Wymiary wewnetrzne mojej foremki w ktorej pieke ten chleb to 11x24.5cm. Ciasta jest akurat tyle, ze wyplenia blaszke nieco powyzej polowy. Gdy urosnie do brzegow foremki prawie podwaja swoja objetosc (w 90%).
Gucio @ 21 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1051142U mnie kolejna wariacja z dodatkiem oleju kukurydzianegoa ja nigdy nie dawałam żadnego olejuCo prawda nie mam kukurydzianego ale mam z pestek dyni. Dac ?![]()
Krystyna9 @ 21 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1051156a ja nigdy nie dawałam żadnego olejuCo prawda nie mam kukurydzianego ale mam z pestek dyni. Dac ?
Krystyno, dajbo to będzie bardzo ciekawe doświadczenie smakowe - 1-2 łyżki nigdy nie zaszkodzą.![]()
skanna @ 20 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1051107Wczorajszy wyszedł tak:
(...)
dość zbity i gliniasty, ale w smaku świetny, nawet dzieci chwaliły.
Dziś zdecydowany postęp, ale to głównie dzięki mojej pomyłce, która dobitnie udowodniła, że moja waga przekłamuje - robiłam z pamięci, zważyłam o 100 mąki za mało i była to ilość absolutnie wystarczająca. Znaczy, waga źle waży, bo wczoraj przy właściwych wg niej proporcjach miałam ciasta za dużo i za gęste.
(...)No, już myślałam, że się nie doczekam, gratuluję Pani serdecznie sukcesui cieszę się, że dzieciom smakowało, to najlepsza rekomendacja
.![]()
Izolda @ 21 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1051198No, już myślałam, że się nie doczekam, gratuluję Pani serdecznie sukcesui cieszę się, że dzieciom smakowało, to najlepsza rekomendacja
.
Sukces zwykle ma wielu ojców, w tym wypadku jednak matek - a matką chrzestną mojego sukcesu zdecydowanie jesteś Ty- gdyby nie Twój zakwas i Twoje cierpliwe odpowiadanie na moje idiotyczne pytania, to sukcesu by nie było, a tak - trzeci chlebek właśnie rośnie w łazience.
Jeszcze raz dziękuję![]()
tatter @ 22 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1051747Kilkanascie godzin powiadasz? Domyslam sie, ze w smaku musi byc bardzo kwasny.
Do tego chleba najlepiej uzyc bardzo aktywnego i dojrzalego zakwasu - chleb urosnie w godzine
No właśnie wcale nie jest kwaśny, jest pyszny![]()
A zakwas miałam młody to może dlatego tak długo rósł... ale mi ten chleb zawsze strasznie długo rósł (i nieraz nie urósł) a teraz jest super wreszcie!
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.