Pumpernikiel niemiecki

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,854
2,157
113
A ja do żytniej 2000 dodałabym trochę dość grubo zmielonych płatków. Ja swój robiłam z 2000 od dwóch producentów, bo wydawało mi się, że jedna jest trochę grubsza, ale to nie był dobry pomysł. Do następnego dodam coś grubszego.
Żytnia 700 - absolutnie nie do tego chleba. Według mnie oczywiście.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
W takim razie dam żytnią 2000 i 400 g tych płatków zmielonych, bo specjalnie do tego chleba je kupiłam, więc zuzyję całe. No chyba, że mi posmakują jako płatki to dam ich mniej
icon_wink.gif


Mirabbelko, czy mogłabyś jeszcze podać wymiar keksówki jakiej użyłaś do tego chleba ze zdjęcia w tym poście: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...st&p=835540 ?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Dzięki Mirabbelko
icon_smile.gif
Czyli jak użyję dwóch form trochę dłuższych na całą porcję ciasta to powinno być ok.
A zakwas też nastawiłam z tej żytniej 2000, tzn. dałam 100 g zakwasu z żytniej "białej" bo taki prowadzę ostatnio, 200 g żytniej 2000 i 200 g wody. Dzisiaj będę piec, na noc chyba go nastawię, bo prąd wtedy mam tańszy.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Mój pumpernikiel rośnie już w foremkach
icon_smile.gif
Pieczenie zaczynam o 22, powinien więc trochę podrosnąć. Robiłam wszystko tak, jak Mirabbelka opisała na poprzedniej stronie. Ostatecznie użyłam 400 g zmielonych malakserem płatków żytnich blyskawicznych (ciężko jednak je zmielić, pozostały więc razczej w większych kawałkach) zakwas jak wyżej napisalam, i reszta to mąka żytnia 2000. Melasę miałam z cukru trzcinowego, ale one chyba są dość podobne w smaku z buraczaną. Wody uzyłam trochę więcej, ciasto było tak gęste i gliniaste, że wiosło w ogóle nie zbierało go z boków miski. Jak dolałam wody wcale nie było lepiej, ale przynajmniej ciasto zaczęło się mieszać, przedtem wiosło jakby tylko je dzieliło, a nie mieszało. Konsystencja i kolor przypominały babki z mokrego morskiego piasku z bałtyckiej plaży
icon_lol.gif
tak samo brzydkoburobrązowe, ziarniste i lepkie
icon_wink.gif
W misce siedziało ok. 1.5 godziny i nie wyglądało żeby ruszyło, ale jak dzieliłam na dwie porcje to konsystencja była wyraźnie napowietrzona, czyli że pracuje jak trzeba. Wsadziłam do dwóch keksówek 33x13x7 wysmarowanych olejem, w zasadzie lekko podsypane mąką dało się uformować w prostopadlościan, więc specjalnie w formie nie ugniatałam. Przykryłam szczelnie folią alu i odstawiłam na górną szafkę w kuchni, niech rośnie. No i o 4 nad ranem pobudka
fiesgrins.gif
Nie wiem czy mój piekarnik też się sam wyłączy, a wstaję dopiero o 6.30, więc to byłoby chyba za długo
gruebel_2.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,854
2,157
113
dziunia @ 23 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838397... No i o 4 nad ranem pobudka
fiesgrins.gif
Nie wiem czy mój piekarnik też się sam wyłączy, a wstaję dopiero o 6.30, więc to byłoby chyba za długo
gruebel_2.gif
Dziuniu, a nie możesz ustawić piekarnika na 6 godzin? Wtedy wyłączy się i chleb będzie jeszcze stał sobie w ciepłym, tak, jak pisała Mirabbelka i czekał aż się wyśpisz.
Ja bałam się zostawić pracujący piekarnik na noc bez dozoru i dlatego piekłam w dzień.
icon_mrgreen.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Prawdę mówiąc mogę mu czas nastawić, ale nie pamiętam czy aż na 6 godzin, chyba na 2 do przodu, no nie chce mi się instrukcji wyciagać
icon_mrgreen.gif


EDIT: poszłam sprawdzić na piekarniku bo jest bliżej niż instrukcja, no przynajmniej wiem gdzie jest
icon_wink.gif
Okazuje się, że mogę wyłączenie sie zaprogramować na 3 godziny 59 minut do przodu, czyli dobrze się składa, o 24 włączę jeszcze na te prawie
icon_wink.gif
4 godziny
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Czekam na opis efektu końcowego, ja dziś znów nabrałam ochoty ale znów przystopował mnie brak melasy, trzeba będzie chyba w końcu zamówić.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Beata, a nie masz u siebie sklepu ze zdrową żywnością? Powinni mieć melasę.

Sprawdziłam teraz i rośnie wyraźnie, jeszcze nie przybrał duzo, ale już się wygładził z wierzchu i zaokrąglił. Niewiele mu zostało do wierzchu foremki, mam nadzieję, że nie przylepi się do folii, chyba ją na wszelki wypadek olejem wysmaruję przed pieczeniem.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,854
2,157
113
Napisałam o nastawieniu na 6 godzin, bo mój mogę nastawić na 24 godziny i myślałam, że wszystkie tak mają.

Ciekawa jestem, Dziuniu jaki będzie z dodatkiem płatków. Jeśli się sprawdzą, to następnym razem też dodam.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Hazo, a przypadkiem te 24 godziny to nie jest na pieczenie z wyprzedzeniem? Tzn. jeśli chcesz np. wrócić z pracy i miec pieczeń gotową, upieczoną, wtedy programujesz piekarnik z wyprzedzeniem do 24 godzin minus czas pieczenia. Mój piekarnik tak właśnie ma, czas maksymalny do zaprogramowania to, jak wyżej pisałam, 3 h 59 minut, a sam się wyłącza po 4 h 30 minutach. Z tego co wiem, to większość piekarników ma taki bezpieczny automat wyłączający po 4-6 godzinach. W każdym razie piekarnik w nocy się wyłączył ale pikał co chwilę, co obudziło M, mimo że kuchnia jest dość daleko od łózka. Ale ważne że zadziałało
icon_mrgreen.gif


Chleb na razie ciągle stygnie, przed chwilą wyjęłam go z piekarnika. Zajrzałam do środka i wygląda jak chleb
icon_wink.gif
Nie jest bardzo ciemny jak kupny pumpernikiel i jest sprężysty i bardzo wilgotny, bez skórki, jak Mirabbelka pisała, woda jeszcze kapie z folii ale chyba nie ma sensu go odkrywać żeby nie wysechł? Z krojeniem muszę poczekać, choć ciekawość mnie zżera
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Dziuniu, dzięki
bussi.gif
nie pomyślałam o tym żeby w sklepie ze zdrową sprawdzić
dump.gif
Sklep odkryłam całkiem niedawno ( a jest już podobno od roku w mojej mieścinie-jedyny!) mąki różniste tam kupuję. Szkoda, że dziś strasznie wieje, bo bym się przespacerowała (daleko mam i pieszo się przemieszczam).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Jednak nie wytrzymałam i mimo olbrzymiego wiatru i zwolnienia lekarskiego udałam się w pobliże mojej pracy
icon_wink.gif
do sklepu ze zdrową żywnością-była melasa i z buraka i z trzciny. Zakupiłam
banana.gif
Nastawiam więc pumpernikiel. Tylko się boję trochę...
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja się też boję
icon_lol.gif
Bo on wygląda jak niedopieczony, miękki bardzo jest ciagle, ale piekł się w 125*C (bo mam wrażenie, że mój piekarnik troszkę zaniża temperaturę) od 22 do 4 rano, a potem do 9 rano stał w nieotwieranym piekarniku. Ale może tak właśnie ma być i do jutra "zsiądzie" się trochę.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A ja chyba jednak jutro będę piekła, bo boję się na noc zostawiać włączony piekarnik
icon_confused.gif
Ale płatki żytnie już zmieliłam, udało się nawet całkiem ładnie to zrobić-końcówką od miksera taką z nożykami, pryskało ale owinęłam miskę szczelnie folią zrobiłam w folii dziurę tylko taką żeby zmieścił się w niej trzonek końcówki tnącej i poooszło! Im dłużej się "uciera" tym drobniejsza mąka wychodzi. Ja raczej specjalnie zostawiłam dość grubą, ale może to źle
icon_confused.gif
: Jak by co to mogę jeszcze poprawić i drobniejszą zrobić.
O taka jak ta po lewej ( po prawej zwykła drobna żytnia razowa):
maka_001.jpg
 

Załączniki

  • maka_001.jpg
    maka_001.jpg
    118 KB · Wyświetleń: 6

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,854
2,157
113
Dziuniu, w moim piekarniku nie ma opcji "opóźnione pieczenie".
Piekłam swój 8 godzin "ciurkiem" i nie wyłączył się. Wczoraj, żeby sprawdzić pokręciłam po prostu pokrętłem do ustawiania czasu pieczenia i wyszło, że dokręciło się do 24 godzin. No to chyba tyle mogę nastawić
icon_question.gif


Mój też dopóki nie wystygł był miękki.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Beata, moje płatki i mąka wyglądały bardzo podobnie, ale dopiero jutro okaże się, jak wyglądają po upieczeniu, chleb zapakowałam w papierowe torby, folię alu, reklamówkę i połozyłam w zimnie.

Hazo, jeśli udało Ci się nastawić to na pewno jest tak, jak piszesz
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy