- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
czyli nie samą napoletaną człowiek żyje
Czasem trzeba zjeść coś innego, a ten spód
jest wyjątkowo smaczny - chrupiący z wierzchu, a miękko-puszysty wewnątrz. Polecam
pieczenie na kamieniu, efekt wtedy jest najlepszy. W przypadku braku kamienia należy
rozgrzać najgrubszą blachę jaką mamy i na niej piec pizzę.
Za przepis na spód i sos dziękuję Malgosimi
Spód wg przepisu Petera Reinharta z książki "American Pie"
Składniki na 3 spody o średnicy ok. 30 cm lub 4 o średnicy ok. 25 cm
- 650 g mąki pszennej typ 650 ( w oryginale bread flour o zawartości białka ok.11 g/100 g mąki)
- 1,5 łyżki cukru lub miodu
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 3 łyżki oliwy
- 1 3/4 szklanki- ok. 430 ml wody w temp. pokojowej
Suche składniki przesiać do miski, dodać mokre i miksować na średnich obrotach 4
minuty. Odstawić ciasto na 5 minut, a potem miksować jeszcze 2 minuty. Podzielić ciasto
na porcje, uformować spłaszczone kule i włozyć do misek wysmarowanych oliwą.
Przykryć folią i odstawić na 15 minut, a następnie włożyć na min. 12 godzin do lodówki. 2
godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki.
Sos pomidorowy podstawowy wg Petera Reinharta:
- puszka pomidorów w kostkach - najlepsze są firmy Mutti, inne należy odsączyć na sitku
wyłozonym kawałkiem ręcznika papierowego - ja własnie tak robię ponieważ używam
własnego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego albo soku cytrynowego lub mieszanki octu z sokiem
- duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej lub 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego lub 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
- 2 duże ząbki cząsnku posiekane drobno
- 1/2 łyżeczki soli
Wymieszać wszystkie składniki. Można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Można
też sos zamrozić.
Dodatkowo na wierzchu u mnie tylko szynka i ser, ale można dodać coś jeszcze, byle nie
za dużo, IMHO max. 4 składniki wystarczą w zupełności
Ważne też, żeby ser (używam tylko mozzarelli w kulkach z zalewy) pokroić wcześniej na
plasterki i włozyć pomiędzy warstwy ręcznika papierowego obciążając wszystko, żeby
pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Piekarnik rozgrzać z kamieniem do maksymalnej temperatury, nagrzewać minimum 20
minut. Spód lekko rozwałkować, następnie rozciągać nadając okrągły kształt. Deskę lub
łopatę do pizzy posypać semoliną lub krupczatką, połozyć na niej spód i nakladać sos i
składniki wierzchu pizzy. Zsunąć pizzę do piekarnika i piec aż spód spuchnie, a ser się
stopi i zarumieni. Spód czasem piecze się na ciemnobrązowo, ale nie jest wtedy wcale
twardy lecz chrupiący.
Upieczoną pizzę zsunąć na kratkę i odstawić na chwilkę żeby odparowała(inaczej spód
będzie zaparzony i straci chrupkość). Kroić na kawałki i jeść
jest wyjątkowo smaczny - chrupiący z wierzchu, a miękko-puszysty wewnątrz. Polecam
pieczenie na kamieniu, efekt wtedy jest najlepszy. W przypadku braku kamienia należy
rozgrzać najgrubszą blachę jaką mamy i na niej piec pizzę.
Za przepis na spód i sos dziękuję Malgosimi
Spód wg przepisu Petera Reinharta z książki "American Pie"
Składniki na 3 spody o średnicy ok. 30 cm lub 4 o średnicy ok. 25 cm
- 650 g mąki pszennej typ 650 ( w oryginale bread flour o zawartości białka ok.11 g/100 g mąki)
- 1,5 łyżki cukru lub miodu
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 3 łyżki oliwy
- 1 3/4 szklanki- ok. 430 ml wody w temp. pokojowej
Suche składniki przesiać do miski, dodać mokre i miksować na średnich obrotach 4
minuty. Odstawić ciasto na 5 minut, a potem miksować jeszcze 2 minuty. Podzielić ciasto
na porcje, uformować spłaszczone kule i włozyć do misek wysmarowanych oliwą.
Przykryć folią i odstawić na 15 minut, a następnie włożyć na min. 12 godzin do lodówki. 2
godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki.
Sos pomidorowy podstawowy wg Petera Reinharta:
- puszka pomidorów w kostkach - najlepsze są firmy Mutti, inne należy odsączyć na sitku
wyłozonym kawałkiem ręcznika papierowego - ja własnie tak robię ponieważ używam
własnego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego albo soku cytrynowego lub mieszanki octu z sokiem
- duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej lub 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego lub 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
- 2 duże ząbki cząsnku posiekane drobno
- 1/2 łyżeczki soli
Wymieszać wszystkie składniki. Można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Można
też sos zamrozić.
Dodatkowo na wierzchu u mnie tylko szynka i ser, ale można dodać coś jeszcze, byle nie
za dużo, IMHO max. 4 składniki wystarczą w zupełności
Ważne też, żeby ser (używam tylko mozzarelli w kulkach z zalewy) pokroić wcześniej na
plasterki i włozyć pomiędzy warstwy ręcznika papierowego obciążając wszystko, żeby
pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Piekarnik rozgrzać z kamieniem do maksymalnej temperatury, nagrzewać minimum 20
minut. Spód lekko rozwałkować, następnie rozciągać nadając okrągły kształt. Deskę lub
łopatę do pizzy posypać semoliną lub krupczatką, połozyć na niej spód i nakladać sos i
składniki wierzchu pizzy. Zsunąć pizzę do piekarnika i piec aż spód spuchnie, a ser się
stopi i zarumieni. Spód czasem piecze się na ciemnobrązowo, ale nie jest wtedy wcale
twardy lecz chrupiący.
Upieczoną pizzę zsunąć na kratkę i odstawić na chwilkę żeby odparowała(inaczej spód
będzie zaparzony i straci chrupkość). Kroić na kawałki i jeść
Ostatnią edycję dokonał moderator: