Prosty i pyszny razowiec

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Owieczko, chleb na pokaz po prostu Ci wyszedł. Ogromnie się cieszę, że mogłam pomóc. Dopiero wróciłam ze wsi i mogę podziwiać Twoje wypieki.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
O ! Owieczko, masz taki miasz, jak w moich. Na oko widze, ze jest lekko wilgotny. Tez niewiele chyba wyrosl na wysokosc.
Apetycznie wyglada.
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
No prosze! Jakie pieczywo - bardzo apetycznie wyglada. Tak trzymac owieczko
icon_wink.gif

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Za namową Izoldy i dzięki jej zakwasowi właśnie czekam na wyrośnięcie chleba w misce.
Zdecydowanie nie można robić niczego, zanim pierwsza tego dnia kawa zacznie działać - chciałam zrobić dokładnie jak w przepisie (przy założeniu, że moja waga jest dokładna, ale chyba jednak nie jest) i pierwsze co zrobiłam, to pomyliłam ilość mąki - sypnęło mi się aż 150 g żytniej razowej zamiast 100, no cóż trudno, będę miała na co zwalić w razie wpadki.
I moja pszenna to Lubella Pełne ziarno - pewnie to wszystko razem spowodowało, że musiałam dodać wody, bo inaczej nijak łyżką bym tego ciasta nie wymieszała. No nic, zobaczymy.

Mam tylko jedno pytanie - na moje oko (a ciasta piekę sprawnie, dużo i od ćwierć wieku, więc pochlebiam sobie, że jednak oko posiadam dobre), to tego ciasta jest za dużo jak na foremkę 25 cm. Ile miejsca powinno w niej zająć? Do połowy wysokości? Czy więcej?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
w takiej foremce to piekę ale z mniejszych proporcji. Do pełnej to lepsza keksówka która ma te 3 cm więcej. Ciasto sięga gdzieś tak do połowy wysokości a potem sobie wyrasta po brzegi. A mąki to ja używam bardzo różne i w bardzo różnych proporcjach

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (skanna @ 19 Nov 2010, 07:52 ) index.php?act=findpost&pid=1050559Mam tylko jedno pytanie - na moje oko (a ciasta piekę sprawnie, dużo i od ćwierć wieku, więc pochlebiam sobie, że jednak oko posiadam dobre), to tego ciasta jest za dużo jak na foremkę 25 cm. Ile miejsca powinno w niej zająć? Do połowy wysokości? Czy więcej?
Wymiary wewnetrzne mojej foremki w ktorej pieke ten chleb to 11x24.5cm. Ciasta jest akurat tyle, ze wyplenia blaszke nieco powyzej polowy. Gdy urosnie do brzegow foremki prawie podwaja swoja objetosc (w 90%).

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Zaufałam swojemu oku i ciasto wypełniło blaszkę 28,5x16 cm właśnie mniej więcej do połowy. Ale niewykluczone, że po prostu mojego ciasta jest więcej, bo waga przekłamuje (takie mam wrażenie od jakiegoś czasu). W każdym razie rośnie sobie powoli, bo musiałam wyjść, więc wsadziłam go do lodówki, urósł trochę, a teraz zapewniłam mu bardziej przyjazne warunki. Pękam z ciekawości, co będzie dalej
icon_smile.gif

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Wczorajszy wyszedł tak:

img2306n.jpg

dość zbity i gliniasty, ale w smaku świetny, nawet dzieci chwaliły.

Dziś zdecydowany postęp, ale to głównie dzięki mojej pomyłce, która dobitnie udowodniła, że moja waga przekłamuje - robiłam z pamięci, zważyłam o 100 mąki za mało i była to ilość absolutnie wystarczająca. Znaczy, waga źle waży, bo wczoraj przy właściwych wg niej proporcjach miałam ciasta za dużo i za gęste.

img2315y.jpg

img2322f.jpg

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,251
2,310
113
Skanna, Twój Razowiec wygląda smakowicie i w dodatku widać dodatki na zewnątrz i wewnątrz
gruebel_2.gif
lecker.gif

U mnie kolejna wariacja z dodatkiem oleju kukurydzianego
Prosty_razowiec_przekr_j.jpg

Załączniki

• Prosty_razowiec_przekr_j.jpg
    Prosty_razowiec_przekr_j.jpg
    460.4 KB · Wyświetleń: 1

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
skanna @ 20 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1051107Wczorajszy wyszedł tak:

(...)

dość zbity i gliniasty, ale w smaku świetny, nawet dzieci chwaliły.

Dziś zdecydowany postęp, ale to głównie dzięki mojej pomyłce, która dobitnie udowodniła, że moja waga przekłamuje - robiłam z pamięci, zważyłam o 100 mąki za mało i była to ilość absolutnie wystarczająca. Znaczy, waga źle waży, bo wczoraj przy właściwych wg niej proporcjach miałam ciasta za dużo i za gęste.

(...)
No, już myślałam, że się nie doczekam, gratuluję Pani serdecznie sukcesu
icon_mrgreen.gif
i cieszę się, że dzieciom smakowało, to najlepsza rekomendacja
daumen.gif
.

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Izolda @ 21 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1051198No, już myślałam, że się nie doczekam, gratuluję Pani serdecznie sukcesu
icon_mrgreen.gif
i cieszę się, że dzieciom smakowało, to najlepsza rekomendacja
daumen.gif
.
Sukces zwykle ma wielu ojców, w tym wypadku jednak matek - a matką chrzestną mojego sukcesu zdecydowanie jesteś Ty ;) - gdyby nie Twój zakwas i Twoje cierpliwe odpowiadanie na moje idiotyczne pytania, to sukcesu by nie było, a tak - trzeci chlebek właśnie rośnie w łazience.
Jeszcze raz dziękuję
icon_smile.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Skanna ponoć nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi
icon_mrgreen.gif
, widać coś tam jednak wiem w temacie, skoro chleb się udał i na tyle Ci się spodobało, że rośnie już trzeci, bardzo się cieszę, że na coś się moja wiedza przydała
freu.gif
.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Gratuluje! Pierwsze koty za ploty...

Kilkanascie godzin powiadasz? Domyslam sie, ze w smaku musi byc bardzo kwasny.
Do tego chleba najlepiej uzyc bardzo aktywnego i dojrzalego zakwasu - chleb urosnie w godzine :D

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
tatter @ 22 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1051747Kilkanascie godzin powiadasz? Domyslam sie, ze w smaku musi byc bardzo kwasny.
Do tego chleba najlepiej uzyc bardzo aktywnego i dojrzalego zakwasu - chleb urosnie w godzine :D
No właśnie wcale nie jest kwaśny, jest pyszny
icon_smile.gif

A zakwas miałam młody to może dlatego tak długo rósł... ale mi ten chleb zawsze strasznie długo rósł (i nieraz nie urósł) a teraz jest super wreszcie!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy