Polewa kakaowa

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
bardzo fajna polewa
icon_smile.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,207
1,722
113
Zrobilam dwie: kawową ( zamiast kakao dalam kawy rozpuszczalnej) i białą pomarańczową ze skórką otartą z pomarańczy. Obie równie genialne, nieklejące, ładnie dające się nawet pędzlem rozporowadzac, lśniące, nieklejące - jednym słowem GENIALNE.
qd

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Trochę zostało mi tej polewy i polałam nią paschę - niebo w gębie, gorąca polewa na zimną paschę
lecker.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Też dziś wyjadałam ciepłą
icon_lol.gif
ciepłą polewę z ciepłą babką majonezową - córa się w święta najeść nią nie mogła więc dziś upiekła ją sobie jeszcze raz
icon_smile.gif
koniecznie musiała być z ta polewą
icon_lol.gif

anianieanka

Member
Lip 28, 2010
6
0
0
Polewa jest cudna: prosta w wykonaniu, niedroga, smaczna
icon_smile.gif
Rzeczywiście nie brudzi. Uwielbiam takie przepisy
icon_smile.gif
))

Załączniki

• murzynek1.jpg
    murzynek1.jpg
    17.1 KB · Wyświetleń: 1

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Czekolada? Chyba o śmietanie myślałaś
icon_lol.gif

Może być taka jaką masz, procenty nieważne, kwaśność też
icon_smile.gif

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
Polew faktycznie REWELACJA!!. Od dziś to mój jedyny przepis na polewę, łatwa w użyciu, błyszczy jak słoneczko i pyszna;-)))
Mam pytanko do qd: jak zrobiłaś białą pomarańczową? Dodałas białej czekolady czy jak?

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,953
2,883
113
Wczoraj wykończyłam tą polewą sernik, pięknie zastygła mimo grubej warstwy, błyszcząca - jestem zadowolona. Autorce
anbetung.gif
.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nie mam pojęcia kto jest autorką
icon_smile.gif
przepis skrzętnie spisałam niegdyś z kajecika mojej mamy
icon_smile.gif
ale cieszy mnie niezmiernie że tylu osobom przypadł on do gustu
icon_smile.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
też uważam że jest genialna tylko ma jedną wadę- jak zastygnie nie chce się do niej przyklejać masa cukrowa ani lukier .trzeba ustawiać ozdoby szybko,szybko a wtedy jest szansa że się uda.

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
qd @ 4 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=962370Zrobilam dwie: kawową ( zamiast kakao dalam kawy rozpuszczalnej) i białą pomarańczową ze skórką otartą z pomarańczy. Obie równie genialne, nieklejące, ładnie dające się nawet pędzlem rozporowadzac, lśniące, nieklejące - jednym słowem GENIALNE.
qd
qd jak zrobiłaś białą pomarańczową polewę - dodawałaś może czekoladę białą? bo baaardzo mnie intryguje a uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy;-))

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Myślę że wystarczy sama śmietana, (czyli wszystko tak jak w przepisie tylko bez kakao) plus otarta skórka z pomarańczy, może ciut soku ale nie za duzo żeby nie rozcieńczyć zbytnio bo żelatyna nie zetnie polewy. No albo kapnąć aromatu pomarańczowego.
Tak się domyślam, bo nie robiłam jeszcze takiej - ale tak bym próbowała jak już
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A jeszcze pomyślałam że zamiast kakao - żeby w składnikach nie zmieniać proporcji - można dać mleko w proszku - z pewnością poprawi to biały kolor polewy i w smaku pewnie też zyska (jak ktos lubi smak mleka w proszku)
Powodzenia!
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy