Prosty i pyszny razowiec

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Tyle, że drobnej soli trzeba wziąć mniej, bo w łyżce jest jej więcej niż tej grubej.
oczko.gif

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Uwielbiam ten chleb i bardzo się cieszę, że moje dzieci również go polubiły. Wcześniej miałam problem z zakwasem (jeden nawet mi spleśniał), ale odkryłam że to przez mąkę. Używałam mąki żytniej ze sklepu ekologicznego (nie pamiętam teraz firmy) i zakwas był jakiś rzadszy. Odkryłam tę różnicę dopiero jak zaczęłam używać mąki z Wodnych Młynów. Teraz mam już drugi dużo lepszy i mocniejszy zakwas.
Tatterowiec piekę dwa razy w tygodniu, ale ciągle nam mało. Szukam teraz przepisu na jakiś równie szybki i mało skomplikowany chleb. Czy jest jakiś do zamieszania i włożenia do foremki:) najlepiej jasny, bo dzieci trochę mruczą za jasnym. Przeglądałam trochę, ale jest tego ogrom, a wy już jestescie weterankami w pieczeniu.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,840
113
Tatterowy też bardzo lubię.
daumen.gif
A ten też piekę dość często, mało kłopotliwy i smaczny. Jak masz zakwas tylko żytni, to zmień troszkę proporcje mąk na korzyść pszennej, będzie jaśniejszy.
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8...p;hl=m%B3ynarza
Jak niekoniecznie na zakwasie, to może tostowy? Ostatnio u mnie ten, tylko zmieniłam sobie i połowę mąki daję orkiszowej 1850. Szybki, smaczny, pięknie wyrasta, do tostów idealny, ale i do kanapek dobry : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8...p;hl=oczekiwan*

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Buka @ 26 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1394447Tatterowy też bardzo lubię.
daumen.gif
A ten też piekę dość często, mało kłopotliwy i smaczny. Jak masz zakwas tylko żytni, to zmień troszkę proporcje mąk na korzyść pszennej, będzie jaśniejszy.
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8...p;hl=m%B3ynarza
Jak niekoniecznie na zakwasie, to może tostowy? Ostatnio u mnie ten, tylko zmieniłam sobie i połowę mąki daję orkiszowej 1850. Szybki, smaczny, pięknie wyrasta, do tostów idealny, ale i do kanapek dobry : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8...p;hl=oczekiwan*
Marzy mi się taki Tatterowiec, tylko w innej wersji. Robiłam kilka razy chleb jogurtowy i nigdy nie wyszedł taki jak być powinien. Nie wiem nawet co było nie tak. Nie lubię wyrabiania, a nie mam niestety żadnego pomocnika, typu robot.
Ale ten tostowy zrobię, nabrałam ochoty na tosty. Dziękuję Buka.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,840
113
icon_smile.gif
Spodziewałam się, że Cię skuszę. Zima.

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
To upiecz ten chleb w wersji jasnej, czyli daj pszenny jasny zakwas i juz bedziesz miala jasniejszy chleb bez klopotu
icon_biggrin.gif

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Dziewczyny zrobiłam jak radziłyście i dałam zakwas żytni, a resztę mąkę pszenną, wyszło ok. Chociaż wolę wersję oryginalną.
Mam natomiast inny problem. Już z dwóch foremek zszedł mi teflon. Fakt, że były badziewne, tzn. jedna ciemna keksówka kupiona chyba w Tesco, a druga keksówka w Ikei. No i ostatnio musiałam ten teflon zeskrobywać z chleba. Teraz się zastanawiam, czy wszystkie foremki tak mają. Tatterowca piekłam 2 razy w tygodniu. Dawałam do wyrastania na noc do lodówki, może tu tkwi problem. Na początku było ok, dopiero po kilku pieczeniach zaczynał schodzić teflon. Czy któraś też tak miała?

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,840
113
Może to zależy od jakości teflonu? Moje chleby na zakwasie od lat wyrastają w maszynie bez szkody dla niej.

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Zastanawiałam się nad papierem do pieczenia, przynajmniej na dnie. Ale czy on przypadkiem nie namoknie, bo przecież ten chleb rośnie przez całą noc w lodówce.
Dostałam dzisiaj dwie keksówki wiltona i nie chciałabym, żeby coś im sie stało. Chciałam Wam pokazać zdjęcia, ale foremek o tym numerze nie znalazłam na stronie WILTONA. I doszłam do wniosku, że pewnie mam podróbę, bo są wyprodukowane w Chinach. A oni raczej produkują w Stanach. Normalnie już nie wiem co o tym myśleć.

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
papier nie namoknie, bo jest przeciez zakonserwowany woskami czy czyms innym
icon_wink.gif
Ja uzywam do calosci, tzn, dno i boki.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (dorga @ 6 Mar 2013, 20:13 ) index.php?act=findpost&pid=1407229Dziewczyny zrobiłam jak radziłyście i dałam zakwas żytni, a resztę mąkę pszenną, wyszło ok. Chociaż wolę wersję oryginalną.
Alez wersja oryginana jest na zakwasie zytnim razowym
gruebel_2.gif

W zasadzie wyrastanie w lodowce moze sie odbywac, no powiedzmy, jak ktos czasu nie ma i tak mu wygodniej. Jednak najlepszy smak i zapach i skorke ma ten chleb gdy wyrasta w temperaturze pokojowej, albo nawet wyzszej z nawilzaniem, zwlaszcza gdy zawiera sporo maki zytniej, w zaczynie i w ciescie.

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Dla mnie ta lodówka to zbawienie, bo jednak przy trójce małych dzieci trudno planować cokolwiek. Zdarzało się już nie raz, że albo zapominam wyciągnąć zakwas z lodówki, albo go wyciągam i o nim zapominam na długie godziny. Ta pierwsza foremka, o której pisałam była też firmy Kaiser. Mam więc nadzieję, że to może kwestia firmy.

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Nareszcie i ja zdecydowalam sie upiec ten chleb ale uzylam zakwas z maki razowej pszennej
bo nie mialam zytniej. Chleb jest bez drozdzy a wyszczelil w gore jak szalony.
Po wyrobieniu skladnikow ciasto roslo w misce przez 1 1/2 godziny nastepnie przelozylam do
foremki i roslo 3 godziny. Pieklam w nagrzanym piekarniku i w czasie pieczenia tez sporo urosl.
Jutro degustacja.
Dziekuje Tatter
wink.gif

cleb_3_001.jpg

Załączniki

• cleb_3_001.jpg
    cleb_3_001.jpg
    250.2 KB · Wyświetleń: 1

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,840
113
Chlebek na wystawę, Roman.
daumen.gif
To jest taki przepis, że każda kombinacja mąk daje dobry chleb. Ostatnio robię na samych razowych, gdzie 3/4 to żytnia i zakwas też żytni. Nie mogę się nachwalić tego chleba.

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Dziekuje Buka
wink.gif
chleb naprawde bardzo smaczny.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy