Placek na maślance

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
anbetung.gif
Za te wszystkie ciepłe słowa
icon_smile.gif

Smacznego!
icon_smile.gif

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Robię przymiarkę dzisiaj ale w życiu nie robiłam kruszonki-jakie proporcje mniej wiecej?Tarkuje się ją potem?

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Bietko, oj nigdy na proporcje nie patrzyłam.. Daję pół kostki Kasi, a potem mąkę i cukier na zmianę, ugniatając, az mi się w palcach zacznie kruszyć - więcej cukru, niż mąki... Może ktoś ma sprawdzony przepis na kruszankę? Może poszukaj na cinie, w jakimś przepisie może są proporcje?
Dzisiaj wieczorem będę robić, zwrócę uwagę na przybliżone chociaż proporcje i je wpiszę.. Może jeszcze za późno dla Ciebie nie będzie....
icon_smile.gif

MikiD - cieszę się, oj jak się cieszę, że Ci wyszło - chwal się fotką!
icon_smile.gif

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
ja robię z takiego
icon_mrgreen.gif

Kruszonka:
15 dag mąki
9 dag margaryny Kasi
17 dag cukru
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną ochłodzoną Kasię i szybko ręcznie zagnieść.
można również dodać trochę cukru waniliowego.

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Dziś robiłam kruszankę z przypilnowaniem proporcji i wyszło:

0,5 kostki Kasi
1 szkl cukru
1 szkl mąki
aromat

Wszystko zagniotłam i już.. Ale - mogłoby byc mniej mąki, a więcej cukru
icon_smile.gif

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
dzięki kochane.Dzisiejszą raz dwa zagniotła mama.W 5 min pyszne ciasto wyszło.Mój mężuś do wszystkich nowości podchodzi z rezerwą a jak uczepi sie jednego/czekoladowe marzenie obecnie/ to naprawdę robi sie nudne a dziś po wyrażnym nakazie próbowania poprosił o dokładkę.Naprawdę super i takie całoroczne.

agastaga

Member
Paź 9, 2006
208
0
0
Tylko to ciasto ma zasadniczą wadę: za szybko znika. Jeśli zaraz się od niego nie odczepimy to na jutrzejszą popołudniową kawę nie zostanie już nic. Wyjęłam ciasto o 18 z piekarnika, a już nie ma pół blachy
icon_smile.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Aga - ja swoje wyniosłam do piwnicy, żeby nie pożarli - jest nadzieja, że nikomu sie jednak do tej piwnicy schodzić nie chciało i blacha stoi, choć w sumie nie zaglądałam
gruebel_2.gif

Bietka
icon_smile.gif

agastaga

Member
Paź 9, 2006
208
0
0
Jeszcze miesiąc i też wreszcie będę mieć dostęp do piwniczki. Wtedy na pewno ciasto doczeka popołudniowej niedzielnej kawy
fiesgrins.gif

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Zrobiliśmy z chłopcami maslankowe mufinki - rzeczywiście bardzo fajne to ciasto! Dzieki! nasza wersja szarlotkowa, bo musiałam wykorzystać słój smazonych jabłek.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Moje siedzi w piekarniku, zapomniałam o owocach
icon_eek.gif
wylałam na dużą blachę i jakoś mało tego ciasta było. Ale i tak zapewne zniknie w mig
icon_smile.gif

?ucja

Member
Mar 19, 2006
347
0
0
ja piekłam dzisiaj....naprawdę pyszne
tylko kruszonkę zrobiłam na palmie, na wyczucie dodałam mąki no i podczas pieczenia wtopiła się w ciasto przez co w tych miejscach powstał taki mały zakalec .
zjadliwy- nikt nie pluł

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy