Pleciona bułka maślana

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Pleciona bułka maślana

3 szklanki mąki pszennej
2,5 dag drożdży (lub opakowanie drożdży instant)
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 żółtko
10 dag masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli

do posmarowania:
1 białko

na kruszonkę:
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2,5 dag masła

Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić.

Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić. Podzielić na trzy części, uformować wałki i spleść z nich warkocz. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia.

Zagnieść składniki kruszonki, aby miała nieco grudkowatą konsystencję. Posmarować bułkę lekko roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką.

Piec 30 minut w 190°C.

211.jpg
 

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Kocham tą bułkę jak nie wiem co! W kategorii bułki drożdżowe plecione jest u mnie ex equo z Chałką Nutinki. Jest rerwelacyjna, taka przecudnie maślana, a z ta kruszonką to po prostu maślanych oczu się dostaje
icon_smile.gif

Tydzień bez którejś z tych plecionek w domu to tydzień stracony
icon_smile.gif


ewa
 

kora09

Member
Gru 2, 2007
13
0
1
Pierwszy mój udany wypiek drożdżowy to właśnie pleciona bułka maślana ..i się udała ! Przepis na kruszonkę wykorzystuję do innych ciast.Polecam dla nowicjuszek w pieczeniu ciast drożdżowych,udaje się zawsze.Polecam !

P1030814_cha_ka_ca_a_z_g_ry.jpg
P1030818cha_ka_przekrojona.jpg
 

Załączniki

  • P1030814_cha_ka_ca_a_z_g_ry.jpg
    P1030814_cha_ka_ca_a_z_g_ry.jpg
    117.2 KB · Wyświetleń: 3
  • P1030818cha_ka_przekrojona.jpg
    P1030818cha_ka_przekrojona.jpg
    128 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

akinom

Member
Gru 10, 2007
24
0
0
upiekłam wczoraj .Wyszła ogromna , pachnąca , puchata poprostu niebo w gębie.Piekłam na papierze na blaszce.Bardzo dziękuje za przepis.JEST TO MOJA PIERWSZA CHAłKA .Dzieciaki były zachwycone
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
No to gratulacje!
icon_biggrin.gif
 

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Przepis super!
mniam.gif
Nieco zmodyfikowałam, a mianowicie dodałam kilka kropli olejku pomarańczowego i kandyzowaną skórkę pomarańczową, no i z lenistwa robiłam w maszynie, bo nie chciało mi się pleść warkocza i piec w piekarniku. Wyszła gigantyczna i pyszna buła
icon_mrgreen.gif
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Pyszna, maślana, miękka. Wyśmienita po prostu. Ja upiekłam dwie chałki, i super się udały. Oto efekt:
cha_ka.jpg
I mała przestroga: znikają w zastraszającym tempie
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • cha_ka.jpg
    cha_ka.jpg
    35.2 KB · Wyświetleń: 3

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
0
0
robie , robie jutro bedziemy jedli z maselkiem .... polecialam dzis nawet po drozdze ... zdam relacje jutro