vidd85 @ 27 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=708777Alez ja się nie gniewam.
W sumie nie wiem dlaczego tak mi rośnie.
Składaniki dokładnie te same. Może trochę inne wykonanie ale nie dam sobie rąk uciąć czy sama ich nie zmodyfikowałam przez lata pieczenia. Już nawet nie pamiętam orygianlnego przepisu bo robię z głowy... mechanicznie.
Nie narzekam bo lubię ciasto.
Poza tym nie jest jakieś koszmarne grube bo w środku to tak na 5 mm a tylko boczki tak ładnie puchną.
Piekę nomalnie na blaszce. Na dnach od dużej tortownicy.Pewnie w wykonaniu tkwi różnica. Owszem to ciasto rośnie i to bardzo, ale u mnie nigdy nie jest aż tak grube.
Malgosimi @ 27 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=709048ale ja nie watpie, ze taka gruba jest smaczna, tyle tylko, ze to nie jest juz New York Style.
New york style musi byc taka, zeby mozna ja bylo jest zwinieta w rurkę albo z ostra czescia nalozona na gore
np takaDokładnie takTa moja jest za gruba chyba, choć bez problemu dawała się zwijać. Tyle że dla mnie to i tak grube ciasto, bo weźmy np. taką napolitanę............
Ewuszka @ 10 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=714908mam pytanie. Jesli mam Podzielić ciasto na porcje i kule tzn że powinno być w miarę gęstei twarde tak? i daje się je miksować? z góry dzieki za odpNie, ciasto nie pownno być gęste, a tym bardziej nie powinno być twarde. Ciasto powinno mieć taką konstystencję żeby kleiło się w trakcie miksowania do dna miski ale odchodziło od jej boków, jednak nadal powinno być dość luźne. Takie ciasto daje się normalnie podzielić na kule, jesli masz z tym problem to najpierw wysmaruj ręce oliwą i dopiero dziel ciasto. I nie bój się, że następnego dnia przed pieczeniem nie uformujesz placków, zrobisz to bez problemu podsypując stolnicę/blat małą ilością mąki, a samo ciasto będzie zwarte i bardzo elastyczne dzięki wytworzonemu przez te kilkanaście godzin glutenowi.
Malgosimi @ 2 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=723654ta Pani i pizza, tu mi po prostu coś nie gra
no ale może je dlatego, że taka cienka
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia