Pumpernikiel niemiecki

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dopiero 6 godzin. To co, już wyłączać? Z połowy porcji jest, ale może to jeszcze za krótko, żeby wyłączać
gruebel_2.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
A, faktycznie, 6 godzin dopiero, myślałam że to juz dawno minęło
ugly_08.gif
Ja bym teraz wyłączyła i zostawiła w piekarniku zamkniętym do wieczora.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,201
2,756
113
Ja dziabnęłam swój patykiem i stwierdziłam, że mimo, że się nie klei potrzymam jeszcze godzinę, bo był jasny. Ale ja robiłam metodą opisaną w 1 poście Mirabbelki.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Właśnie wyłączyłam. Niech stoi w wyłączonym piekarniku. Ale do jakiego wieczora, przecież już jest wieczór
fiesgrins.gif

Ja też robiłam metodą z pierwszego postu. A Mirabbelka pisała, że jak z połowy porcji, to można skrócić czas pieczenia. Mój w sumie siedział w piecu z grzaniem 7 godzin. ( też jest chyba jasny)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja miałam nastawioną temp. na 130 stopni. Zostawię go do rana w tym piekarniku, jak by co to może dojdzie w cieple. Ale chyba powinno być dobrze.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
W pracy byłam, a dłużyło mi się jak nie wiem co! Ledwie do domu weszłam i ukroiłam! ( dodam, że w domu utrzymuje się wciąż zapach).Jest pyszny, taki prawdziwy pumpernikiel
lecker.gif
tylko włożyłam do złej foremki-jest płaski. Mimo, że trochę twardawą ma skórkę ( zwłaszcza od spodu) udało mi się pokroić w kromki grubości 0,5 cm:
Zjadłam już 4 kromki, na deser po obiedzie
icon_wink.gif

pumpernikiel_006.jpg

Załączniki

• pumpernikiel_006.jpg
    pumpernikiel_006.jpg
    117.9 KB · Wyświetleń: 5

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
ja zdaje się też załapałam to szaleństwo
icon_smile.gif
Tylko z połowy porcji do jakiej foremki to wchodzi- czytałam i czytałam i nie zauważyłam, czy pisałyście
denknach.gif
denknach.gif
denknach.gif
No i oczywiście nie mam melasy, więc się muszę wybrać do sklepu. Może na weekend się uda...

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziunia @ 26 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=839587Super Ci Beata wyszedł
icon_smile.gif
Bardzo mi się podoba
icon_smile.gif
Dziuniu, ale wiesz, że ON dzięki Tobie jest? Bo przecież ja się tak czaiłam na ten chleb od dawna i tylko brak melasy mnie powstrzymywał ( a nie chciałam jednej rzeczy kupować przez internet
icon_rolleyes.gif
) A wystarczyła Twoja dobra rada "poszukaj w sklepie ze zdrową żywnością"

Dziękuję Ci
anbetung.gif
cvety.gif

Że ja głupia
dump.gif
sama na to nie wpadłam
dump.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
BeataSz @ 26 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=839607Mirabbelka pisała, że foremka 23X12X7 https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=837856 Ja włożyłam do szerszej i to był mój błąd, ale smaku to nie zmieniło.
Chociaż teraz poszłam zmierzyć swoją foremkę i moja jest nie szersza tylko trochę dłuższa, 27X12X8, więc mój chleb jest tylko troszkę niższy od Mirabbelkowego. Ale chyba lepiej będzie jak upiekę następnym razem w węższej, żeby był wyższy.

glimmer @ 26 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=839616o! dziękuję
icon_smile.gif
Nie ma za co
icon_biggrin.gif

A tak przy okazji to ja swój jadłam w trzech odsłonach: z masłem, z twarożkiem i z twarożkiem i melasą ( smakuje mi ta melasa).

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
index.php?act=findpost&pid=839610Dziuniu, ale wiesz, że ON dzięki Tobie jest? Bo przecież ja się tak czaiłam na ten chleb od dawna i tylko brak melasy mnie powstrzymywał ( a nie chciałam jednej rzeczy kupować przez internet
icon_rolleyes.gif
) A wystarczyła Twoja dobra rada "poszukaj w sklepie ze zdrową żywnością"

Dziękuję Ci
anbetung.gif
cvety.gif

Że ja głupia
dump.gif
sama na to nie wpadłam
dump.gif
Proszę bardzo
icon_mrgreen.gif
To pierwsze co mi na myśl przyszło, ten sklep. Bo kiedyś tylko tam można było melase dostać, a teraz bywa w zwykłych sklepach też.

index.php?act=findpost&pid=839621Chociaż teraz poszłam zmierzyć swoją foremkę i moja jest nie szersza tylko trochę dłuższa, 27X12X8, więc mój chleb jest tylko troszkę niższy od Mirabbelkowego. Ale chyba lepiej będzie jak upiekę następnym razem w węższej, żeby był wyższy.
Mi pasuje taki niski, prostokątny, i moja foremka miała 33x11x7, tzn. dwie foremki, bo w jednej takiej to połowa ciasta się mieści.
Idę chyba zaraz ukroić sobie plasterek, na deser
icon_mrgreen.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Wczoraj poszłam w końcu go pokroić. No i zacięłam się tępą stroną noża przy tym krojeniu
icon_rolleyes.gif
tępą stroną
icon_eek.gif
Niby taki nie twardy ale tak ścisły, że ciężko bardzo się kroi, choć kromki cienkie jak na pumpernikiel przystało. W trakcie krojenia zaczęło go w dziwny sposób ubywać
icon_lol.gif
I jak zaczęłam dzielić to w końcu zostałam z chyba 10 kromkami
icon_lol.gif
No i muszę piec znów
icon_lol.gif
Tak więc Mirabbelko obawy nieuzasadnione zupełnie
icon_mrgreen.gif
Wszystkim smakował bardzo, więc zastanawiam się ile keksówek zmieszczę w piekarniku, żeby upiec już więcej tym razem
fiesgrins.gif

Jedno jest w nim bardzo bardzo złośliwe, im dłużej lezy i im go mniej, tym lepszy jest w smaku, niestety
icon_rolleyes.gif
icon_mrgreen.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
mysle, ze da sie go upiec z podwojnej porcji (ok 6 kg) i ciagle jeszcze zmiescic w piekarniku na jeden raz. w takich dlugich formach keksowych x 4. A jakie to ekonomiczne jesli chodzi o prad.

Ale z drugiej strony to bylby wsad
icon_mrgreen.gif
jak w profesjonalnej piekarni.
rofl.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dawałam dzisiaj w pracy koleżankom ( ale powąchać tylko
fiesgrins.gif
... niee, jedną kromeczkę dałam im na spróbowanie-podzieliły się i mówiły, że pyszny) Ja nie mogę poprzestać na tylko 1 kromce, zjadam 3-4 na raz, więc szybko mi się skończy
icon_frown.gif
. Już nigdy więcej nie zrobię z połowy porcji!

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Oj Beata, te Twoje koleżanki ciężko z Tobą mają, chyba nie pierwszy juz raz tak im robisz
icon_mrgreen.gif

Ja chyba jutro będę piec następny rzut, M kupił mi juz melasę z buraków, jeszcze tylko mąka i chyba jednak płatki, bo podobno nigdzie nie ma tej grubej mąki z Asterixa, tylko może nie zmielę ich tak drobno jak ostatnio.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy