Joanna @ 20 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=418579Przyszedł dziś czas na lukrowanie:
Joanno, a jak robisz ten lukier?? i czym te pierniczki sie 'maluje' zeby to takie cienkie wychodzilo? bo ja laik w tej dziedzinie...![]()
Ines @ 31 Oct 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=613051Joanno, ale kusisz tymi gwiazdkami. Pierniki robilam chyba dotychczas tylko raz, ale skoro ciasto jest tak plastyczne to moze sie pobawie z dzieciaki ktoregos zimowego wieczoru. Jaki tluszcz dodac - maslo?Ines, pierniki pomagał mi wczoraj robić mój 9 - letni syn. Nie tylko wykrawał, ale nawet sam wałkował ciasto.Od tygodnia mnie już męczył codziennie pytaniami, kiedy zaczynamy "pierniczenie", stąd tak wczesna inauguracja sezonu piernikowego...
Mały uważa , że to świetna zabawa, więc może i Twoim dzieciom się spodoba?![]()
![]()
Co do tłuszczu, to przez dwa lata robiłam z masłem, a w tym roku zrobiłam z masłem i smalcem, pół na pół.No, prawie pół na pół - więcej masła, mniej smalcu....
Zarówno jedne jak i drugie są bardzo smaczne.![]()
![]()
Bea73 @ 31 Oct 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=613266Joanno, a jak robisz ten lukier?? i czym te pierniczki sie 'maluje' zeby to takie cienkie wychodzilo? bo ja laik w tej dziedzinie...
Lukier robię najprostszy w świecie - 1 białko, kilka kropli cytryny, 1 szklanka cukru - pudru.
W tamtym roku lukrowałam świeżo nabytą szprycą ( taką do wyciskanych ciasteczek).Bardzo szybko szło....![]()
![]()
Janka @ 23 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=400337Aby cukier nie skamieniał,rozpuszczam w innym garnku tłuszcz,dodaję miód i dopiero wtedy przelewam do skarmelizowanego cukru(cały czas mieszam).
Ostatnio robiłam trochę inaczej:cukier,tłuszcz i miód doprowadziłam do zagotowania,po przestudzeniu dodałam do reszty składników.oczywiscie ze nie zwrocilam na to uwagi!!![]()
i oczywiscie ze mi cukier skamienial!![]()
Janka @ 24 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=629089Ja dopiero od kilku dni mam zrobione ciasto.Trzymam w skrzyni na balkonie,bo w domu nie jestem w stanie go upilnować.U mnie już w tajemniczy sposób wyparowała zawartość jednej puszki, więc pozostałe schowałam bardzo głeboko....![]()
Joanna @ 24 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=629132Oprócz wyglądu, ta twardość mnie zastanawia, bo piekę te pierniki od kilku lat i nigdy nie były twarde...
a moje z przepisu Janki tez wyszly twarde...![]()
albo za cienko rozwalkowalam, albo to 'wina' miodu, bo ponoc kazdy miod daje inna twardosc piernikom
ale i tak sa pyszne![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.