcze nie może zajadać się takimi smakołykami ;) piekłam pierniki już z kilku przepisów ale ten bije je wszystkie na głowę
anbetung.gif
musiałam tylko zmiejszyć o połowe czas pieczenia w moim piekarniku
baa.gif
Pozdrowienia dla autorki przepisu
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy