.agatka. @ 2 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1070027Można.dzięki, to idę je wrzucić w otchłań lodową
gosia @ 16 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1076426Sluchajcie a w jakiej temperaturze sie piecze?Im więcej tym lepiej, ja ustawiam tyle ile fabryka dała tzn. 280 stopni C. Ale jak by było 300, to ustawiłabym 300.
Izolda @ 16 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1076608Kasha zależy w jakim momencie fermentacji zamroziłaś ciasto, czy ono już było całkowicie wyrośnięte, takie gotowe do pieczenia przed mrożeniem? Bo jeśli tak to nie dziwota, drożdże już się wyeksploatowały na maksa i nici z puchatej pizzy, ciasto można mrozić po tym 15 - minutowym pierwszym wyrastaniu, a najpóźniej po 12 godzinnym pobycie w lodówce, ciasto które już było poddane ostatecznej 2 godzinnej fermentacji nie nadaje się do mrożenia.tak, właśnie było takie puuufff
Izoldo dziękuję za oświecenienigdy bym nie przypuszczała, że takie czary mary czasowe mają tak ogromne znaczenie
kasha @ 17 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1077132tak, właśnie było takie puuufff
Izoldo dziękuję za oświecenienigdy bym nie przypuszczała, że takie czary mary czasowe mają tak ogromne znaczenieCałe życie się człowiek uczy, łatwiej jak ma kogo o radę zapytać.
harapug @ 21 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1078951Popsułam, ale może jeszcze da się odratować(znajoma dzwoniła i mnie zagadała, a chciałam zrobić z połowy porcji, dałam połowe sypkich składników i chlusnęłam w to pełną porcję wody, później było na szybcika dodawanie reszty)
najwyżej wywalę i zrobię nowe
jaką konsystencje ma to ciasto po mieszaniu, w przepisie pisze "miksować", ale trochę mi to koliduje z wyrabianiem takiego ciastaCiasto ma być gładkie i sprężyste, może na dole przylegać do miski ale od ścianek ma się odrywać, miksować w sensie wyrabiać hakiem. Jak dotkniesz palcem, to może się lekko lepić, lepiej ciut za luźne, niż zbyt twarde.
harapug @ 21 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1078971Nie jest źle, mam sprężyste i gładkie ciasto, może jest szansa
Nigdy nie używałam haków, stąd zdziwienie, ciasto zrobiłam w połowie ręcznie (kiedy mikser nie był w stanie mieszać wyrobiłam ręką)Ręcznie też można, polecam metodę Bertineta:
http://www.gourmet.com/magazine/video/2008...inet_sweetdough
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia