PIERNIKI

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Zarzekała się żaba błota
icon_mrgreen.gif
, że będą tylko jedne, ale tak chwalicie, że mam ochotę spróbować z 1/3 porcji ciasta (bo dojrzewa też sprawdzone już ciasto na pierniczki Aganiok).

Joanno to wszystko przez Ciebie
baa.gif
rofl.gif
, sama ich specjalnie nie szukałam, ale podstawiłaś mi linka pod nos...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Słowo się rzekło, już zagniotłam
icon_mrgreen.gif
, ciasto właśnie stygnie, nie miałam z nim żadnych problemów, dzięki Waszym wcześniejszym uwagom nie było żadnych niespodzianek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
A gdzie jest przepis na glazurę Bajaderki???? cudne pierniki, i co Wy robicie,że one tak sie błyszczą?? te nie lukrowane.
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
ratunku! wlasnie stygnie miodek z cukrem z podwojnej porcji, jajka ubite, maka przesiana ale...najwieksza miska jest dla mnie najmniejsza, chyba w wannie bede to laczyc
gruebel_2.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ja za chwilę zaczynam robić ciasto.
icon_mrgreen.gif


mexikana
może masz jakiś duży garnek,jeśli nie ,to wysyp suche składniki na stolnicę i po trochu dodawaj "mokre" i mieszaj,mieszaj..
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Teraz doczytałam że robisz z podwójnej porcji,może podziel wszystko na pół i wymieszasz 2 ciasta a potem je połączysz na stolnicy.
Powodzenia.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Wczoraj W zalała mi szufladę z wszelakimi przyprawami i dziś musiałam dokupić .
Zrobiłam z 1 porcji ale na tym nie koniec.
 

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Ale robicie na święta już? Bo ja się zbieram, ale nie wiem, kiedy czas znajdę.
Czy ono może parę dni poleżeć? Tzn np. zagniotę jutro a upiekę w niedzielę?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,955
6,373
113
Janka @ 24 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=914736Zrobiłam z 1 porcji ale na tym nie koniec.
Tradycji musi stać się zadość.
icon_wink.gif


polonistka @ 24 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=914741Czy ono może parę dni poleżeć? Tzn np. zagniotę jutro a upiekę w niedzielę?
Jak najbardziej:
Janka @ 15 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=363763Odstawić na parę dni w chłodne miejsce.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
uff! niedoswiadczona panikara ze mnie
icon_redface.gif


wszystko sie udalo
icon_smile.gif

faktycznie spisal sie garnek (najwiekszy jaki mam), wsypalam do niego make itd, potem porcjami miod z reszta, i potem jaja, wyrobilam swiderkami i jest...mniam
lecker.gif
stoi sobie samotnik w komorce i czeka na swoja chwile...

w ogole to czulam sie dzis jak w filmie o mnie
fiesgrins.gif
,najpierw rozpuscilam cukier z podwojnej porcji, nastepnie wyjelam make, chcialam wyjac wiecej jak kilogram, ale sie nie udalo, pustki w spizarni, nie mam pojecia kiedy ona wyszla
dontknow.gif

wyslalam wiec meza do sasiadow, bo sklepy daleko, skutecznie-doniosl 2kg
niestety okazalo sie, ze tluszcz tez raczej "wychodny" wiec, zeby uzbierac kilogram musialam dobrze przetrzepac lodowke i okazalo sie, ze znalazlam toche masla, troche smalcu i troche margaryny, poszlo...tylko, ze nie pomyslalam, ze tego bedzie tak duzo
roflmao_2.gif


kochana janko, dziekuje za przepis, bardzo wdzieczne ciasto i nie dosc, ze latwo sie robi, to jeszcze smakuje (surowe) baaardzo dobrze, a przez ta podwojna porcje, to niezly ubaw mielismy
zahnlos.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
cvety.gif


pewnie gdzies w watku o tym jest, ale mozesz mi mimo to powiedziec jaki jest minimalny i maksymalny czas przechowywania? prosze
anbetung.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
U mnie za długo nie poleżą,z tego co pamiętam ,raz uchowały się do lutego.
Można je przechować znacznie dłużej,ale niestety nie u mnie.
gruebel_2.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
janko, sorry, chodzilo mi o przechowywanie surowego ciasta
icon_redface.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ja najdłuzek trzymałam rok, ale wiem,z etradycją dawna było zagniatanie ciasta na chrzciny a pieczenie na wesele, więc spoko
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy