Placek na maślance

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Joanna @ 13 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=727563Robiłam je już wiele razy, zwykle na prędce, od niechcenia i byle jak. W różncy opcjach, z różnych mąk. Zawsze wychodziło super.
icon_smile.gif

Wczoraj szczególnie mi zależało, by się udało. Dałam dużo owoców, jeszcze więcej kruszonki i oczywiście... wyszedł zakalec na palec!
icon_mrgreen.gif
Od lat takiego nie widziałam!
icon_mrgreen.gif

Dobrze, że miałam w odwodzie sernikobrownies z wiśniami, bo byłaby klapa na całego....
icon_wink.gif
Joanno, mnie się też tak wydaje, że tego ciasta to nie powinno się chyba "dopieszczać", ono tego nie lubi i odpłaca się wtedy zakalcem
icon_mrgreen.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
W sobotę zrobiłam z 1,5 porcji , w dużej prostokątnej blasze, na wierzchu wiśnie i agrest no i kruszonka. Teraz zwyczajnie wrzucam wszytko do jednej miski , zamieszam trochę i wlewam do formy i wychodzi świetne ciasto, miękkie jak puszek. A dopóki go dopieszczałam, bywało różnie.

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Wlasnie wyjelam z pieca i musze powiedziec ze ciasto jest fantastyczne!
Ciasto zmieszalam w sposob niechlujny co jest prawdopodobnie kluczem do sukcesu i braku zakalca.
Jest pyszne delikatne i puszyste ale pieklam je 20 minut dluzej bo nalozylam duzo wisni i juz myslalam ze bedzie zakalec ale jednak sie udal!
dzieki za przepis!
anbetung.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Pogniewałam sie na ciasto. Nagle sie na mnie obraził i w zakalca mi sie zmienia <dąs>

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Akulka @ 14 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=727925Pogniewałam sie na ciasto. Nagle sie na mnie obraził i w zakalca mi sie zmienia <dąs>
Akulko, bo się pewnie za bardzo starasz. Z tym ciastem to trzeba tak jak pisze Joanna &quot; na prędce i od niechcenia&quot;
icon_mrgreen.gif
i w tedy dopiero się udaje.

Nie dąsaj się tylko pokaż &quot;maślance&quot; kto w kuchni rządzi.
icon_mrgreen.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Maślance pokazałam - całą wypiłam po troszku
rofl.gif
Nie no poczekam trochę, zeby dac szanse urokowi sie odczynic
zahnlos.gif
A ostatnio dałam jagody i mascarpone...
cry_1.gif
Dobry był <Mserek fajna konsystencje dostał>, ale zakalec....
baa.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Sama nie wiem
icon_neutral.gif
Musze spróbować cos innego upiec
gruebel_2.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
No... to wszystko przez mascarpone, za tłuste było i się zakalec zrobił. A ja tu całą winę na biedną i chudą maślankę zrzuciłam.
icon_mrgreen.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Witam miłośników maślabnkowca! Ja też zrobiłam, i ... pyyychota. Szybkie i proste a do tego wyśmienite w smaku. Dałam jabłka (jeszcze zielone papierówki) i czerwone porzeczki a na kruszonkę wylałam lukier cytrynowy. Jeszcze ciepłe próbowałam. Jutro mam zamiar częstować gości. Moim zdaniem z jabłkami dobrze komponują się orzechy dlatego do kruszonki dodałam nieco mniej mąki i garść drobno siekanych orzechów włoskich. Słodko kwaśna góra plus delikatne ciasto na pewno rodzince zasmakuje. A oto jak wygląda:
im000864az1.jpg

Blacha, jak przystało na dużą rodzinkę - 35x45 cm, dlatego ciasto z podwójnej porcji.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
o,o... Jak widzę Wasz maślankowiec udaje drożdżowe a mój nie. Moje ciasto raczej przypomina babkowe - tzn baza, bo owoce i kruszonka plus lukier to może inaczej wyglądać ale dlaczego ciasto inne? Mieszałam nowym robotem i może przedobrzyłam. Ale nie marudzę bo smak rewelacja.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Izuniu, Twoje ciacho jest prześliczne.

h&#045;elen @ 15 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=728389o,o... Jak widzę Wasz maślankowiec udaje drożdżowe a mój nie. Moje ciasto raczej przypomina babkowe
U mnie było dokładnie to samo. Niestety, bo wolałabym takie drożdzowo- podobne. Mieszałam robotem, ale tylko do połączenia się składników. następnym razem wymieszam łyżką. I w związku z tym mam pytanie- mieszacie do uzyskania gładkiej konsystencji czy może zostawiacie nieco grudek?

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Sinistra @ 16 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=728458Izuniu, Twoje ciacho jest prześliczne.
U mnie było dokładnie to samo. Niestety, bo wolałabym takie drożdzowo- podobne. Mieszałam robotem, ale tylko do połączenia się składników. następnym razem wymieszam łyżką. I w związku z tym mam pytanie- mieszacie do uzyskania gładkiej konsystencji czy może zostawiacie nieco grudek?
Ja nawet nie wiem, czy są grudki, bo nie zawracam sobie tym głowy
icon_wink.gif
- mieszam naprawdę moment. A, i metodą muffinkową.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy