Pumpernikiel niemiecki

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziunia @ 27 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=839997Oj Beata, te Twoje koleżanki ciężko z Tobą mają, chyba nie pierwszy juz raz tak im robisz
icon_mrgreen.gif
Czasem czymś częstuję
icon_wink.gif
A jednej to nawet raz na jakiś czas piekę specjalnie chleb albo bułki( bo jest na mm więc piekę takie zgodny z dietą). Ale zdjęciami z forum to je często dręczę, oj nawet bardzo często
icon_mrgreen.gif

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
Właśnie przed chwilą wyrobiłam. Teraz czeka godzinkę a później przełożę go do foremek. Tak się naczytałam, że zrobię go z całej porcji. Jest śliczny! Dałam żytnią 1850 i trochę otrąb żytnich (ze 100g)- innej nie mogłam znależć. Melasa też nie do końca taka, jak trzeba, bo trzcinowa- we Wrocławiu wyparowała buraczana- byłam w 2 miejscach i nic! Już się nie mogę doczekać, jaki będzie!

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
glimmer @ 28 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=840230Właśnie przed chwilą wyrobiłam. Teraz czeka godzinkę a później przełożę go do foremek. Tak się naczytałam, że zrobię go z całej porcji. Jest śliczny! Dałam żytnią 1850 i trochę otrąb żytnich (ze 100g)- innej nie mogłam znależć. Melasa też nie do końca taka, jak trzeba, bo trzcinowa- we Wrocławiu wyparowała buraczana- byłam w 2 miejscach i nic! Już się nie mogę doczekać, jaki będzie!
Melasę z buraków widziałam w Tesco albo w Auchanie,i na Komandorskiej na bazarku jest sklepik ze zdrową żywnością tam też była ,i jeszcze w Piotrze i Pawle

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
byłam w Tesco i w magnolii w sklepie ze zdrową żywnością i w sklepie 'kuchnie świata'- tam kupiłam tą melasę trzcinową. Chlebek zdaje mi się ma ładny kolor. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Przyrósł niewiele, jak miało być
icon_smile.gif
Teraz czekam na zapach
icon_smile.gif

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
upiekłam, jak Mirabbelka radziła za drugim razem. 6 godzin pieczenia i cała noc w zamkniętym piekarniku. Dzisiaj do wyciągnęłam
icon_smile.gif
Wygląda ślicznie! Zawinęłam go szczelnie i włożyłam do lodówki, coby już mnie nie kusił na razie. Te 24 godziny to liczymy od włożenia do lodówki, czy może od wyłączenia piekarnika?
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Glimmer, im później go pokroisz tym lepiej
fiesgrins.gif
Choć faktycznie ciężko wytrzymać
icon_lol.gif

Ja dziś będę piekła z podwójnej porcji
icon_mrgreen.gif
Ale w 3 keksówkach, bo więcej mi nie wejdzie do piekarnika, a piętrowo nie chcę piec. Chleb będzie po prostu wyższy niż ostatnio.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Margot, coś Ci kondycja chyba spadła, że od razu nie dajesz się skusić
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Aha, oczywiście nigdzie nie ma u mnie tej mąki z Asterixa, za blisko ją chyba robią, bo pod Gdańskiem
icon_wink.gif
Kupiłam więc znowu płatki do zmielenia, tym razem takie wyglądające na ciemniejsze, mniej oczyszczone, akurat płatkow wybór był bardzo duży, chyba 5 różnych producentów.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Już pieką się 3 keksówki z podwójnej porcji
icon_smile.gif
Ledwo się zmieściły w piekarniku. Tym razem chleby bardzo porządnie urosły, az do brzegów foremki, widać że folia alu się wybrzuszyła. Ale to mój zakwas dziś zwariował, poczuł wiosnę chyba, bo rósł jak oszalały, dawno się aż tak nie zachowywał. Mam nadzieję, że chleb nie będzie przez to dziurawy w środku
gruebel_2.gif

Aha, tym razem do wyrabiania użyłam wiosła, a nie haka i to był dobry pomysł, bo wszystko bardzo ładnie i szybko się wyrobiło.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dziunia
icon_eek.gif

Właśnie był listonosz
icon_eek.gif

Myślałam, że dostane kawałeczek na spróbowanie a ta szalona kobieta mi wysłała 10 kawałków
icon_eek.gif

anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Jeny jak on paaaaachnie.......gdyby nie fakt, że jestem po dużym śniadaniu to to bym się do niego dobrała - na jutro będzie
fiesgrins.gif

Mniam, mniam, mniam...
Dziękuję
cvety.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ilona, co to jest 10 kawałków
zahnlos.gif
10 małych kromeczek
fiesgrins.gif
Będziesz miała na zaś
icon_smile.gif
Tylko w lodówce szczelnie zapakowany trzymaj
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zapakuje i opisze "bomba"
icon_wink.gif
coby mi się inni pracownicy nie dobrali
icon_mrgreen.gif

lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
ja się bardzo wstrzymałam i dopiero przed chwilką pokroiłam. Jest jaśniejszy niż Wasze, pewnie przez tą melasę trzcinową. Pachnie zabójczo! Dziękuję za przepis Mirabbelko, już się nastawiam na kolejne pieczenia
icon_smile.gif
Nawet mój Ukochany, co się zapowiadał, że pumpernikla nie cierpi, powiedział, że przepyszny
icon_smile.gif

3398403280_eca817a2f3.jpg

3398403338_d30ca3a134.jpg

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Schowaj Ilona go dobrze
icon_mrgreen.gif

Glimmer, wydaje mi się, że on wcale nie musi być aż tak ciemny, jeśli w smaku jest ok, to kolor mniej wazny
icon_wink.gif
U mnie też wszyscy jedli, nawet ci, którzy nie lubią podobno pumpernikla.

Taka ciekawostka jeszcze, jak w grafikę google'a wpisuję "pumpernikiel" to jako pierwsze pojawiają się zdjęcia Mirabbelki i odsyłają do tego wątku
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy