Doruśka @ 13 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1368513wreszcie skompletowałam wszystkie przyprawy ,żeby zrobić przyprawę do piernikakoleżanka mi znalazła fajny przepis na thermomix.![]()
dzisiaj zaczynam działanie!!
a na balkonie teraz jest ok, a jak przyjdą mrozy , to zostawić tam ciasto???zbyt niebezpieczne, nie ze względu na mrozy ale zbyt łatwy dostępa poważnie to chyba na mrozie nie bardzo, może się zozciapolić po rozmrożeniu ale pewna nie jestem![]()
![]()
Joanna @ 18 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1370319Robię. Skróconą metodą, bez karmelizowania cukru, z mąką pełnoziarnistą pszenną, żytnią i orkiszową oraz gryczanym miodem.
Rozpędziłam się i cały cukier walnęłam do garnka z tłuszczem i miodem, więc jajka dodam bez ubijania.
EDIT:
Konsystencja ciasta po zarobieniu idealna, będę już zawsze robić na skróty.
W zeszłym roku tak samo się kopnęłam z cukrem i też ciasto było świetne. Natomiast tym razem rozpuszczanie cukru od razu z tłuszczem mi nie poszło (cukier nie chciał się rozpuścić), więc musiałam zlać tłuscz i rozpuścić cukier osobno. Widać jednak nie zawsze wychodzi na skróty![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.