Rillettes

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
"Stada zachwyconych konsumentów" mówisz? To jest coś!
icon_mrgreen.gif

Czy golonka by się nadawała? Pewnie tak, skoro można z kaczki, owoców morza itp. Lubię golonkę, ale mnie przeszkadzałaby skórka, która się nie rozpłynie. Zmiksować?
Po zastanowieniu myślę, że ja bym nie robiła. Golonka ma kość i skórę, wymaga do gotowania więcej wilgoci. Zachodu z tym dużo, a efekt niepewny.
Oczywiście to ja, może Ty znajdziesz dobry sposób na nią?
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kakarzynka

Member
Lis 22, 2005
86
0
0
Nie, nie, ja kupuję czasem wyfiletowane golonki, i napewno bym zdjęła skórę, chodzi mi o samo mięso plus te tłuste kawałki.
Nie pomyślałam że niejasno piszę. A "Stado", no cóż- 5 facetów pożarło prawie całość, troszkę dali nam spróbować i w zasadzie wszystko inne na stole porosło kurzem, no oprócz napojów.
cheers.gif


jako dodatek wystąpiła pikantna galaretka z jabłek z rozmarynem i poprostu niebo w gębie ten zestaw
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Katarzynko, w sprawie facetów bardzo jasno.
banana.gif
, a w sprawie golonki już też całkowita jasność.
icon_smile.gif

Wziąwszy pod uwagę, że w golonce połowa z tego, co zostanie po wyjęciu kości, to skóra, wyrzucenie jej jest nieekonomiczne, a smak przy okazji też się traci. No, ale to nie moje smarowidło i nie mam nic do gadania.
Jak odkryjesz nową jakość koniecznie podziel się opinią.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Dziewczyny, muszę się przyznać- mi to nie smakuje....na szczęście!!! może ja jestem nienormalna, ale przeszkadza mi smak korzenny-cynamonowo goździkowy. mogłam zamiast tego wrzucić ziele angielskie, ale wtedy bym przepadła..
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Doruśko, nie ma przymusu polubienia, na szczęście.
icon_smile.gif

Chyba szczodrze sypnęłaś tymi korzeniami.
icon_mrgreen.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Buko, ja tam się cieszę,że mi nie smakuje, sypnęłam zgodnei z przepisem ale ja mam takie wyczulone podniebienie:)) aczkowliek uważam ,ze przepis jest super, zrobię, ale bez korzeni, bo mięso sie genialnie rozpada , w sosiku, wyglada przepięknie:))
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Skóra się pięknie w tym gotuje - wrzucałam taką z boczku (wyszła twardsza) i taką surową ściętą ze słoniny (ta wyszła mięciuteńka jak masło
fiesgrins.gif
zjadłam ją w całości osobno
icon_mrgreen.gif
)
Skórkę można wyjąć, posiekać drobno czy nawet widelcem rozdusić i wrzucić do gara
lecker.gif
byleby dobrze oczyszczona była
zahnlos.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
a ja tylko dodam, że jeśli zbyt długo będzie stało w lodówce (raczej rzadkość, chyba, że tak jak u mnie zostanie zastawione a tym samym niewidoczne) to zacznie pleśnieć. Zrobiłam 11 listopada a 30 listopada było spleśniałe. Na szczęście tylko marna resztka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

arkadia

Member
Lut 24, 2008
138
0
0
na moją zgubę to zachwalacie. Robiłam 2 razy ( ale za to za każdym razem z podwónej porcji
icon_smile.gif
), przepis rozchodzi się po świecie w ekspresowym tempie, wszyscy są zachwyceni
icon_smile.gif
Resztki które teraz mam w lodówce mają na bank ponad 2 tygodnie i póki co nic im się nie dzieje....
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Tak nieśmiało przypominam, że sezon się rozpoczął
icon_razz.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Kasha, pewnie ten ciepły listopad i zimne kaloryfery w domu naprowadziły Cię na ślad tego przepisu.
icon_mrgreen.gif

U mnie też zimne, więc jutro na zakupy i ...chablis w dłoń!
icon_lol.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Buka @ 11 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1595339Kasha, pewnie ten ciepły listopad i zimne kaloryfery w domu naprowadziły Cię na ślad tego przepisu.
icon_mrgreen.gif

U mnie też zimne, więc jutro na zakupy i ...chablis w dłoń!
icon_lol.gif
Tak, dzisiaj piec szaleje oczywiście, i na jutro robiłam spis rzeczy do kupienia
fiesgrins.gif

Ale z czym ja mam to cudo jeść skoro pieczywa nie mogę!?
gruebel_2.gif
Chyba tylko łyżeczką ze słoiczka lub do jajecznicy?!
icon_razz.gif


A jeszcze Buko dokładnie chciałam dopytać czy boczek i słonina mają być czerwone wędzone jak na przykład Biedronkowy boczek ten silnie wędzony?
U mnie na targu pan ma jedynie sine bardziej, niż czerwone.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Pieczywa żadnego, a dachówek i styropianu z ryżu tyż?
icon_sad.gif

Kashko, uwędzony zwyczajnie, nie tak na czarno, jak niektórzy producenci robią. Już lepszy ten zwykły niedowędzony Biedronkowy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Buka @ 12 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1595429Pieczywa żadnego, a dachówek i styropianu z ryżu tyż?
icon_sad.gif

Kashko, uwędzony zwyczajnie, nie tak na czarno, jak niektórzy producenci robią. Już lepszy ten zwykły niedowędzony Biedronkowy.
Aaa, rozumiem, czyli peklowany i wędzony czyli czerwony.
I nie zrobię dziś konfitury
cry_1.gif
na targ zbyt późno się zawlokłam, wszystko wyszło
cry_1.gif


Targowe wyroby są inne, po wędzeniu białe, lekko kremowe, chyba to się parzy
gruebel_2.gif
nie wiem lecz technika zupełnie inna i sam wyrób też dlategom tak szczegółowo dopytywała.
 

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
Smarowidło robiłam dwa razy ,dla mnie rewelacja,a i gościom tez bardzo smakowało.Buka dziękuję za przepis.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
icon_smile.gif

O, właśnie! Zapomniałam o tym smarowidle, a zima w pełni. Coś się pomyśli.
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Skusiłyście i mnie, właśnie nastawiłam. Proporcje na oko - kawałek łopatki, kawałek surowego boczku, troszkę słoniny (podkradłam sikorkom
icon_wink.gif
) i kawałeczek boczku wędzonego.
Do listków laurowych i goździków dorzuciłam ziele angielskie i pieprz.

EDIT:
Zrezygnowałam z cynamonu; dałam gałkę, imbir oraz dodatkowo czosnek i tymianek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Szybka jesteś.
icon_smile.gif
W poniedziałek nie chcę kupować mięs, ale jutro idę na zakupy.