Pumpernikiel niemiecki

elzusia

Member
Cze 25, 2007
435
0
0
O tak,pyszny i bylo warto,choc przyznam,ze nie wiedzialam co powiem mojemu mezowi,jesli musialabym go wyrzucic do kosza,po tylu godzinach pracy mojego piekarnika!!!!!Ale juz sie nie martwie i jestem bardzo zadowolona.
banana.gif

Jedyny chleb,ktory mi nie wyszedl to ten z twojej strony:niemiecki chleb zytni,polaczylam wszystkie skladniki i zostawilam na noc(okolo 8 godz),po tym czasie zamiast urosnac-usechl,wiec poszed do kosza od razu,nie mialam odwagi do tej pory ,zeby ponownie go zrobic,ale kiedys jeszcze sprobuje.
Jeszcze raz dziekuje za wszystkie uwagi.

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
pumpernikiel_Mirabbelki.jpg

W weekend była akcja pod hasłem Pumpernikiel Mirabelki! Zrobiliśmy z połowy porcji, piekliśmy 8 h, potem jeszcze 1 h siedział w piekarniku. Skórka była twarda, ale wykorzystaliśmy do pasztetu z selera i pestek dyni wg AniD.

W smaku bardzo dobry, smakował nawet naszemu synkowi ( który nie przepada za ciemnymi chlebami )!
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif

Na pewno jeszcze powtórzymy!

Mirabbelko
cvety.gif
daumen.gif
anbetung.gif

Załączniki

• pumpernikiel_Mirabbelki.jpg
    pumpernikiel_Mirabbelki.jpg
    77.8 KB · Wyświetleń: 9

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
oj Guciu, wielka przyjemnosc mi sprawilas, ze go upieklaś (łeś ?)
dance.gif

z ta skorka to trudna sprawa. trudno wyczuc czy chleb ma juz dosc czy nie.. byc moze niepotrzebnie dopiekal sie jeszcze te godzine.

pieklam go juz 3 razy, ale paradoksalnie mnie pierwszy wyszedl najlepiej.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Gucio ,ale chleb odkopałaś -to ja tu muszę napisać ,ze to jest absolutnie najlepszy chleb jaki upiekłam Piekłam go tylko 2 razy i w tym roku jeszcze nie ,a chyba ostatni dzwonek bo później będzie za ciepło
Ja ten chleb wydzielam rodzinie na kromeczki
icon_mrgreen.gif
ale nie da sie inaczej

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Mirabbelko

pumpernikiel robił i piekł mój małżonek, chodził za nim już od dłuższego czasu
icon_biggrin.gif

my bardzo ucieszyliśmy się, że nam wyszedł!
mniam.gif

Obecnie siedzi w lodówce i codziennie go ubywa
icon_biggrin.gif

Jeszcze raz dzięki stokrotne
cvety.gif
bussi.gif

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Margot @ 3 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=830383Gucio ,ale chleb odkopałaś -to ja tu muszę napisać ,ze to jest absolutnie najlepszy chleb jaki upiekłam Piekłam go chyba tylko 2 razy i w tym jeszcze nie ,a chyba ostatni dzwonek bo później będzie za ciepło
Ja ten chleb wydzielam rodzinie na kromeczki
icon_mrgreen.gif
ale nie da sie inaczej
Na pewno jeszcze skorzystamy z przepisu Mirabbelki, tym bardziej, że smakował naszemu wybrednemu dziecku!
icon_mrgreen.gif

I u nas wydzielany jest po kromeczce!
rofl.gif
Ale nie żałujemy, bo warto było.....
daumen.gif
lecker.gif
mniam.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Mirabbelko, czy ta ogromna wagowo ilość składników

750 g maki zytniej razowej drobnej
750 g maki zytniej razowej grubej
500 g zakwasu zytniego
ok 750 ml letniej wody
2 lyzki soli
160g melasy (syropu buraczanego)

to jest na jedną blaszkę 32x11 cm? Toż tego jest prawie 3 kilogramy. I to się zmieści w takiej foremce?
gruebel_2.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
na pierwszej stronie napisalam troche nizej, ze skladniki zmniejszylam o polowe, zeby zmiescic w tej foremce

zeby nie bylo watpliwosci, zmienilam w tekscie.
dziekuje za zwrocenie uwagi

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Siedzi w piecu i pięknie pachnie
DSC02901.JPG

Po 10 godzinach (9 + 1 godzina po wyłączeniu)
DSC02904.JPG

Dzisiejsze śniadanie
DSC02912.JPG

Bardzo dobry chociaż ja dałabym ciut więcej soli. Niestety mimo szukania jak najgrubszej mąki, ta którą udało mi się kupić była trochę za drobna. Ciasto wyszło mi twarde, nawet powiedziałabym, że chyba za twarde. Wydaje mi się, że powinnam dodać odrobinę więcej wody. Skórka jest miękka, a właściwie jej nie ma. Ale pokroić w półcentymetrowe plasterki nie jest łatwo, bo jest taki ścisły. Chyba zejdę do piwnicy po krajalnicę.
icon_mrgreen.gif
Piekłam góra/dół bez termoobiegu 6 godzin 120*C, potem 3 godziny w 135*C. Po 8 godzinach odsłoniłam delikatnie folię i wsadziłam patyk, żeby sprawdzić czy to już. Nie kleił się, ale wydawał mi się za jasny i zostawiłam jeszcze na godzinę.

Mirabbelko, mój chleb ma trochę dziurek. Jak myślisz co jest tego przyczyną
icon_question.gif
I jeszcze pytanie o mrożenie - można czy nie bardzo?

Załączniki

• DSC02901.JPG
    DSC02901.JPG
    60.2 KB · Wyświetleń: 9
  • DSC02904.JPG
    DSC02904.JPG
    58.1 KB · Wyświetleń: 9
  • DSC02912.JPG
    DSC02912.JPG
    77.2 KB · Wyświetleń: 9

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
I jeszcze zapomniałam napisać, że mimo stania 4 godziny w bardzo ciepłym miejscu ciasto nic nie urosło. Trochę się bałam co z niego wyjdzie. Bardzo ładnie podrósł już w piekarniku. No i wyszedł jak widać
mniam.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Piecz póki nie jest jeszcze ciepło, bo jednak cały dzień nawet słabo grzejący piekarnik się odczuwa.
Ja niestety nic oprócz chleba nie mogłam w nim piec równocześnie ze względu na jego wielkość/małość.
icon_mrgreen.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Czy melasa robiona z granatów-w/g przepisu Agusih- nada się do tego chlebka?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
hazo, ciasto jest geste i naprawde przyrasta bardzo niewiele. te dziurki to pewnie przyrost w piekarniku. masz bardzo energiczny zakwas i on pewnie chcial sie wykazac
icon_mrgreen.gif

pokrojenie go po upieczeniu jest dosc trudne, mimo braku skorki. chcialam nawet zakupic w tym celu krajalnice. ale pomyslalam, ze dla wypieku, ktory robie 2 razy do roku chyba sie nie oplaca.
ja trzymalam go okolo miesiac w lodowce, ale nie mrozilam.
zjadalismy po jednej, z trudem ukrojonej kromce, na deser
mniam.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Hazo ,wczoraj upiekłam jeszcze dwa przepyszne chleby ,ale ten kawałeczek co do zdjęcia ukroiłam ,a raczej urąbałam przebił smakiem wszystkie -to jest numer jeden chlebowy
Piekłam dokładnie tak samo -temperatura i czasy jak ty Hazo

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Margot @ 8 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=832212...ten kawałeczek co do zdjęcia ukroiłam ,a raczej urąbałam
A ja po dzisiejszym krojeniu na śniadanie, przemogłam lenia i zeszłam do piwnicy po krajalnicę i cały pozostały chleb pokroiłam w 0,5 cm kromeczki. Niestety tego chleba praktycznie nie da się pokroić cienko nawet najlepszym nożem do chleba.

DSC02921.JPG

Część zostawiłam zapakowane w folię aluminiową i dodatkowo w torebkę foliową w lodówce, a część tak samo zapakowaną schowałam do zamrażarki. Bardzo jestem ciekawa co z tego mrożenia wyjdzie.
gruebel_2.gif

Margot, jakoś nigdy nie zauważyłam chyba tego chleba wieloziarnistego z blogu Ayn, a on już dość długo jest na forum. Muszę spróbować. Jak myślisz czy pominięcie ziaren amarantusa coś zmieni zasadniczo w smaku? Nie mam i szkoda mi kasy, żeby potem leżały nie używane do niczego.

Załączniki

• DSC02921.JPG
    DSC02921.JPG
    89.4 KB · Wyświetleń: 9

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy