Rustykalna tarta z jabłkami

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Rustykalna tarta z jablkami

Prymitywna i urokliwa, latwa w wykonaniu i pyszna i zawsze komplementowana
icon_biggrin.gif


Ciasto:
1 1/4 szklanki maki
2 lyzki cukru
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masla (125 g), pokrojonego na kawalki
3 lyzki lodowatej wody

Nadzienie:
4 duze jablka - obrane, przekrojone na polowki i kazda polowka pokrojona na 6 plasterkow
6 lyzek cukru
1/3 lyzeczki mielonego cynamonu
1 lyzka maki
2 lyzki rozpuszczonego masla

1 jajko, lekko ubite do posmarowania
4 lyzki dzemu morelowego

Ciasto:
Make wymieszac z cukrem i sola, dodac maslo i posiekac, az maslo zamieni sie w grudki (swietny do tego jest malakser). Dodac 2 lyzki wody, wymieszac az ciasto zacznie formowac sie w calosc. Jezeli ciasto ciagle jest suche, dodawac stopniowo pozostala lyzke wody. Ciasto zebrac razem, uformowac kule, splaszczyc, zawinac w folie plastikowa i schlodzic w lodowce przez conajmniej godzine. Nadzienie: 4 lyzki cukru wymieszac z cynamonem, posypac jablka i wymieszac. Pozostale 2 lyzki cukru wymieszac z lyzka maki w malej miseczce. Schlodzone ciasto rozwalkowac w kszalcie krazka o srednicy 32cm. Przeniesc na duza plaska blache. Posypac ciasto (zostawiajac czysty 5cm margines) mieszanka cukru i maki. Ukladac jablka (ciagle zostawiajac wolny 5cm margines), plasterek przy plasterku w kolko, polac roztopionym maslem. Zawinac brzeg ciasta na jablka, robiac zakladki (im ciasto nierowniejsze tym ladniejsze, caly urok tej tarty lezy wlasnie w tym, ze nie jest perfekcyjnie ladna). Posmarowac brzeg rozbitym jajkiem, posypac grubym cukrem krysztalem i piec w temperaturze 200ºC przez okolo 40-45 minut, az jablka beda miekkie i ciasto zlotawe. Dzem morelowy zagrzac w rondelku i posmarowac nim jeszcze gorace jablka. Zostawic tarte na blasze az wystygnie, delikatnie przeniesc na duzy talerz.

Bardzo smaczna jest ta tarta rowniez ze sliwkami, wtedy dodaje jeszcze troszke imbiru razem z cynamonem.

4802.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
0
Pieklam w dwie poprzednie soboty. Naprawde przepyszna jest ta tarta.
Ja, na zyczenie meza, dodalam jeszcze orzechy laskowe i rodzynki.
Polecam z calego serca.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A jakos we wrzesniu zrobilam ze sliwkami tak, jak mnie nakuszano jeszcze na MM i srednio mi to smakowalo. Ciasto do sliwek moim zdaniem jest za suche
icon_sad.gif
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Moniko, milo mi, ze smakowala!
icon_smile.gif


Jotha - to jak zwykle jest kwestia gustu, mnie ze sliwkami bardzo smakuje
icon_smile.gif
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Eeee tam, po prostu Ci nie smakowalo to polaczenie -tak jak napisalas.
Nie kazdy przepis przeciez musi nam smakowac
icon_smile.gif
 

jaga

Member
Lis 8, 2004
282
0
0
Właśnie dzisiaj robiłam :mrgreen: Jest przepyszne, o 14.00 zaczęlam układać jabłka a o 16.30 już nie było jak na moich 3 chłopaków to musiałabym robić dwie, samo ciasto jak dla nas też jest bardzo dobre. Dodam, że to moja pierwsza w życiu tarta :mrgreen:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
No to ja się przyznam, że też zrobiłam już jakiś czas temu, tylko że mi nie wyszła... :cry:
Jabłek było stanowczo za dużo (po kiego użyłam wszystkich jak w przepisie? :dump: ) no i spód się raczej nie dopiekł...
icon_sad.gif

W sumie smaczne to było, ale nie powiem, by mnie zachwyciło...
:oops:
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,815
0
36
Uraczyłam dziś gości wariacją na temat tej tary - tzn. ciasto zrobiłam swoje kruche (to z Elle) - bo jest bez jaj, a mój Szymek uczulony. No i nie zawijałam brzegów. Wyszło pysznie, a podane na ciepło z lodami :dance:

Dzieki. Później wkleje zdjęcie
 

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
O kurcze!!! Jedna przykra rzecz mi się stała... Nie oderwałam jej od blachy, a chciałam ładne zdjęcie zrobić. Była jeszcze bardzo gorąca, więc może dlatego? Ale, ale... Nie ma zdjęcia... trudno. Grunt, że ciacho jest. Pyszne!!! I piękne. Coś niesamowitego jakie piękne. Z racji braku przejściowego kryształu grubego... posypałam brązowym. Po wyciągnięciu usłyszałam: ACH!!! Polecam gorąco.

Ja stąd nie wyjdę... Tyle rzeczy... Muszę jeszcze poszukać Ciasteczek Linzentorte, bo jeszcze nie doszłam do nich. A winna jestem od długiego bardzo czasu komentarz. W ogóle pierwszej strony nie mogę opuścić... Zróbcie coś!!!!!
 

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
Nastąpiła powtórka, tym razem ze śliwami. I tym razem po spokojnej analizie... doszłam do wniosku, że gorąca będzie najlepsza, a jakoś ją trzeba z tej blachy zdjąć. Mam taką trzyboczną... trójboczną... blachę z trzema bokami do pieczenia ciastek. Super jest do ściągania tarty i gorącej jeszcze przekładania na talerz. Tak jak tarta jest zabójcza wręcz, na gorąco. Koleżanka oglądała ją ze wszystkich stron, mówiąc "ale cudo". Polecam. Choć naprawdę nie wiem, która lepsza - z jabłkami czy śliwami. I ciekawe jak będzie smakowała z jagodami...

978.jpg


979.jpg
 

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
Kamila ja śliwki rozmroziiłam. I niestety musiały się rozmrażać w sitku, żeby mogły się nadmiaru soku pozbyć. Wymieszałam je z samym cukrem, bo moi panowie z tych, którzy nie jadają cynamonu w słodyczach. Reszta tak samo. Nawet masłem tak samo polałam.Tylko konfitura potem ne jest potrzebna (chyba :mrgreen: ).
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
O Boze jaka sliczna Ci wyszla borgio! Dobrze, ze tak pozno i nie mam sily nic robic - inaczej jak nic bieglabym do kuchni
icon_smile.gif
Bardzo kuszace zdjecia :mrgreen:
 

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
Bajaderko... gdzie mi tam do Twojej... Ale weszła mi w krew i ćwiczyć będę. Z czym się tylko da - gruszkami... z jagodami... z nektarynami - choć to wszystko w sezonie dopiero. Taki mam plan.
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
No i kolejny przepis na sumieniu :oops:. Pyszne, listkujace sie ciasto, jak francuskie. Mniam. No i to nadzienie...
Wczoraj sprobowalam z podwojnej porcji z jagodami i ze sliwkami. Pysznosc to jest. Polecam :!:
Twoje zdrowko, Bajaderko :!: :cheers:
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
0
0
A ja mam duzo gruszek i chce zrobic ta tarte z gruszkami....czy cos specjalnego dodaje sie do gruszek?????????...... :dump: :dump: :dump: .....