PIERNIKI

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
czekam aż płynne ostygną i będę zagniatać, z całej porcyji
lecker.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Moje zapakowane stoi na balkonie,bo już tam jakieś łapsko wylądowało(czytaj-synowa)i zaczęło się podbieranie surowizny.
Za parę dni zrobię następną porcję.

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Moja Zocha musiała wymieszać i jak się do łapek poprzyklejało to zaproponowała, żebym zrobiła drugie ciasto a ona to z miski (samej mąki 1,5 kg
icon_rolleyes.gif
) będzie sobie jadła,.." ale nie wszystko na raz tylko po troszkę"
icon_lol.gif

W tym przypadku pieczenie niepotrzebnie pozbawia to ciasto kremowej konsystencji
icon_lol.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Janko, to łapsko zatopione w cieście powinnaś potraktowac jak ogromny komplement dla teściówki
icon_mrgreen.gif

jean, Zocha wie co dobre
lecker.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
wreszcie skompletowałam wszystkie przyprawy ,żeby zrobić przyprawę do piernika
icon_smile.gif
koleżanka mi znalazła fajny przepis na thermomix.
dzisiaj zaczynam działanie!!
a na balkonie teraz jest ok, a jak przyjdą mrozy , to zostawić tam ciasto???

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Doruśka @ 13 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1368513wreszcie skompletowałam wszystkie przyprawy ,żeby zrobić przyprawę do piernika
icon_smile.gif
koleżanka mi znalazła fajny przepis na thermomix.
dzisiaj zaczynam działanie!!
a na balkonie teraz jest ok, a jak przyjdą mrozy , to zostawić tam ciasto???
zbyt niebezpieczne, nie ze względu na mrozy ale zbyt łatwy dostęp
icon_mrgreen.gif
a poważnie to chyba na mrozie nie bardzo, może się zozciapolić po rozmrożeniu ale pewna nie jestem
gruebel_2.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Kiedyś trzymałam na balkonie,poowijane,zapakowane w torby i nic się nie działo.W lodówce również długo trzymałam.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Robię. Skróconą metodą, bez karmelizowania cukru, z mąką pełnoziarnistą pszenną, żytnią i orkiszową oraz gryczanym miodem.
Rozpędziłam się i cały cukier walnęłam do garnka z tłuszczem i miodem, więc jajka dodam bez ubijania.

EDIT:
Konsystencja ciasta po zarobieniu idealna, będę już zawsze robić na skróty.
icon_wink.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Dzisiaj robię następną porcję i cukier będę karmelizować,bo poprzednio robiłam na skróty.
Trochę ciasta mi zostało,tak na 4 blachy pierników,ale już nie miałam siły .

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Się właśnie doliczyłam, że siódmy rok z rzędu będę piec te pierniki. Ależ ten czas leci.....

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Zrobilam z calej porcji przed chwila. Pierwszy raz bedziemy zajadac w czasie Swiat pierniki z tego przepisu. Surowe ciasto smakuje wysmienicie, juz nie moge doczekac sie pieczenia.

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
POMOCY
zrobiłam ciasto na te pierniki kilka dni temu, leżakowało w piwnicy; chciałam je dzisiaj upiec, wyciągam, a ono jest okropnie twarde! kiedy próbuję rozwałkować - pęka
cóż począć?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Potnij na małe kawałki i zbij wałkiem. Uplastyczni się i da się rozwałkować bez problemu.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Godzinka w pokojowej temperaturze też mu z pewnością pomoże.
icon_smile.gif

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Właśnie przygotowuję ciasto, z całej porcji, ale zastanawiam się, czy nie będę musiała jeszcze dorobić. W zeszłym roku było mało, tylko już nie pamiętam, czy robiłam z całej, czy z połowy porcji
gruebel_2.gif

Joanna @ 18 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1370319Robię. Skróconą metodą, bez karmelizowania cukru, z mąką pełnoziarnistą pszenną, żytnią i orkiszową oraz gryczanym miodem.
Rozpędziłam się i cały cukier walnęłam do garnka z tłuszczem i miodem, więc jajka dodam bez ubijania.

EDIT:
Konsystencja ciasta po zarobieniu idealna, będę już zawsze robić na skróty.
icon_wink.gif
W zeszłym roku tak samo się kopnęłam z cukrem i też ciasto było świetne. Natomiast tym razem rozpuszczanie cukru od razu z tłuszczem mi nie poszło (cukier nie chciał się rozpuścić), więc musiałam zlać tłuscz i rozpuścić cukier osobno. Widać jednak nie zawsze wychodzi na skróty
zahnlos.gif

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Pytanie mam jeszcze. Jak szczelnie powinno być zapakowane to ciasto do leżakowania? Chodzi mi o to, że ostatnim razem miałam je w dużej misie, przykrytej folią, a teraz widzę, że misa nie wejdzie mi do lodówki, wyciągnęłam więc z misy i zapakowałam podwójnie w foliowe woreczki - czy ono może tak stać, czy raczej potrzebuje oddychać?
gruebel_2.gif
I w ogóle, jak długo może stać? Dacie znać, jak będziecie się zabierać za pieczenie?
anbetung.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Poser,a nie masz balkonu?
Ja miałam na balkonie,micha owinięta ręcznikiem i wciśnieta do dwóch reklamówek.
Piekłam na 3 x zawsze przynosząc wcześniej do kuchni aby zmiękło,reszta znowu na balkon.Ostatnią część miałam w lodówce w woreczku foliowym,ale to tylko kilka dni.
Teraz mam nową porcję na balkonie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy