Prosty i pyszny razowiec

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Fakt, pomyliłam się, ale sens mojego wpisu pozostaje taki sam.
icon_mrgreen.gif
A chleby Liski są równie dobre, jak chleby Tatter.
lecker.gif

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
1.jpg

2a.jpg

W końcu użyłem demerary. Osobiście lubię pistacje a taki mix tym co jedli rano na śniadanie w żaden sposób nie przeszkadzał. Bym się pokusił nawet o stwierdzenie, że im bardzo smakowało.

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    199.8 KB · Wyświetleń: 2
  • 2a.jpg
    2a.jpg
    215 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Dziękuję Izolda. A tak celem potwierdzenia. Czy u Was także po około (jak liczę po około 48h-72) chlebek "schnie"?

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Diamond @ 8 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953736Jakbym siebie czytał ;)

A gdzie zdjęcia? Pokaż jakiekolwiek Twojego chleba - zachęć ;)

Jeżeli chodzi o dodawanie czegokolwiek to ja napalony jestem na soje ale na razie nie mogę jej nigdzie dostać.

Śliwka? No to jak w schabie da posmak chyba słodkości? Wkrótce tego Tatter razowca przemielimy na 100 różnych sposobów
lecker.gif
Diamond,
dzisiaj nauczyłam się wklejać zdjęcia, pokazuję więc moje chleby.

Załączniki

• marzec_2010_028.jpg
    marzec_2010_028.jpg
    44.6 KB · Wyświetleń: 0

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Sporo ziarna widzę. Ja chcę na razie razowca odpuścić i za innego się zabrać. W razowcu jeżeli chodzi o smak już chyba więcej nie osiągnę.

Graty za zdjęcia i za chleb.

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Diamond @ 15 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=956101Dziękuję Izolda. A tak celem potwierdzenia. Czy u Was także po około (jak liczę po około 48h-72) chlebek "schnie"?
Ja piekę od razu 3 bochenki. Potem to porcjuję i wyciągam tyle, ile zużyjemy. Tak więc nie ma czasu zeschnąć. Choć ja lubię taki podeschnięty chleb, więc dla siebie to kroję kilka kromek wczesniej i daję im szansę na podsychanie kontrolowane.
Zapomniałam podać, że do tego chleba wlewam trochę oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogronowych. Myślę, że to zapobiega szybkiemu obsychaniu.

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
U mnie schnie, ale staram się mrozić, o ile się nie rzucimy od razu ;)

U mnie właśnie wyrasta, z siemieniem lnianym.Acha, ja zawsze zamiast cukru jakiegokolwiek używam w nim melasy - wydaje mi się, że fajniejszy smaczek daje. No i nie ma szansy, żebym zostawiła na noc w lodówce - on nawet w lodówce potrafi mi po 3 h przerosnąć. Nie wiem, czy zakwas mam tak silny (wydaje mi się, że u mnie dobry klimat dla zakwasu jest ;)), czy jakieś inne cuda. W każdym razie wyrasta u mnie zwykle godzinę w misce i góra dwie w foremce. Kombinowałam już, żeby przedłużyć czas wyrastania jakoś, ale nie ma mowy. Myślę ewentualnie o zmniejszeniu ilości zakwasu.
Chociaż właściwie - po co, skoro wychodzi taki pyszszny... ;)

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Finalnie mogę tylko napisać dwie rzeczy:

- znalazłem swój ulubiony dodatek (jest to soja) i nigdy więcej nic tam innego nie będę dodawał
- ten chleb zupełnie inaczej smakuje kiedy zakwas jest "szczeniacki" a zupełnie inny chleb jest kiedy zakwas ma już swoje "dni".

Cud - miód - malina

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
A ja do dotychczasowego zachwalania dodam jedno, najważniejsze: zaniosłam w święta do teściów, byli zachwyceni. No a to chyba najlepsza rekomendacja ;P

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Pierwszy mój chleb na zakwasie z pierwszego poczynionego w życiu zakwasu
dance.gif

No taka jestem z niego dumna, że nie wiem!

Zakwas miał 6 dni. Postanowiłam sobie, że spróbuję bez drożdży.
icon_mrgreen.gif

Jak się zabrałam do chleba, to okazało się, że mąki pszennej mam mało, a cukru demerara -wcale
icon_wink.gif

Więc wrzuciłam pszennej typ 1850- ze 180 ostatnich gramów, do 400 g dopełniłam żytnią typ 720, wsypałam zwykły cukier, biały, no i wody musiałam dać sporo więcej. Wstawiłam na noc do lodówki, dziś rano przełożyłam do keksówki. Na każdym etapie ładnie wyrastał.
Normalnie tak się z niego cieszę i sama nie wierzę, że wyszedł mi i zakwas pierwszy i chleb bez grama drożdży!
dance.gif

W dodatku jest pyszny!
lecker.gif
Bardzo nam smakuje. To świetny przepis na chleb dla początkujących!

Jeszcze zdjęcia:
55588474_d.jpg

55588456_d.jpg

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
LeNinko, jaki piękny chleb! Pięknie wyrósł i dziurki ma takie, jak lubię najbardziej.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy