Pumpernikiel niemiecki

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,450
3,759
113
Margot, ja podobnie do Ciebie udaję, że nie widzę tego tematu, choć bardzo po cichu kibicowałam Dziuni i BeacieSz.
Ale któregoś dnia pewnie nie wytrzymam....
icon_wink.gif
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,134
1,680
113
Pumpernikiel_1.jpg
Pumpernikiel_2.jpg[
Pumpernikiel_3.jpg

Pięknie wyrósł
icon_razz.gif
, piekarnik wprawiony w ruch i zaraz zaczniemy piec przepyszny pumpernikiel.
icon_razz.gif
icon_razz.gif
Tym razem pieczony z całej porcji
icon_lol.gif
 

Załączniki

  • Pumpernikiel_1.jpg
    Pumpernikiel_1.jpg
    86.7 KB · Wyświetleń: 3
  • Pumpernikiel_3.jpg
    Pumpernikiel_3.jpg
    116.9 KB · Wyświetleń: 3
  • Pumpernikiel_2.jpg
    Pumpernikiel_2.jpg
    107.1 KB · Wyświetleń: 3

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,134
1,680
113
Pumpernikiel_5.jpg
Pumpernikiel_4.jpg
Całą noc w piekarniku (dobrze, że noce są jeszcze chłodne
icon_wink.gif
) - 9 godzin pieczenia + 4 godziny w piekarniku. Piękny zapach w całym domu. Potwierdzam radę Mirabbelki - dłuższe wyrastanie przed pieczeniem wychodzi na korzyść: ładnie rosły przed i jeszcze trochę w trakcie pieczenia. Nie wytrzymałem
rofl.gif
i ukroiłem "mniejszego" (większy w folii spożywczej czeka w lodówce do jutra a może dzisiaj do wieczora
icon_mrgreen.gif
) jeszcze ciepłego - ten smak jest niesamowity
mniam.gif
lecker.gif
. Za pierwszym razem nie wyrastał tak długo przed pieczeniem i miękisz był bardzo zwarty a chlebka nie każdy dawał radę ukroić
icon_mrgreen.gif
. Teraz krojenie jest "łatwiejsze" a miękisz mniej zwarty.
lecker.gif
 

Załączniki

  • Pumpernikiel_4.jpg
    Pumpernikiel_4.jpg
    112 KB · Wyświetleń: 3
  • Pumpernikiel_5.jpg
    Pumpernikiel_5.jpg
    118.5 KB · Wyświetleń: 3

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,134
1,680
113
I ukroiłem "większego" i ... niebo w gębie (saute i z masłem)
lecker.gif
mniam.gif
. Większy bochenek łatwiej się kroi i ma większe kromki
fiesgrins.gif
.
Trzeba piec w dużej formie ten w mniejszej wymagał krótszego czasu pieczenia.
Pumpernikiel_6.jpg
Pumpernikiel_8.jpg
 

Załączniki

  • Pumpernikiel_6.jpg
    Pumpernikiel_6.jpg
    132.7 KB · Wyświetleń: 3
  • Pumpernikiel_8.jpg
    Pumpernikiel_8.jpg
    128.4 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,134
1,680
113
mirabbelka @ 5 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=842906tak
mniam.gif


Guciu, to zdjecie z zonkilami swietne
daumen.gif


mam chwilowo kiepskie lacze, zdjecia otwieraja mi sie strasznie dlugo, ale sie doczekalam
Mirabbelko
anbetung.gif
.
Długo czekaliśmy aby zakwitły i były tłem do wspaniałego chlebka
rofl.gif

Pumpernikiel tym razem przeszedł nasze oczekiwania
lecker.gif

Rewelacja
anbetung.gif

Następne wyzwanie to chleb litewski
icon_mrgreen.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
No, to sobie poczytałam przed południem te 13 stron wątku o pumperniklu...
... najpierw zgłodniałam - oczywiście na pumpernikiel
mniam.gif
... ale byłam na to przygotowana ...
kuehl.gif
i miałam takowy, w okrągłych kromeczkach - w puszce
icon_mrgreen.gif

Wcale nie zaspokoiło to mojego "głodu" na ten, który tutaj zobaczyłam...
icon_wink.gif

No, i się piecze - ciekawe co z niego wyjdzie...
gruebel_2.gif

Ale tego dowiem się jutro
icon_lol.gif


A tak wyglądało moje ciasto po wyrastaniu - wtedy zrozumiałam, co miałyście na myśli pisząc, że ma kolor i konsystencję gliny:

 

Załączniki

  • P9080982.JPG
    P9080982.JPG
    100.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Upiekłam, chlebek piekł się 6 godz. w 120 stopniach, potem piekarnik się wyłączył i stał w gorącym przez 4-5 godzin.
Po wyjęciu był miękki, ale zawinęłam w folię i woreczek, po czym wstawiłam do lodówki.
Ukroiłam wieczorem piętkę, bo doczekać się nie mogłam...
Niestety straszna glina była
icon_sad.gif

Miałam wrażenie, ze zatapiam zęby w plastelinie... (?)
Czy tak powinno być w pierwszy dzień ?

Stoi do dziś i boję się odwijać i próbować...
icon_sad.gif

 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,070
441
83
z wielkim napieciem sledze ten watek, chocby dlatego ze jestem w tej chwili dosc daleko - smaze sie w ponad 30 st C, wiec samo myslenie o wlaczonym piekarniku przez 6 godzin to
icon_rolleyes.gif

ale do rzeczy, jesli byl az tak miekki to moze za krotko go po prostu pieklas? probowanie jednak w pierwszym dniu bylo z pewnosci bledem. nalezy to robic po 24 godzinach.
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ha !
Odstał skubaniec swoje w lodówce i jest OK
icon_lol.gif

A już myślałam, ze na straty pójdzie tyle mąki i mojej pracy ...
baa.gif

Ale jest dobrze
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • domowy_pumpernikiel.jpg
    domowy_pumpernikiel.jpg
    73.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,070
441
83
wyglada niezle
icon_mrgreen.gif


ale na przyszlosc dla wszystkich
- dlugosc pieczenia bardziej "na wygląd". jesli mamy watpliwosci mozna spokojnie go dopiec, jesli jeszcze cieply
- po upieczeniu dobrze ostudzic, szczelnie zamknac i odstawic w chlodne miejsce. najlepiej zapomniec o nim na 2-3 dni