Placek ziemniaczany

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Jesteście okropne!
icon_mrgreen.gif
fiesgrins.gif

przecież prosiłam by tego przepisu nie odkopywać
icon_lol.gif

idę po mozzarellę

zaraz zetrę moje biedne paluszki wraz z ziemniakami
icon_lol.gif
 

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
wlaśnie gotowy na talerzu do spożycia
icon_mrgreen.gif
mniam.gif
. Wygląda cudnie smakowicie. Dodałam startą cebulę. Do placka zrobiłam sos czosnkowy bo taką mam ochotę i ogórek korniszon.
Zdjęcie nie wiem czy dam radę wykonac, pędzę jeśc
icon_mrgreen.gif
 

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
.... i już po, przepraszam ale zdjęcia nie będzie.
Pycha, świetne danie. Przynam się, że jak przyszło do przewrócenia placka na drugą stronę, miałam obawy czy mi się to uda, brzegi lekko przywarły, ale przejechałam dookoła drewnianym nożykiem i reszta była bezproblemowa.
...mniam....
mniam.gif


Następnym razem też dodam boczek jak Duende, wcześniej lekko go przyrumienię.
 

Ila 45

Member
Kwi 22, 2008
98
0
0
A mnie te placki ziemniaczane nie wyszły zupełnie( niewiedziec czemu po wierzchu już sie upiekł aż za bardzo a w środku kicha ( surowy jak nic .Dodam że piekłam go tak jak w przepisie na małym ogniu po 20 min z kazdej strony albo i dłużej a napewno dłużej, i nic jak już jakimś cudem udało mi się go odwrócic to tak jak wcześniej napisałam po wierzchu upieczony a w środu surowy.Zjadłyśmy oczywiście po kawałku z córką bo bo to był właściwie wtedy nasz obiadek.może coś sknociłam sama juz niewiem.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ila, przykro mi bardzo ze Ci nie wyszlo
icon_sad.gif

A moze Twoj placek byl zbyt 'wysoki' i dlatego trudno mu bylo sie dopiec?
Przyznaje, ze jeszcze nigdy mi sie tak nie przytrafilo...
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Probowalam dla dzieci na ciepla kolacje, ale za zadne skarby nie udalo mi sie tego usmazyc prawidlowo. Przywieralo, poem przerzucilam na inna patelnie, teflonowa w charakterze plackow, i tez cos sknocilam. Do smazenia czegos z ziemniakow to mam kompletnie lewe rece. Nic zlego, bo dzieciaki i tak wola racuchy czy nalesniki, ale przepis mnie zaciekawil.
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Godzina na patelni. Skórka cudnie chrupiąca. Środek surowy i gumowaty jak najgorsza śląska klucha.

Za to nie miałam absolutnie żadnych problemów z przewróceniem go na druga stronę.

W sumie szkoda, bo miałam nadzieję na coś w stylu zapiekanki bez konieczności używania piekarnika i uprzedniego gotowania ziemniaków.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ines, szkoda ze sie nie udalo.

Koffee, naprawde mnie dziwi ze po godzinie te ziemniaki byly surowe
gruebel_2.gif
czy placek nie byl zbyt gruby? bo u mnie po 20 min z kazdej strony wszystko jest ok.
A tak oprocz tego, to ten placek nie ma smaku ani wygladu zapiekanki z ugotowanych ziemniakow; to jest placek z surowych ziemniakow jednak...
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nie robiłam tego placka ale robie czasem w piekarniku. Zauważyłam, że jak ziemniaki są starte na grubej tarce pieka sie dłużej (pewnie dla Was zadne odkrycie ale może to wina grubości wiórek ziemniaczanych
gruebel_2.gif
)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,437
1,537
113
Ilona @ 6 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799479Nie robiłam tego placka ale robie czasem w piekarniku. Zauważyłam, że jak ziemniaki są starte na grubej tarce pieka sie dłużej (pewnie dla Was zadne odkrycie ale może to wina grubości wiórek ziemniaczanych
Ilona, w przepisie jest wyraźnie napisane:
Bea73 @ 16 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=522538Ziemniaki obrac, zetrzec na duze wiorki,...
Bea, pewnie też ściera na duże, skoro tak napisała w przepisie.

