Rustykalna tarta z jabłkami

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Buu, czy jestem jedyną osobą, której totalnie nie wyszło?
Nie mam pojęcia, co było nie tak. Ale po prostu jabłka puściły dużo soku i spód jest po prostu nieupieczony
icon_sad.gif
Pozostaje nam wyjeść jabłka z kruchym brzegiem i wyobrażać sobie, jakie byłoby dobre, jakby wyszło.
Czemu tak? Jak myślicie? Trudno mi dokładnie ustawić temperaturę piekarnika, mam bardzo stary gazowy, może dlatego?

Macie inne pomysły? Bo chciałabym jeszcze kiedyś spróbować.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Moim zdaniem przyczyn niepowodzenia mogło być kilka:
- za mało schłodzone ciasto
- zbyt soczyste jabłka
- zbyt niska temperatura pieczenia

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Ciasto było w lodówce dłużej niż trzeba, bo zagniotłam a potem miałam sporo innych spraw na głowie, więc poleżało. Myslę, że to piekarnik. Jabłka - użyłam renet, więc standardowo szarlotkowe.
Następnym razem się uda. I ak zjedliśmy to, co się dało :D Czyli brzeg i jabłka, pycha ;)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Renety rzeczywiście nadają się na szarlotkę, ale na tartę lepsze są moim zdaniem gatunki deserowe, nie rozprażające się na papkę, zwarte i trzymające kształt, jak granny smith, golden delicious czy koksa.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ośmielę się nie zgodzić z Tobą Joanno
icon_mrgreen.gif
, zdecydowanie najczęściej wybieram do tej tarty szarą renetę, mimo że robi się bardzo miękka po upieczeniu, to jednak trzyma kształt, mi po prostu bardzo odpowiada jej smak.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ależ proszę!
icon_mrgreen.gif

Uwielbiam renety, ale do tart wolę mniej soczyste i mniej mączyste jabłka. Mam wtedy większą nadzieję, że nie przesączą kruchego spodu.
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Renety bardzo zdradliwe są
icon_wink.gif
Ostatnio robiłam szarlotkę własnie z renet startych na tarce. Nie odcisnęłam soku ani nie dodałam niczego, co by zagęściło sok. W efekcie musiałam dwa razy odlewać masę soku w trakcie pieczenia, a spód oczywiście się nie udał. IMO do renet trzeba dodać czegoś wiążącego sok, albo go dobrze wcześniej odcisnąć (zawsze odciskałam, a ostatnio nie wiem czemu tego nie zrobiłam) A do tarty też wolę jabłka wymienione przez Joannę, renetę zostawiam do szarlotek jednak
icon_smile.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
A ja właśnie nie lubię takich bardziej zwartych, mączystych jabłek, no nie smakują mi po prostu po upieczeniu (na świeżo tym bardziej, fuj), póki mi reneta jakiegoś numeru nie wykręci, to będę się jej trzymać
icon_mrgreen.gif
.

EDIT: Ja wiem czemu ona mi numerów nie robi podczas pieczenia - bo ja jej nie dosładzam i wtedy jakoś mniej tego soku jest.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Izoldo, ale te jabłka wcale nie są mączyste IMO, np. idaredy są mączyste, a powyżej wymienione własnie kruche i dośc jędrne, po upieczeniu owszem zwarte, ale nie mączyste.
A cukru do renety tez nie dosypuję
fiesgrins.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dziuniu to pewnie kwestia gustu jak zwykle, znam wszystkie jabłka które wymieniła wcześniej Joanna i nie powiem, żeby mnie zachwycały, pozostanę wierna szarej renecie do wypieków, a do jedzenia najbardziej lubię ligole, ewentualnie starkingi oraz moje działkowe jabłka "no name"
icon_mrgreen.gif
.

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Ha, dziewczyny, kocham Was bardzo i już wszystko wiem. Następnym razem zrobię tartę idealną. Jabłka wezmę mniej soczyste a piekarnik rozgrzeję bardziej i będzie git.
A renety lubię, bo są kwaśne. W ogóle kwaśne jabłka są najlepsze :D

izabelagw

Member
Paź 2, 2008
14
0
0
zrobiłam i rzeczywiście pyszna. Ciasto delikatne, wyszło mi cieniutkie, po wyjęciu z piekarnika prawie niewidoczne na spodzie, jadłam jeszcze na gorąco
icon_smile.gif
icon_smile.gif
Ale na drugi dzień jeszcze lepsze. Dotrwało, bo piekłam na wieczór i dopiero prawdziwe zajadanie miałam w pracy. Na drugi raz zrobiłabym z półtorej porcji i posypała jakimiś orzechami, migdałami
lecker.gif

P9120017.JPG

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Zapomniałam o tm przepisie, teraz wyciągam i daję mu kolejną szansę
icon_smile.gif
Mam lepszy piekarnik, więc może tym razem nic sie nie rozciapie i wyjdzie tak, jak powinno :D

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
zakochałam się w niej. Jest rewelacyjna! Warto o niej pamiętać w sezonie jabłkowym
icon_smile.gif

Rustykalna_tarta_z_jab_kami1__Kopiowanie_.jpg

Rustykalna_tarta_z_jab_kami4__Kopiowanie_.jpg

Załączniki

• Rustykalna_tarta_z_jab_kami1__Kopiowanie_.jpg
    Rustykalna_tarta_z_jab_kami1__Kopiowanie_.jpg
    64.9 KB · Wyświetleń: 7
  • Rustykalna_tarta_z_jab_kami4__Kopiowanie_.jpg
    Rustykalna_tarta_z_jab_kami4__Kopiowanie_.jpg
    79.7 KB · Wyświetleń: 6

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
zrobiłam, wrazenia-pyszna, boska
lecker.gif
jedyny minus to, że mała zbyt mala jak dla moich łasuchów
icon_mrgreen.gif

nie polalam tylko dzemem

Załączniki

• DSC00499.JPG
    DSC00499.JPG
    46.8 KB · Wyświetleń: 1

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Piekłam tę tartę już kilka razy. Zawsze jest bardzo smaczna.

cccccccccccccccccccccccc.JPG

Załączniki

• cccccccccccccccccccccccc.JPG
    cccccccccccccccccccccccc.JPG
    69 KB · Wyświetleń: 5

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy