Placek na maślance

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,895
220
63
Właśnie chłopy jedzą
icon_smile.gif
i mlaszczą.
Zrobiłam z połowy porcji, z truskawkami, ale dałam 2 jajka, bo bardzo gęste było. I, niestety, za krótko pieklam, bo się bałam, że znowu mi się spali. Ale jednak 30 minut to minimum.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
tonieani @ 21 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1444958Jeśli do ciasta chciałabym dodać rabarbar trzeba go jakoś wcześniej obrobić? ;>
Nie trzeba, wystarczy pokroić nawet bez obierania, oczywiście umyty
icon_wink.gif


Moniak @ 21 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1445025Właśnie chłopy jedzą
icon_smile.gif
i mlaszczą.
Zrobiłam z połowy porcji, z truskawkami, ale dałam 2 jajka, bo bardzo gęste było. I, niestety, za krótko pieklam, bo się bałam, że znowu mi się spali. Ale jednak 30 minut to minimum.
Oj, ja go piekę min. 45 minut, 30 minut to pod warunkiem, że na dużej blasze, wtedy ciasto jest niższe i faktycznie piecze się szybciej.
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Niedawno znowu upiekłam
icon_smile.gif
pełnoziarniste, z pianą z białek, na wierzchu mix porzeczek (bardzo kwaśnych porzeczek) i kruszonka
icon_smile.gif

jedliśmy ze zmiksowanymi truskawkami
icon_smile.gif
pyycha
lecker.gif


placek_na_maslance_z_porzeczkami_redandpale_blox_pl_IMG_9541.jpg

 

wsamrazik

Member
Lis 20, 2011
6
0
0
Zrobiłam prawie jak w przepisie, ale dodałam 1/2 szklanki mąki kokosowej zamiast zwykłej... Pod kruszonką (Bajaderki) wiśnie z kompotu i świeża gruszka pokrojona w kostkę - zestaw smakowy rewelacyjny.... Ciasto jest niesamowite, faktycznie podobne do drożdżowego, niesamowicie proste do zrobienia, a w smaku NIEBO... Piekłam w tortownicy kwadratowej (długość boku 25 cm) przez 1 godzinę i 15 minut.... Dzięki wielkie za przepis
icon_smile.gif


IMG_3861.JPG

IMG_3848.JPG

IMG_3852.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3861.JPG
    IMG_3861.JPG
    3.8 MB · Wyświetleń: 4
  • IMG_3848.JPG
    IMG_3848.JPG
    1.8 MB · Wyświetleń: 4
  • IMG_3852.JPG
    IMG_3852.JPG
    3 MB · Wyświetleń: 4

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Upieklam dzis ten placek z rabarbarem. Nie zauwazylam wymiarow blaszki u upieklam w blaszce o wym. 23*32. Wyrosl jak glupi. Wyglada jak drozdzowka z rabarbarem. Bardzo smaczne. Nastepnym razem upieke w wiekszej blaszce lub z mniejszej ilosci skladnikow... Chociaz maz zachwala, je takie wysokie ciasto tez mu smakuje
lecker.gif


P1060043.jpg
 

Załączniki

  • P1060043.jpg
    P1060043.jpg
    238.1 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lut 11, 2011
229
0
0
Ja robie to ciacho regularnie, tyle ze na kefirze
icon_biggrin.gif
Robie w domu kefir i czesto mam lekka nadprodukcje. Co ciekawsze, kiedys probowalam na maslance i pare razy wyszedl mi zakalec, raz jednak chcialam sie pozbyc kefiru i dalam plackowi jeszcze jedna szanse i wyszedl wspanialy. Rzeczywiscie smakuje jak wysmienita drozdzowka
icon_biggrin.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Wlasnie wyjelam z pieca. Rowniez na kefirze i z rabarbarem. Tylko kruszonke robie inaczej. Nasze ulubione ciasto wszechczasow
icon_wink.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
A ile tak mniej wiecej trzeba kupic rabarbaru zeby byl wyczuwalny ale zeby nie przesadzic?
I jak z nim postapic? Tylko sie myje? Czy trzeba go obrac? Nigdy nie robilam nic z rabarbaru :/
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Dzis wzielam 5 30-40cm lodyg rabarbaru czerwonego. Lodygi sa dosc grube tej odmiany. Odcinam liscie calkowicie, myje, i delikatnie przycinam druga koncowke, ale tylko odrobine, nie obieram. Kroje na polcalowe kawalki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Lekkourozmaicony-z rozpuszczona czekolada

003.JPG
 

Załączniki

  • 003.JPG
    003.JPG
    127 KB · Wyświetleń: 4

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Dodalam rozpuszczona 1 mleczna czekolade,pol lyzeczki sody.Na wierzch rozpuscilam gorzka czekolade w kremowce,oziebilam i ubilam.
 

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
Dancing Piglet @ 29 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1520255Ja robie to ciacho regularnie, tyle ze na kefirze :) Robie w domu kefir i czesto mam lekka nadprodukcje. Co ciekawsze, kiedys probowalam na maslance i pare razy wyszedl mi zakalec, raz jednak chcialam sie pozbyc kefiru i dalam plackowi jeszcze jedna szanse i wyszedl wspanialy. Rzeczywiscie smakuje jak wysmienita drozdzowka :)
Upiekłam z tego samego powodu i z domowego kefiru. Wyszedł pyszny, pulchny, kruszonka chrupiąca. Dla mnie zbyt słodki, ale domownikom smakuje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Upiekłam na maślance, z jabłkami - wyszedł pyszny, pulchny i bez zakalca. Następnym razem będzie z innymi owocami.Renia jak robisz domowy kefir? z góry dziękuję za odpowiedź.