Zobacz, moje były takie:
hazo @ 23 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=779752Jeszcze surowe na patelni
DSC02448.JPG
Wiórki, grube, smażone 20' z każdej strony i wyszło. Wydaje mi się, że Bea ma rację pisząc o za grubym placku i za dużym ogniu. Trzeba albo robić z mniejszej ilości, albo wziąć większą patelnię.
 

Załączniki

  • DSC02448.JPG
    DSC02448.JPG
    65.9 KB · Wyświetleń: 10

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ziemniaki nie mogą byc jednocześnie surowe i gumowate. Może nie odpowiadać konsystencja usmażonego placka, kwestia gustu, ale surowe ziemniaki są albo półpłynną papką (jeśli starte drobno), albo twarde (jeśli są to grube wiórki).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
hazo @ 6 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799554Bea, pewnie też ściera na duże, skoro tak napisała w przepisie.
Dokladnie; scieram malakserem, wiec wiorki sa naprawde spore.
CYTATWiórki, grube, smażone 20' z każdej strony i wyszło. Wydaje mi się, że Bea ma rację pisząc o za grubym placku i za dużym ogniu. Trzeba albo robić z mniejszej ilości, albo wziąć większą patelnię.
Zgadza sie Hazo; smaze na najwiekszej patelni jaka mam
icon_wink.gif
ogien nie za duzy; ja pomyslalam jeszcze ewentualnie o typie sera jaki byl dodany i jego ilosci; jesli jest go za duzo lub moze 'nie odpowiedni' do tego dania i ziemniaki jakos inaczej / gorzej sie smazyly?

Lis @ 6 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799586Ziemniaki nie mogą byc jednocześnie surowe i gumowate. Może nie odpowiadać konsystencja usmażonego placka, kwestia gustu, ale surowe ziemniaki są albo półpłynną papką (jeśli starte drobno), albo twarde (jeśli są to grube wiórki).
Dokladnie Lisie; przyznaje, ze mnie za pierwszym razem 'w gosciach' ten placek nie posmakowal : źle doprawiony, 'źle' upieczony; i dopiero gdy sama zaczelam go piec wyszedl taki jak trzeba
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Powiem szczerze, że razem z moją połówką przymierzamy sie do tego placka....od dość dawna
icon_smile.gif


Sami robimy bardzo podobny, jako swego rodzaju tradycję rodzinną, z tą różnicą, że do środka nic nie dajemy i po opieczeniu dajemy na wierzch plasterki boczku lub dobrej szynki...i potem na kilka/kilkanaście minut wkładamy do piekarnika... "żeby doszedł"
icon_smile.gif


Bea...może podaj rozmiar (średnicę) patelni jakiej używasz...bo to ma wpływ na grubość placka....myślę, że to rozwiąże problem z surowymi ziemniakami ;)

Pozdrawiam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
marcychna @ 6 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799675Bea...może podaj rozmiar (średnicę) patelni jakiej używasz...bo to ma wpływ na grubość placka....myślę, że to rozwiąże problem z surowymi ziemniakami ;)
Nie ma sprawy, moja patelnia ma srednice 28 cm a placek robie na wysokosc ok. 2,5-3 cm. Kuchenke mam elektryczna i nie wiem co tu jeszcze dopisac, by pomoc
icon_wink.gif


A zdjecie Hazo swietnie pokazuje'konsystencje' przed pieczeniem
daumen.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
To podaj jeszcze z jakiego rodzaju ziemniakow robisz
icon_wink.gif
,bo i tu jest wieeelka roznica-pomiedzy maczystymi a takimi do gotownia w "lupinkach".Przynajmniej u nas.