Rillettes

bo66

Member
Kwi 4, 2008
383
0
0
Właśnie się robi
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,122
8,467
113
Gotowało się całą noc w wolnowarze z pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i goździkami, rano doprawiłam solą, czosnkiem, tymiankiem, gałką muszkatołową i pieprzem cytrynowym, zapakowałam do słoików i zapasteryzowałam. Wzięłam łopatkę, boczek surowy, kawałek boczku wędzonego i kawałek słoniny. Wszystko na oko, ale wypełniłam całą misę wolnowaru. Wyszło mi piętnaście słoiczków.
 
  • Like
Reakcje: gracha

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,221
5,922
113
Po reaktywowaniu niektórych przepisów od razu wiadomo, jaka pora roku nadchodzi. :mrgreen:
Dobrze, że przypomniałaś, Joanno. Dawno nie robiłam tego smarowidła.
 
  • Like
Reakcje: Joanna

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,122
8,467
113
Ja zawsze pasteryzuję w garnku. Mam taki specjalny kociołek na prąd. Pakowałam do małych słoiczków, więc pierwszego dnia gotowałam pół godziny, a przed dwa następne dni po 25 minut.
IMG_20251020_092911.jpg
 
  • Like
Reakcje: gracha i Buka

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,122
8,467
113
Dziś zrobiłam kolejną porcję, bo poprzednią w większości rozdałam. Oprócz łopatki dałam wędzoną słoninę, wędzony boczek, kawałek zwykłej słoniny i eksperymentalnie dwa pętka podsuszonej kiełbasy jałowcowej. Zapowiada się pysznie.
 
  • Like
Reakcje: Buka
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy