Pizza na grubym cieście - New York style

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
czyli nie samą napoletaną człowiek żyje
icon_wink.gif
Czasem trzeba zjeść coś innego, a ten spód
jest wyjątkowo smaczny - chrupiący z wierzchu, a miękko-puszysty wewnątrz. Polecam
pieczenie na kamieniu, efekt wtedy jest najlepszy. W przypadku braku kamienia należy
rozgrzać najgrubszą blachę jaką mamy i na niej piec pizzę.

Za przepis na spód i sos dziękuję Malgosimi
bussi.gif


Spód wg przepisu Petera Reinharta z książki "American Pie"

Składniki na 3 spody o średnicy ok. 30 cm lub 4 o średnicy ok. 25 cm

- 650 g mąki pszennej typ 650 ( w oryginale bread flour o zawartości białka ok.11 g/100 g mąki)
- 1,5 łyżki cukru lub miodu
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 3 łyżki oliwy
- 1 3/4 szklanki- ok. 430 ml wody w temp. pokojowej

Suche składniki przesiać do miski, dodać mokre i miksować na średnich obrotach 4
minuty. Odstawić ciasto na 5 minut, a potem miksować jeszcze 2 minuty. Podzielić ciasto
na porcje, uformować spłaszczone kule i włozyć do misek wysmarowanych oliwą.
Przykryć folią i odstawić na 15 minut, a następnie włożyć na min. 12 godzin do lodówki. 2
godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki.

Sos pomidorowy podstawowy wg Petera Reinharta:

- puszka pomidorów w kostkach - najlepsze są firmy Mutti, inne należy odsączyć na sitku
wyłozonym kawałkiem ręcznika papierowego - ja własnie tak robię ponieważ używam
własnego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego albo soku cytrynowego lub mieszanki octu z sokiem
- duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej lub 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego lub 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
- 2 duże ząbki cząsnku posiekane drobno
- 1/2 łyżeczki soli

Wymieszać wszystkie składniki. Można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Można
też sos zamrozić.

Dodatkowo na wierzchu u mnie tylko szynka i ser, ale można dodać coś jeszcze, byle nie
za dużo, IMHO max. 4 składniki wystarczą w zupełności
icon_smile.gif

Ważne też, żeby ser (używam tylko mozzarelli w kulkach z zalewy) pokroić wcześniej na
plasterki i włozyć pomiędzy warstwy ręcznika papierowego obciążając wszystko, żeby
pozbyć się nadmiaru wilgoci.


Piekarnik rozgrzać z kamieniem do maksymalnej temperatury, nagrzewać minimum 20
minut. Spód lekko rozwałkować, następnie rozciągać nadając okrągły kształt. Deskę lub
łopatę do pizzy posypać semoliną lub krupczatką, połozyć na niej spód i nakladać sos i
składniki wierzchu pizzy. Zsunąć pizzę do piekarnika i piec aż spód spuchnie, a ser się
stopi i zarumieni. Spód czasem piecze się na ciemnobrązowo, ale nie jest wtedy wcale
twardy lecz chrupiący.
Upieczoną pizzę zsunąć na kratkę i odstawić na chwilkę żeby odparowała(inaczej spód
będzie zaparzony i straci chrupkość). Kroić na kawałki i jeść
icon_smile.gif


iVEA4xis5a2acQhaGX.jpg


tdT9T94zaETFbCPaxX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dziuniu, juz chwaliłam, ale w Twoim wykonaniu jets po prostu boska! I mówi to samozwańcza przewodnicząca lobby cienkociastowego!!! :LOL:Piękna!!!!! Ale bym zjadła taką pizzę!!
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Oj tak ten sos jest wspaniały!!! Zawsze robię go do pizzy!

A grube ciasto hm... Skoro Malgosimi tak chwali, to trzeba będzie spróbować!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Villanelle, ja zawsze jak mam do wyboru, to zjem cienkie ciasto (napoletane lub rzymska), ale pizza ny style jest dla mnie nastepna w kolejnosci... tylko ja robie ja bardziej jak na filmach, gdzie jedzą taką pizzę (np gorączka sobotniej nocy) wcale nie taką grubą, 0,5 cm . Ta pizza powinna mieć taką grubość, zeby jej ,,nos" (czesc od ostrego kąta) mzna bylo zadrzec i przykryc nim od góry resztę pizzy lub też pizzę w ogole zwinąć w trąbkę. Dziuni wyszła nieco inaczej (ze zdjecia patrząc), ale pięknie!
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Skuszona zdjeciem, zrobilam dzisiaj ta pizze. Wyszla naprawde przepyszna. Ciasto jest doskonale. Przynajmniej moim zdaniem. Zadna klucha, ani cienka, twarda decha (dotychczas specjalizowalam sie w takich wypiekach ;)). Nastepna w kolejce bedzie Napoletana, a tymczasem dziekuje za ten przepis.
 

ANNEBLACK

Member
Lis 23, 2005
264
0
0
mniam.gif
Boska, przepyszna i wcale nie taka gruba - przynajmniej u mnie. Ciasto podzieliłam na 2 części i jedynie co mi wyszło grubsze to brzegi (bardzo smaczne zresztą). Dzięki wielkie za przepis - wejdzie na stałe do repertuaru - na zmianę z Napoletaną. Jedynie, czego nie lubię w tym przepisie to to 12 godzinne leżakowanie w lodówce...
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Cieszę się że smakuje Wam pizza
icon_smile.gif
Ona faktycznie - jak Malgosimi pisze - nie powinna być zbyt gruba. Ale dla mnie gruba pizza to każda grubsza od napoletany
icon_wink.gif
stąd ten tytuł
icon_smile.gif
Ważne, że ciasto jest na tyle elastyczne, że w zasadzie każdy może dopasować sobie grubość jaką lubi. Ja robiłam i grubszą i taką własnie typowo nowojorską czyli cieńszą i każda jest smaczna. Jedna uwaga, nie można dać zbyt dużo mąki(należy ją dodawać stopniowo, bo każda mąka inaczej 'pije' wodę), ciasto musi być elastyczne i luźnawe, nie mocno zwarte, wtedy efekt będzie rewelacyjny
icon_smile.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Nareszcie udało mi się znaleźć trochę czasu. Męska część zjadaczy uparła się na cztery pizze, więc nie wyszły za grube. Przyznam, że ciasto jest wspaniałe w smaku, a zapach zabija w pozytywnym znaczeniu!!!
lecker.gif


651378805_9d91b35673_b.jpg
 

Załączniki

  • 651378805_9d91b35673_b.jpg
    651378805_9d91b35673_b.jpg
    357.4 KB · Wyświetleń: 21

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Pyszne ciasto Dziuniu! Na niedzielę zrobiłam grecką pizzę, przepyszna
mniam.gif


1.JPG

2.JPG
 

Załączniki

  • 1.JPG
    1.JPG
    139.8 KB · Wyświetleń: 18
  • 2.JPG
    2.JPG
    140.6 KB · Wyświetleń: 18

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,815
0
36
Pyszne ciasto! W chwli obecnej - mój zdecydowany faworyt! Dzieki dziewczyny
icon_smile.gif
Trzeba pamietac, by cienko je rozciagnąć - jest przepyszne!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Reinhart rządzi, niesamowite receptury wymysla
 
Wrz 3, 2007
299
0
0
Pizza wygląda zarąbiaście.Ale jak zrobić ,by można jeszcze ją było zjeść dzisiaj.
dontknow.gif
denknach.gif
Może cofnę zegar po południu.
denknach.gif
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,815
0
36
Dodam, że za pierwszym razem ciasto nie wylądowało w lodówce wcale, od razu wyrastało w cieple, bo gromada glodomorów przyparła mnie do muru i nie było wyjścia - i tak było pyszne. Dzis posiedzi trochę w lodówce, ale nie 12 godzin, może z pięć. ;)

Aha, i tym razem rzeczywiście dodałam troche wiecej soli.
 

kanapka

Member
Cze 2, 2007
407
0
0
dziękuję bardzo za odpowiedź. U mnie stała chyba 17 i rzeczywiście nic jej nie było. Wszystkim baaaardzo smakowała, a ciasto wyglądało pięknie
icon_smile.gif
)). A przez rozładowane baterie nie trzasnęłam fotki, ale przy powtórce się poprawię , bo powtórka będzie na pewno
icon_smile.gif