Prosty i pyszny razowiec

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
2011-08-25%252016.33.17.jpg

W końcu udało mi się upiec chleb idealny - w smaku i w konsystencji. Mąka żytnia razowa i "Pełne ziarno" Lubelli, z dodatkiem siemienia lnianego.

kapyl

Member
Lip 27, 2011
15
1
0
Zrobiłam i ja - za drugim razem było ok, bo za pierwszym uczyniłam gniota...
No niestety pominęłam zdanie (dodać wody w zależności od gęstości zakwasu
icon_mrgreen.gif
) - Cóż, człowiek uczy się na błędach
icon_smile.gif

Dodałam namoczone siemię lniane, 100 gr mąka żytnia 2000, 100 gr mąka pszenna pełnoziarnista i 100 gr pszenna chlebowa. Robiłam z niecałej porcji, bo za mało zakwasu mi się uhodowało.

DSCN2312.JPG
DSCN2314.JPG
DSCN2315.JPG

Załączniki

• DSCN2312.JPG
    DSCN2312.JPG
    981.7 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCN2314.JPG
    DSCN2314.JPG
    989.5 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCN2315.JPG
    DSCN2315.JPG
    977.3 KB · Wyświetleń: 1

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Naprawdę prosty i pyszny
icon_biggrin.gif

Robiłam przedwczoraj z 100 g mąki żytniej razowej i 300 g pszennej "babuni" z Biedronki na zakwasie z mąki żytniej razowej.
Wyszedł chyba najlepszy chleb, jaki w życiu jadłam! Dziś już po nim śladu nie ma, ale zachowało się zdjęcie.
Z lenistwa robiłam w maszynie - najpierw program samego zagniatania i rośnięcia (1:30 h), potem wyjęłam mieszadła i nastawiłam na pieczenie (1 h).
A oto i on - tatternik z maszyny
icon_wink.gif

Załączniki

• DSCF8241.JPG
    DSCF8241.JPG
    418.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Misztalek

Member
Sty 10, 2012
3
0
0
Udało się
anbetung.gif
! A byłam już bliska rezygnacji. Maszynowce na drożdżach od 7 miesięcy już piekę ale zakwasu bałam się jak ognia mimo iż mój Stefcio ma już 8 tygodni
icon_neutral.gif
. Oj, a dzień dobry to gdzie? Już się poprawiam i WITAM
wink.gif
. Nie jest może idealny ale myślę iż na początek może być, dzieciaczkom smakował i juz go nie ma a w piecu Ukraiński siedzi
lecker.gif

Załączniki

• 000_0003.JPG
    000_0003.JPG
    2.3 MB · Wyświetleń: 0

Danna

Member
Lut 19, 2008
6
0
0
Gucio - piękne Ci te chleby wychodzą, aż ślinka cieknie
icon_mrgreen.gif

Mój razowiec rośnie sobie w foremce. Zaraz wyląduje w solarium ;)
Zakwas żytni razowy, plus mąka żytnia razowa i orkiszowa chlebowa. Parę łyżek słonecznika do środka, i mój ukochany miód.
Na wierzchu będzie sezam (wreszcie kupiłam ;)) i otręby.
Mam nadzieję, że będę mogła się pochwalić efektem powyższych działań.

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Moj zakwas ma dziś sześć dni. Zabrałam się za robienie tego chleba, wydaje mi się, że jak na początek przygody z pieczywem na zakwasie to dobry wybór. Wkruszyłam nieco drożdży ze względu, że mój stwór to młodzik.
Ciasto już rośnie w misce. Dałam trochę więcej wody, ok. 200 ml bo wydawało mi się za gęste.

Póki co to moje największe wyzwanie jeżeli chodzi o pieczenie, cała w nerwach jestem.

KasiazOpola

Member
Maj 5, 2012
7
0
0
To ja też się witam
Przeczytałam cały wątek, mój zakwas ma dopiero tydzień a szaleje w słoiku jak dziki, robię go z mąki żurkowej
i właśnie w piekarniku piekę ten razowiec, zobaczymy czy mi wyjdzie
Na dnie litrowego słoika zostało trochę zakwasu, więc go dokarmiłam paroma łyżkami mąki i wodą i po paru godzinach uciekł ze słoika, więc go schowałam do lodówki by się uspokoił
Trzymajcie kciuki za mojego pierwszego razowca
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

KasiazOpola

Member
Maj 5, 2012
7
0
0
No dobra wyciągnęłam już swój razowiec z pieca, teraz stygnie.
Mam pytanie jak długo ma stygnąć na kratce i potem co z nim zrobić aby był świeży w szmatkę czy do worka
jak wy robicie i kiedy można spróbować??
proszę o odpowiedź

KasiazOpola

Member
Maj 5, 2012
7
0
0
No właśnie jutro piekę znowu, bo z dużego chleba keksówka miała 35cm zostało może 1/3 więc dziś wyciągnęłam zakwas z lodówki zaraz go dokarmię i liczę że na jutro będzie gotowy jak wrócę z pracy
pozdrawiam

Kasia1992

Member
Maj 25, 2012
75
0
0
No to i ja się pochwalę!
Upiekłam słynnego tatter'owca na młodziutkim, 4dniowym zakwasie (który w sumie nie spisywał się najlepiej od samego początku, bo wcale nie bąbelkował jak szalony
icon_sad.gif
), dlatego też wspomogłam się 1/2 łyżeczki suchych drożdży.
Chleb rósł bardzo ładnie i szybko (niestety podejrzewam, że to tylko zasługa drożdży), a smak - niebo w gębie
icon_smile.gif

Mam nadzieję, że mój zakwas weźmie się w garść, bo czaję się teraz na upieczenie tego bochenka tylko na nim (ale to wkrótce dopiero).
Tak czy inaczej - bardzo dziękuję Paniom za przepis i wszelkie rady (czytałam cały wątek)
Zachęcam wszystkich do upieczenie tego chleba: jest pyszny, wilgotny, pięknie pachnie i nie jest wcale taki trudny
icon_smile.gif

To mój pierwszy chleb, jestem dumna.
Ale najważniejsze, że to wypiek, którym zajada się rodzina, bo właśnie takie chleby preferujemy.

Załączniki

• S7300007.JPG
    S7300007.JPG
    3.2 MB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

Kasia1992

Member
Maj 25, 2012
75
0
0
Chciałabym się zapytać o pewną rzecz, mianowicie o ziarenka (które chciałabym dosypać do wnętrza chleba)
Myślałam o :
- siemieniu lnianym, np 35 g namoczyć w 100 g wody
Dodatkowo :
- uprażonym słoneczniku i siemieniu lnianym (około 1/2 szklanki)

Z przypraw smakowych nie chciałabym kombinować (np z czarnuszką) - smak jest tak dobry, że nie warto go niczym zagłuszać
icon_smile.gif

Czy jeśli dodałabym do chleba taką mieszankę ziaren to czy muszę zmieniać jakoś proporcje wody bądź mąki?

Będę wdzięczna za wszelką pomoc, pozdrawiam!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy