Pleciona bułka maślana
3 szklanki mąki pszennej
2,5 dag drożdży (lub opakowanie drożdży instant)
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 żółtko
10 dag masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
do posmarowania:
1 białko
na kruszonkę:
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2,5 dag masła
Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić.
Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić. Podzielić na trzy części, uformować wałki i spleść z nich warkocz. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia.
Zagnieść składniki kruszonki, aby miała nieco grudkowatą konsystencję. Posmarować bułkę lekko roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką.
Piec 30 minut w 190°C.
3 szklanki mąki pszennej
2,5 dag drożdży (lub opakowanie drożdży instant)
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 żółtko
10 dag masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
do posmarowania:
1 białko
na kruszonkę:
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2,5 dag masła
Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić.
Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić. Podzielić na trzy części, uformować wałki i spleść z nich warkocz. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia.
Zagnieść składniki kruszonki, aby miała nieco grudkowatą konsystencję. Posmarować bułkę lekko roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką.
Piec 30 minut w 190°C.
