Ilona @ 6 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=799479Nie robiłam tego placka ale robie czasem w piekarniku. Zauważyłam, że jak ziemniaki są starte na grubej tarce pieka sie dłużej (pewnie dla Was zadne odkrycie ale może to wina grubości wiórek ziemniaczanychIlona, w przepisie jest wyraźnie napisane:
Bea73 @ 16 Jun 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=522538Ziemniaki obrac, zetrzec na duze wiorki,...Bea, pewnie też ściera na duże, skoro tak napisała w przepisie.
Zobacz, moje były takie:
hazo @ 23 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=779752Jeszcze surowe na patelni
Wiórki, grube, smażone 20' z każdej strony i wyszło. Wydaje mi się, że Bea ma rację pisząc o za grubym placku i za dużym ogniu. Trzeba albo robić z mniejszej ilości, albo wziąć większą patelnię.
hazo @ 6 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=799554Bea, pewnie też ściera na duże, skoro tak napisała w przepisie.Dokladnie; scieram malakserem, wiec wiorki sa naprawde spore.
CYTATWiórki, grube, smażone 20' z każdej strony i wyszło. Wydaje mi się, że Bea ma rację pisząc o za grubym placku i za dużym ogniu. Trzeba albo robić z mniejszej ilości, albo wziąć większą patelnię.Zgadza sie Hazo; smaze na najwiekszej patelni jaka mamogien nie za duzy; ja pomyslalam jeszcze ewentualnie o typie sera jaki byl dodany i jego ilosci; jesli jest go za duzo lub moze 'nie odpowiedni' do tego dania i ziemniaki jakos inaczej / gorzej sie smazyly?![]()
Lis @ 6 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=799586Ziemniaki nie mogą byc jednocześnie surowe i gumowate. Może nie odpowiadać konsystencja usmażonego placka, kwestia gustu, ale surowe ziemniaki są albo półpłynną papką (jeśli starte drobno), albo twarde (jeśli są to grube wiórki).Dokladnie Lisie; przyznaje, ze mnie za pierwszym razem 'w gosciach' ten placek nie posmakowal : źle doprawiony, 'źle' upieczony; i dopiero gdy sama zaczelam go piec wyszedl taki jak trzeba![]()
marcychna @ 6 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=799675Bea...może podaj rozmiar (średnicę) patelni jakiej używasz...bo to ma wpływ na grubość placka....myślę, że to rozwiąże problem z surowymi ziemniakami
Nie ma sprawy, moja patelnia ma srednice 28 cm a placek robie na wysokosc ok. 2,5-3 cm. Kuchenke mam elektryczna i nie wiem co tu jeszcze dopisac, by pomoc![]()
A zdjecie Hazo swietnie pokazuje'konsystencje' przed pieczeniem![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.