Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
A moja dzisiejsza tak się prezentuje
Właśnie się opycham
Niedawno jadłam taką w wersji przekładanej, ale to niewypał, w mieszanej wszystkie składniki przejdą swoim aromatem a tamta była "nudna", kurczak na samym dole, przesolony od przyprawy, sucha kapusta wyżej, groszek i kukurydza o smaku puszki i majonez na samej górze, feee.
Moniak! To jest moja ulubiona salatka. Nie wiem skąd mam przepis, ale robię ja już od dłuższego czasu i nie ma osoby, której by nie smakowała. Naprawdę, chyba najlepsza sałatka jaką znam. I to dokładnie w tej wersji, którą Ty przedstawiłaś. nie zawsze daję przyprawę gyros, jak nie mam to daję zwykła do drobiu, ale jest przepyszna, przyznaję!!!
Ja tez mam dokładnie taki sam przepis jak Moniak od dokładnie 3 lat. Pierwszy raz jadłam ją na komunii u córki mojej koleżanki i od tamtego czasu regularnie gości na moim stole. Każdy kto ją spróbuje natychmiast prosi o przepis. Robiłam również w wersji mieszanej z dodatkiem innych składników. Jednak tę stawiam bezkonkurencyjnie na I pozycji
Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy tę sałatkę. Dałam ogórki kiszone bo konserwowych nie miałam, kukurydzę, cebulę i kapustę pekińską, nie robiłam warstwowej tylko całość wymieszałam z sosem podobnym do owieczkowego, tzn. majonez, ketchup i śmietany trochę później dodałam bo za słone nieco wyszło.Musiałam też dodać więcej kapusty pekińskiej, bo jednak w sałatce wyczuwało się głównie mięso ( bardzo duże piersi miałam) i moja córka orzekła, że kapusty za mało (w sumie dałam 1,5 małej kapusty)-wyszła w zw. z tym cała wielka micha sałatki, ale nie narzekam, bo bardzo smaczna. Będę na pewno do niej powracać.
P.S. Miałam dziś z głowy robienie śniadania do szkoły dla córki
, po prostu nałożyłam sałatki do pudełka i zabrała ze sobą
U mnie w domu ta sałatka jest przebojem wszystkich spotkań rodzinnych ale robie ją troche inaczej.
Mięso mielone podsmażam z cebulką, dodaje przyprawy(grill, kebab, czosnek, papryka, sól, pieprz) wkrajam papryke i dokładam pomidory z puszki.
Gdy ostygnie przekładam do prostokątnej miski( ala brytwanka-przezroczysta) na to układam pokrojone w kostke pomidory
a na nie sałata lodowa.
Wierzch przykrywam jogurtem bałakańskim i posypuje tartym żółtym serem.
cały urok potrawy jest w tym ze dolna warstwa-mieso jest bardzo pikantne i swietnie komponuje się z jogurtem, pomidorami i sałata
ale mam sugestie: puszka kukrydzy to ciut za dużo na podane ilości, no i wymieszać! koniecznie wymieszać składniki!!! Sałatka nie wymaga żadnych przypraw, wszystko jest na kuraku więc pozostałe składniki są faktycznie bez wyrazu.... Zamieszczam zdjęcie ponizej, kapusta ma mocny kolor, bo kupiłam akurat w Auchanie chyba młodą i miała bardzo ostry smak (starałam się dać jej minimum), zupełnie inny niż ta 'zwykła'. No ale napewno zrobię ją jeszcze nie raz z kapustą o właściwim smaku
OOOOOOO!!!!! Dawno tu nie zaglądałam i zdziwiłam się, ile odpowiedzi! Miło mi, że Wam smakuje. Ja ja nadal robie, ale ostatnio z indykiem. Najlepsza jest, jak troche postoi, nawet do nastepnego dnia, bo smaki się przegryzają. Można ją wtedy mieszac oczywiści