Polewa kakaowa

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
w sumie to smak mi się dobrze kojarzy z dzieciństwa, więc może nie będzie źle;-)) dzięki
wink.gif
 

mag-pio

Member
Wrz 13, 2006
27
0
0
Ta polewa to moje odkrycie tego roku. Jak dla mnie doskonała. Umożliwia szczelne owinięcie ciasta folią, bez obawy, że polewa straci swój piękny wygląd.
 

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
chcialam tylko powiedziec ze wreszcie wyprobowalam i jest REWELACYJNA!!!!!!!!! tylko dalam o polowe mniej cukru.. wole gorzka polewe
icon_razz.gif
zwlaszcza ze robilam ja do babki z nutella.. skooodkiej
icon_razz.gif


dzieki za przepis bede juz tylko taka robic!!
zdjcie0463f.jpg

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
Witam.


BArdzo prosze o porade .

Chciałabym zrobić te polewe.
bedzie to moja pierwsza polewa w życiu jeju az mi wstyd
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif

na forum trafiłam szukając pomocy w chlebach no i oglądajac przepisy nabrałam ochoty na zrobienie czegoś bez niczyjejj pomocy ( czyt. pomocy teściowej
icon_rolleyes.gif
)
oki przepraszam nie na temat

wiec córcia ma urodzinki i chce jej upiec torta
biszkopt juz przetestowałam ten wiec umiem
icon_mrgreen.gif
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7252&start=0

mase chciałabym zrobić jakąś prostą na moje umiejętnosci na bazie śmietany lub moze czekoladową a całosc polac własnie tą polewa.

jaką prosta mase możecie mi polecić do zrobienia?


i jeszcze czym nasączyc biszkopt jeśli masa bedzie taka ze smietaną


mam zamiar piec jutro ....
mam strasznego stracha
icon_neutral.gif





aha jeśli pytanie nie zadałam w odpowiednim temacie to od razu przepraszam i go przenieście
lecker.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
ok tak zrobie .
upieke jutro wieczorem a sobote rano wykończe
o tym kremie czytałam ze mozna go zrobić też dzięń wczesniej wieczór to tak zrobie.

a gdzie upieczony biszkopt trzymac tylko przykryty serwetka naprzykład?



 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Tak, ja przykrywam czystą ściereczką do wycierania naczyń. Jak dłużej trzeba przechować to po dokładnym wystudzeniu można trzymać w folii.
 

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
Witam
icon_smile.gif


Chciałam podziekować za rady .wszytsko super mi sie udało
icon_smile.gif



wkleje zdjecia
 

Załączniki

  • SDC10547.JPG
    SDC10547.JPG
    162.5 KB · Wyświetleń: 0
  • SDC10573.JPG
    SDC10573.JPG
    98.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0543.JPG
    IMG_0543.JPG
    112.4 KB · Wyświetleń: 0

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
Chciałabym tylko zapytać jaką ilością wody zalewacie żelatyne w tej polewie
bo robiłam to pierwszy raz i nie wiedziałam kompletnie ile to jest troche
dump.gif
hehe


 

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
bo robiłam jeszcze babke z tego przepisu https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=233&st=0
i na próbe zrobiłam do niej te polewe i super mi sie udała łatwo mi sie ją wylało na babke
ale na torta chciałam zrobić podwójną porcje i już coś od razu za sztywna mi ta polewa wyszła
była bardzo dobra tylko jednak podczas krojenia od chodziła od torta
co mogłam zrobić żle?
 

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
aha i jeszcze zdjećie zapomnaiłąm


choć jak tak teraz patrze to te Wasze polewy sa o wiele ładniej wyglądajace niż moja
 

Załączniki

  • IMG_0550.JPG
    IMG_0550.JPG
    127.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No więc moje "trochę" to jest tak około 2 - 3 łyżek wody, czasem jak napęcznieje żelatyna i jest mocno zwarta to jeszcze dodam łyżkę i wymieszam i podgrzewam sobie w mikrofali dosłownie 3 sekundy ? no ja na oko to robię obserwując żelatynę która się rozpuszcza w oka mgnieniu i robi się wodnista - nie zagotowywać!

A dlaczego polewa odchodziła od tortu nie mam pojęcia... ja zazwyczaj polewam nią ciasta w które polewa troszkę wsiąka i trzyma się ładnie - tort miał może pod polewą krem? albo nie ścięty wierzch biszkoptu? to mogło odchodzić dlatego... innej przyczyny nie znam
dontknow.gif


Śliczny torcik wyszedł!
daumen.gif
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
no to ja się przyznam że robiłam tą polewę rownież bez kakao za to z barwnikiem
icon_mrgreen.gif

wyszła bardzo fajna w smaku ,matowa.
lałam ją normalnie na masę i było ok.
ja żelatynę zalewam tak ,żeby była cała pokryta wodą i jeszcze trochę czyli tak z łyżkę.
dużo też zależy od żelatyny ,bo tak jak wszystko żelatyna żelatynie nie równa.