Pugliese

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
No urosła cholera jedna ze dwa i pół raza conajmniej :mrgreen: Ale przebiłam,przerobiłam i splaszczyłam :mrgreen: Teraz chłodzi się do jutra
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
pięknie!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a czy Was też przekonywano, ze jak ciasto się piecze, to nie powinno się gapić w piekarnik, bo nie urośnie? :lol: :lol: :lol:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Część dalsza serialu :mrgreen:
Właśnie wyjęłam bigę i teraz czeka godzinę na dalszą obróbkę.Urosła ale już nie tak mocno jak wczoraj,tak ze dwa razy się powiększyła.CDN
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ale skucha Zapomniałam o ziemniakach Mam nadzieję że dobrze zrozumiałam że można bez ziemniaków też?I tak za poźno teraz już

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ziemniaki są opcjonalne, nic nie szkodzi. dodaje się je w czasie wyrabiania ciasta, ale nie trzeba. no i to jest JEDEN ziemniak
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
To teraz zgodnie z przepisem mam pół godziny przerwy i odpisuję Małgosimi :mrgreen:
Ciasto odpoczywa,lepiło się okrutnie ale podsypywałam mąką leciutko i jakoś się dało zagnieść i złozyć.Semolina i tak pewnie nasiąknie w trakcie odpoczynku wodą więc wolałam żeby nie było za suche potem.A wody dałam 1,5 szklanki bo i tak ziemniaków tzn.ziemniaka :mrgreen: nie dodałam więc wilgoci nie byłoby dużo.Sporo tego się zrobiło,te chlebki chyba duże będą
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no mi wyszedł olbrzymi
icon_smile.gif
rosłam go w podłuzym koszyczku i łobuz strasznie z niego wyłaził na boki!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ale fota!!! jejciu! Piękne Ci wyszły! :cheers:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
:shock: :shock: :shock: Lisko,piękne
Moje pugliese wyrasta w dwóch koszyczkach podłużnych bo tylko podłużne mam.Wyraźnie teraz zwolniło i przyrasta mało ale też teraz chłodniej jest w kuchni.Poczekam jeszcze aż urośnie-chyba mu to nie zaszkodzi że będzie więcej niż 90 minut bo na to się zanosi?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
niech sobie spokojnie rośnie

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
:cry: :cry: :cry: buuuuuu nie wyszedł Nie wyrósł dużo więcej,a w piekarniku też nie wyrósł,mam nawet wrażenie że wręcz zmalał Przekroiłam i w środku zakalca żadnego wprawdzie nie ma ale miąższ jest trochę zbity i wilgotny i nie ma takich dziur jak Małgosiny
icon_sad.gif
Kurcze,coś nie tak zrobiłam chyba,może to ten mój piekarnik?Chociaż dziwne że nie wyrósł po podzieleniu na dwa chlebki-przed tym był całkiem spory,a potem jakby uszło z niego życie Ech,szkoda.Może jutro zrobię mu zdjęcie.
PS.Jedynie skórka jest smacznie chrupiąca ale dość twarda.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
icon_sad.gif
ale jak to? co mogło pójść nie tak... Mój w piekarniku urósł dość sporo... z tego co pamiętam... Nie mam pojęcia, jak to możliwe, że nie wyszedł
icon_sad.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dziuniu, ale odczekałaś z krojeniem?
Wiesz co, teraz jak czytam, to troche jestem zdziwiona: moja skórka byla bardzo miękka, taka ciabattowa... Liski ze zdjecia też na taką wygląda...

może to ten piekarnik?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Nie odczekałam z krojeniem bo i tak widziałam że coś nie wyszło_On po prostu nie chciał wyrosnąć po podzieleniu na dwa.Jakbym go wsadziła do pieczenia po tych 2 godzinach wyrastania to byłby OK a tak jakoś sflaczał po prostu Mój piekarnik słabiej piecze z dołu ale w sumie jak teraz się przyjrzałam to spód jest ciemniejszy niż góra chleba.No nie wiem,może jeszcze kiedyś spróbuję zrobić go ponownie,może to zamieszanie w kuchni po obiedzie mu przeszkodziło,wietrzenie itepe.Chociaż do piekarnika(zimnego
icon_smile.gif
) go schowałam żeby miał spokój.Trudno,czasem musi coś nie wyjść żeby następnym razem wyszło lepiej
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no ale strasznie szkoda, bo on bardzo dobry jest... u mnie tak pięknie rósł... no sama nie wiem, co mam powiedzieć

myslalam ze moze podalam zla wielkosc porcji, ale nie... wszystko jest OK...

teraz pewnei bedziesz się bała Pain A L'Ancienne
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy