Margarete @ 6 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=908153A Wy to juz lepiej przestancie, co?
Od lat nie gotowalam rosolu a teraz po przeczytaniu tego Watku wysylam meza po kurczaka oraz ingrediencje, czyli zutaty![]()
Jeszcze mi potrawki brakuje, a nie wyjde dzis z kuchni
Smacznego![]()
Joanna @ 5 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=907742Jeśli chcemy uzyskać esencjonalny wywar, mięso zalewamy zimną wodą i bardzo powoli podgrzewamy, a jeśli zależy nam na smaku mięsa - zalewamy wrzątkiem. Podczas powolnego podgrzewania białko mięsa rozpuści się w wywarze, a szumowiny same opadną na dno.
Oprócz wyżej wymienionych warzyw i czosnku daję opieczoną na suchej teflonowej patelni cebulę (z wbitym w nią jednym lub dwoma goździkami) i bouquet garni - gałązkę pietruszki, selera, pora, tymianku i listek laurowy. A do tego kilka ziarenek ziela angielskiego i sporo ziarenek pieprzu.
Wstyd się przyznać, ale warzywa z wywaru wyrzucam. Uważam, że cały smak oddały już zupie.Prawie jak bym widziała swój rosółPrawie, bo nie daję goździka, tymianku i listka.![]()
I warzywa też wyrzucam![]()
gatita @ 6 Nov 2009 napisał:
inula @ 7 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=908545Rosół rosołem, wyszedł pyszny a teraz ja mam problem![]()
Zostało go trochę, a zjeść nie można bo chłop pilnuje jak pies ogrodnika saduOn chce z tych resztek rosłu galarete
Ja nigdy nie robiłam galarety z kurczaka, wiem tylko tyle, że potrzebna jest żelatyna. I co dalej?
Pomocy, wytłumaczcie jak 3-latkowi jak zrobić galaretę z rosołu![]()
Już tłumaczę:
odlej trochę tego rosołu do kubeczka i rozpuść żelatynę - ilość adekwatnie do całego rosołu, ktory posiadasz. Trochę podgrzej ale ABSOLUTNIE NIE ZAGOTUJ. Wymieszaj z cała resztą. Do tego możesz włozyć wszystko co lubicie i pasuje do rosołku - ja daje pokrojone mięso, jajko i groszek zielony. Wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.