PIERNIKI

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
jaxja @ 17 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=792228To musiał być powód twardości moich. W tym roku będę piekła krócej. Tylko czy uda mi się wychwycić moment, gdy już będa upieczone... Wiem, że zalezy to od piekarnika, więc nawet nie pytam ileminut pieczesz.
jaxja-prawdę mówiąc to nie patrzę na czas.Pierwsza blacha dłużej,a następne już krócej.Jestem z gatunku tych macających
icon_redface.gif
icon_lol.gif

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
moje po upieczeniu były strasznie twarde. Najpierw przeleżały tydzień pozamykane, potem zostały polukrowane i dalej nic. Dopiero jak poleżały w otwartych puszkach, zrobiły się kruche i są super
icon_smile.gif
a nie takie, że jak rzucisz to zabijesz ;)

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
no i piekliśmy wczoraj, ciasto było super elastyczne i idealne do wałkowania, mój syn był nim zachwycony, z zapałem wycinał i wałkował ciasto, od wczoraj mam piękny zapach pierniczkowy w całym domu, dziękuję Janko
anbetung.gif

muszę jeszcze dodać, że z połowy porcji wyszło mi 77 nadziewanych serduszek, teraz jeszcze tylko polukrować i święta
icon_lol.gif

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Planuję dziś zarobić ciasto na te pierniczki. Ale mam kłopot. Ponieważ miałam problem z dostaniem dobrej przyprawy do pierników, zrobiłam własną wg przepisu Linn: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5...yprawa++pierni*

I teraz mam problem, bo nie wiem, ile jej dodać.
rofl.gif
Może ktoś poradzi?
anbetung.gif

Janko, Ty wiesz jakiej przyprawy używasz zwykle, wiesz jaka jest mocna, więc może podasz jakąś wskazówkę. Ta "moja" przyprawa jest bardzo mocna. Dać połowę? 1/4?
gruebel_2.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Evalill @ 18 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=792505I teraz mam problem, bo nie wiem, ile jej dodać.
rofl.gif
Może ktoś poradzi?
anbetung.gif

Janko, Ty wiesz jakiej przyprawy używasz zwykle, wiesz jaka jest mocna, więc może podasz jakąś wskazówkę. Ta "moja" przyprawa jest bardzo mocna. Dać połowę? 1/4?
gruebel_2.gif
Zazwyczaj daje gotową przyprawę,ale w tym roku do jednej partii pierników dałam:
1 łyżka kolendry
1 " gożdzika
1 " cynamonu
1 " imbiru
1/2 łyżki pieprzu
1/2 " gałki muszkat.
1 " kardamon
i odrobinę kminku.
Ja lubię bardzo korzenne i przeważnie daję więcej.

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Dziękuję za odpowiedź.
cvety.gif
To już jakaś wskazówka jest, bo właściwie takie same przyprawy są w tej mojej "robionej" mieszance (kolendrę do niej też dodałam).
Rozumiem, że te ilości przypraw to na jedną porcję ciasta (czyli na 1,kg mąki)?

Lecę zarabiać. Miałam robić z połowy, ale chyba zrobię z całości. Jak nie zdążę upiec wszystkich, to zrobię po świętach.

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Ciasto już zarobione. Ale się upewniłam, że dobrze zrozumiałam.
icon_smile.gif

Chociaż mam obawy, że dla rodziców i te pierniki będą za pikantne. Zrobiłam dziś norymberskie Caritki i orzekli, że za dużo przypraw (ale wg mnie, męża i brata są ok.) Ciekawa jestem jak mi wyszło z Twoimi. Piekę jutro.

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Zapomniałam napisać, jak mi wyszły, przez brak czasu. Dziś hurtowo nadrabiam zaległości.
Pierniczki wyszły super.
lecker.gif

Zrobiłam z nich zwykłe pierniczki ozdobione lukrem, piernikowe choinki (składane z gwiazdek), piernikowe "lizaki" (którymi obdarowaliśmy siostrzenicę męża i była wniebowzięta
icon_mrgreen.gif
) oraz pierniczki nadziewane (z dżemem truskawkowym, wiśniowym i galaretką z czarnej porzeczki - moim zdaniem najlepsze były z porzeczką
lecker.gif
)

Kilka zdjęć.
pierniki_Janki1.jpg
choinki.jpg
piernikowe_lizaki.jpg

A tu piernikowa żaba
rofl.gif
, która powstała przez przypadek - w takcie pieczenia z pierniczka wylała się galaretka i zrobił się języczek. Dorobiłam resztę dla śmiechu. Ciocia zjadła żabę ze smakiem.
icon_mrgreen.gif

piernikowa__aba.jpg

Na pewno będę powtarzać pieczenie pierników z tego ciasta.
icon_smile.gif

Załączniki

• pierniki_Janki1.jpg
    pierniki_Janki1.jpg
    138.8 KB · Wyświetleń: 7
  • choinki.jpg
    choinki.jpg
    126.3 KB · Wyświetleń: 7
  • piernikowe_lizaki.jpg
    piernikowe_lizaki.jpg
    101.7 KB · Wyświetleń: 7
  • piernikowa__aba.jpg
    piernikowa__aba.jpg
    60.7 KB · Wyświetleń: 7

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ewalill Bardzo się cieszę że pierniki smakowały
icon_lol.gif
Ze zdjęć widać że wszystkie bardzo "dopieściłaś ".
lecker.gif

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Cieszę się, że się Wam podobają. To był mój pierwszy w życiu lukier (wg wskazówek Hazo
anbetung.gif
) i moje pierwsze lukrowanie.
Asieja - "lizaki" nie są moim pomysłem. Bezczelnie odgapiłam pomysł od SiostryDucket.
icon_redface.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,955
6,373
113
Evalill, śliczne pierniki. Włożyłaś w nie dużo serca.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Dziękuję Joanno. Zapomniałam napisać, że w dekorowaniu pomagał mi mąż (o ja nie wdzięczna...
icon_wink.gif
). Bardzo ładne pierniczki mu wychodziły, ale to zdolna bestia jest.
icon_lol.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Za swoje się zabiorę na początku grudnia,nie mam w tym roku ochoty na częste powtórki.(zawsze jakoś ubywało z puszek)
rofl.gif

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Kurcze, to już trzecie pierniczki w takim razie, które zamierzam w tym roku zrobić
lecker.gif
Jak tak dalej pójdzie to zapiernicze święta
rofl.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy