PIERNIKI

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

Plastików mam sporo
daumen.gif

P.S. ja i pierniczki - ciągle nie mogę uwierzyć
icon_mrgreen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Wałkowałam bardzo cienko-sa więc chrupiące i o takie mi chodziło! Nie dodałam kakao. czyli przepis troszkę zmopdyfikowany, ale taki mi własnie pasuje
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja dzisiaj za moje sie biore.
Ale bede grubiej walkowala, bo tata raczej puchate ciastka woli
icon_wink.gif

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Moje właśnie siedzą w piecu, kolejna partia.. napiekłam już 150...

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nie liczyłam na sztuki ale mam 4 pudełka plastikowe.
Jedno juz wydane, drugie pójdzie do brata, trzecie dla taty (bo to w koncu dla niego robilam
icon_wink.gif
) i czwarte zostanie u mnie w razie gości
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wszystkim baaaaaaardzo smakowały
daumen.gif

Dziekuje
anbetung.gif

an666

Member
Lis 22, 2007
28
0
0
Zrobilam na Swieta. Porobilam paczuszki i porozwozilam znajomym z zyczeniami zdrowych i radosnych Swiat. Nie zdazylam tylko ozdobic ale i tak wyszly sliczne i pyszne. Polecam szczegolnie mamom z malymi dziecmi bo dzieciaczki bardzo sie realizuja w wykrawaniu ludzikow , gwiazdek itp. Jest naprawde pyszna zabawa. Ciasto jest zaraz po zrobieniu troche lepkie ale potem w chlodzie robi sie takie jak trzeba wiec nie nalezy dodawac maki. Naprawde mialam sporo uciecy przy robieniu tych ciasteczek dodam ze wychodzi tego naprawde SPORO!!! Do dzisiaj moja mloda sie zajada i woli te moje stare pierniki niz sklepowe lakocie. Za rok jak Bozie da tez zrobie ale juz ozdobie i te najladniejsze podaruje przyjaciolom:))) Dzieki za przepis i liczne zachety:))

af583eeb343471cbccfbd7ebaa2a6c1a-1551958.jpg

2a17a85c1d1225cbd94e7ebe1c6f8ded-1551959.jpg

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Zrobiłam wczoraj z połowy porcji. Tylko że dopiero dziś rano mnie olśniło że zamiast 750g mąki dałam 500 i dopiero dodałam - nie bardzo chciało się wrobić
icon_sad.gif
myślicie że coś z tego będzie?

Joanno, możesz podać link do tej glazury Bajaderki użytej przez Ciebie rok temu? (patrz strona wcześniej) , proszę?

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,307
383
83
Evva2 @ 31 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=769623Zrobiłam wczoraj z połowy porcji. Tylko że dopiero dziś rano mnie olśniło że zamiast 750g mąki dałam 500 i dopiero dodałam - nie bardzo chciało się wrobić
icon_sad.gif
myślicie że coś z tego będzie?

Joanno, możesz podać link do tej glazury Bajaderki użytej przez Ciebie rok temu? (patrz strona wcześniej) , proszę?
Tutaj Hazo podała przepis na glazurę Bajaderki.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Hmmm...
Wyglada na to, ze Joanna (znowu Joanna!) mnie naciagnela na robote. Poszukuje miekkich pierniczkow, ktore nie maja w skladzie mleka i smietany to mam.

I mam pytania:
- Czy smalec zmienia smak? Jak?
- Czy moge dodac oleju zamiast czesci margaryny? Gdzies mam jak to sie zamienia (bo oleju daje sie mniej niz twardego tluszczu) to znajde. Nie moge dac masla, a nie chce z sama margaryna.

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
wlasnie wczoraj w nocy pieklam. Dalam kostke masla i kostke smalcu, na drugi raz dam sam smalec, jakos mi maslem je czuc, a to mi do piernikow nie pasuje. Wyszlo ich dosc sporo, taki pojemnik na tort, 30x35x12 cm.

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Zapomniałam napisać, że pierniki już upiekłam. Są miękkie, właściwie od razu były, a teraz jeszcze miękkną, aż za bardzo bo te o delikatnych kształtach już się trochę połamały - np.koty potraciły ogony a renifery rogi ;) ale to trochę mnie usprawiedliwia by wyjadać te połamańce
icon_smile.gif
bo są baaardzo dobre.

A jako tłuszcz użyłam masło roślinne.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Olasz dzieki.
Z margarynami weganskimi to mi jakos suche wypieki sie wydaja, a lubie ciasto wilgotne.
Czyli lecam na samym smalcu.

icon_lol.gif
jak zle bedzie to Ci ciepne pod oko przez monitor
icon_wink.gif

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Zrobiłam dzisiaj ciasto. Było miękkie i klejące, ale nie szalałam z mąką, tylko owinęłam folią i poczekałam aż całkiem ostygnie. Zaraz wyniosę na balkon swojego pokoju, żeby nikt w międzyczasie nie próbował ;) W czwartek zamierzam je upiec, chyba, że późno przyjadę. Mogę je od razu po upieczeniu lukrować czy odczekać (ile?)?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy