PIERNIKI

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
mexikana @ 24 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=914785janko, sorry, chodzilo mi o przechowywanie surowego ciasta
icon_redface.gif
Możesz upiec przed świętami,koleżanka kiedyś zapomniała o cieście i piekła je na Wielkanoc.
icon_mrgreen.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Dopiero wyszłam z kuchni,musiałam upiec pierniki bo "niewidzialne ręce"przypuściły zmasowany atak na miskę.
Upieczone łatwiej schować.
icon_wink.gif

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
A ja wczoraj zagniotłam ciasto i teraz sobie leżakuje na balkonie. U mnie na szczęście nie ma "niewidzialnych rąk"
icon_mrgreen.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
upieklam dzis do szkoly 2 blachy serduszek, pychotki
icon_smile.gif

i ciasto fajne tylko musialo troche odtajac, widocznie w komorce cieplo nie jest ;)

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dziewczyny a ile wcześniej pieczecie pierniki nadziewane marmoladą? Pytam, bo będę to robić pierwszy raz, a u mnie jest dość ciepło i boję się, żeby mi ta marmolada w środku się nie zepsuła, może niepotrzebnie
gruebel_2.gif
.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Izolda, ja zrobiłam wczoraj:) ja mam swoje powidła, ze sklepowych nie robiłam, domowe spokojnie dają radę.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ale ja nie chce z powidłami
icon_mrgreen.gif
- chociaż też mam domowe, marzą mi się pierniki z marmolada różaną, kupną, za to bardzo smaczną.

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
dziewczyny co ja źle zrobiłam chodzi mi dokładnie o rozpuszczanie cukru, kiedy cukier był złotawy i całkowicie rozpuszczony dodałam tłuszcz- smalec i masło a potem miód, a cukier nagle mi się oddzielił i stwardniał i zbrylił zamiast się połączyć z reszta składników,
cry_1.gif
gruebel_2.gif
?? Gdzie popełniłam błąd?? koniec końców do mąki dodałam tylko ta masę tłuszczowo-miodową i ubite jaja do których ciut niechcący z tej złości sypnęłam cukru, masa jest sprężysta jak na razie i pyszna. Pierwszy raz robiłam pierniczki . Czy coś z nich wyjdzie ??

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Myślę że o korzeniach,kakao i proszku do pieczenia nie zapomniałaś.
gruebel_2.gif

Jeśli chodzi o zbrylony cukier,to po dłuższym gotowaniu całej masy wszystko się rozpuści.
Ostatnio ułatwiam sobie prace i do gara kładę od razu cukier,miód i tłuszcz i wszystko rozpuszczam(już o tym pisałam).
Można też do karmelu wlać trochę wody i po rozpuszczeniu dodać resztę składników.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
A ja to robię równocześnie, w jednym garnku topię cukier, w drugim masło i miód, jak cukier jest roztopiony to masa miodowa też jest gotowa i gorąca, wlewam ją do cukru, energicznie mieszam i nie ma żadnych grudek.

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
dziękuję
icon_biggrin.gif
, a ze mnie panikara była, najbardziej się bałam że nie doszoruję lub zniszczyłam garnek, ja chyba jutro nową porcję zrobię
gruebel_2.gif
, przy następnych piernikach zastosuję Twoje rady a co do tego ciasta to na szczęście nie zapomniałam o proszku i przyprawach choć miałam wątpliwości ile tego proszku dać bo miałam 30 g torebkę koniec końców popatrzałam ile w innych przepisach na pierniczki jest proszku i dałam 3 łyżeczki i tyle sody co w przepisie. Ciekawa jestem co z tego wszystkiego wyjdzie chyba w poniedziałek będę piekła bo mnie skręci
icon_biggrin.gif

dziękuję dziewczyny
cvety.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Izoldo.
Tak robiłam jak Ty,ale już od jakiegoś czasu poszłam na łatwiznę i wszystko mam w jednym garnku,chociaż wczoraj zrobiłam karmel i wlałam trochę wody a po rozpuszczeniu dodałam resztę składników.

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
no i masz mnie janko na sumieniu, tzn. moje boczki i inne czesci ciala na pewno "zyskaja" dzieki twoim pierniczkom, no normalnie nie mozna sie im oprzec!
icon_redface.gif
lecker.gif

w niedziele zrobie zdjecia, jesli jeszcze cos zostanie
icon_mrgreen.gif

cvety.gif
dziekuje za przepis

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
A ja dziś piekłam. Ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce i nie sprawia żadnych problemów. Co najważniejsze - pierniczki są bardzo smaczne
icon_smile.gif
Dziękuję za przepis
icon_wink.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
A ja pozostanę przy robieniu karmelu, masa pięknie pachniała po połączeniu z miodem i tłuszczem, byłam mile zaskoczona, fakt trzeba ubrudzić jeden garnek więcej, ale jak jest zmywarka to nie problem
icon_mrgreen.gif
. Ja chyba będę piekła pierniczki w tygodniu, później ma przyjechać teściowa, to nie będę miała czasu
icon_rolleyes.gif
.

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Cieszę się że smakują
Wieczorem znowu będę robić ciasto,bo wczorajsze pierniki poszły "na rozdrap".

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
A teraz ja się pochwalę moimi pierniczkami, dodam że ciasto wyszło mi naprawdę dobre i nie miałam z nim żadnych kłopotów. Pierniczki nie są twarde, mocno korzenne bo dodałam więce przyprawy bo uwielbiam ten zapach
weihnachten2.gif
.
Córki chłopak określił je tak: Bajka, nie za słodkie, korzenne, idealne
wmann.gif

Przepis naprawdę godny polecenia.

111.jpg

Załączniki

• 111.jpg
    111.jpg
    447.4 KB · Wyświetleń: 8

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy