Schab z serem i cebulką*

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Liseczku, jutro robię piersi wg tego przepisu na wielki pomaturalny obiad
icon_biggrin.gif
wyciągam ażeby nie szukać ileśtam kolejnych razów
icon_biggrin.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Pauli, to juz po maturze? Jupi
freu.gif

Znalazłam w lodówce samotną małą pierś, upiekłam w ten sposób i nieco bez wyrazu toto było. Schab imho lepszy, mionsko ma bardziej zdecydowany smak i lepiej komponuje się z cybulą.
Alexandro, bardzo smakowite zdjecie
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Liseczku, już własnie od 55 minut jestem PO
icon_biggrin.gif


ja zamarynowałam mięsko w odrobinie oleju i przyprawie "marynata musztardowa" Kotanyi, leżało przez noc w lodówce i będę szykować dziś na 18. Plus fryty i sałatka szopska
icon_biggrin.gif


Tak się zastanawiam, bo nie lubię surowej cebuli, może ją zeszklić najpierw na patelni?

A jakby tak zmienic kolejnosc- najpierw majonez, potem cebulka i ser na wierzchu, to co?
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ona się upiecze, nie będzie surowa, tylko pokroj ją w cieniutkie plasterki
icon_smile.gif
Możesz zmienić kolejność, ale za efekty nie ręczę. Tutaj ser się roztapia i łączy z cebulką, z majonezu robi się sos. Oddzielnie może nie brzmi to najlepiej, ale w piekarniku tworzy smakowitą rumianą warstwę.
Gratuluję, dziewczynko ze swiadectwem dojrzałości!
cvety.gif
icon_biggrin.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Lisie...jak zwykle danko pierwsza klasa (jest juz na stale w naszym menu
icon_biggrin.gif
)
Dzis ze zdjeciem:

 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,354
1,436
113
tatter @ 17 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=523159Lisie...jak zwykle danko pierwsza klasa (jest juz na stale w naszym menu
icon_biggrin.gif
)
Podpisuję się pod powyższym. A to mój schab

post_956_1182271561.jpg

Nie bardzo tylko wiem o co chodzi w przepisie z wykładaniem blachy papierem.
gruebel_2.gif
U mnie w naczyniu zrobiło się bardzo dużo tłuszczu - chyba z sera i majonezu. Nie bardzo widzę w tym jeszcze papier.
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • post_956_1182271561.jpg
    post_956_1182271561.jpg
    23 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Papier kompletnie pomijam...mam duza blache o falistym dnie, tluszcz sobie splywa w rowki, a i mieso sie nie przykleja do blachy...
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Hazo, Tatt, niech mnie drzwi scisną, jakie zdjęcia
icon_eek.gif

Papier, hmmm, tak było w przepisie Dobbi, dosyć bezrefleksyjnie przepisałam wskazówkę- jeśli ktoś uważa go za zbędny, nic nie stoi na przeszkodzie żeby pominąć. Ja używam, papier się nie rozciapciuje, za to mam mniej mycia. Taki przywarty do blachy ser to bardzo nieprzyjemne stworzenie
icon_wink.gif

Agatko, mam nadzieję, ze będzie ci smakować
icon_biggrin.gif
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Schabik wyszedł pyszniutki
lecker.gif
, a że dodatkowo mało z nim roboty to będzie u nas na pewno częstym gościem na stole.
Tak żeśmy się z mężem przyssali do tego mięska, że zjedlibyśmy każdą ilość
icon_lol.gif
 

Jagodka1

Member
Maj 20, 2007
6
0
0
Witam bardzo serdecznie,

dopiero od niedawna poznalam wasze Forum. Przepisy sa wspaniale.


Wlasnie wyprobowalam podany przepis, ale z RYBA! Balam sie czy to wyjdzie, ale jest rewelacyjne!!!!!!!!

Jeszcze raz dziekuje i sie ciesze, ze moglam Was poznac.

Pozdrawiam
 

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Witaj
icon_smile.gif


z rybą powiadasz?....uwielbimy wszelkiego rodzaje rybki.

Napisz więc proszę, z jaką rybą i ....no wiesz ;) ....wszystko co i jak :D
 

Jagodka1

Member
Maj 20, 2007
6
0
0
Ja zrobilam z lasosiem z alaski (filety z bialej ryby) - nie znam niestety polskiego odpowiednika tej ryby. Ale jest to bardzo popularna i niedroga rybka. Jestem zdania, ze ta potrawa jest pyszna z kazda rybka, ktora sie lubi.

No wiec, polozylam rybke (zamrozona, nie chcialo mi sie odmrazac, poniewaz natychmiast chcialam wyprobowac moj pomysl
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
) posolona wegeta do naczynka zaroodpornego (bez smarowania tluszczem), na to jak w przepisie, dalam cebulke, serek, cebulke i majonez.

W temp. 180 Stopni (obieg powietrza) pieklam danko przez jakies 35 Min. REWELACJA!

Do tego biala bagietka, salatka z salaty lodowej i kieliszek wina.
Tak zainaugurowalam wczoraj moj urlop
blume.gif
 

Jagodka1

Member
Maj 20, 2007
6
0
0
Sorry, zrobilam blad ortograficzny.

Tak mi wstyd
icon_redface.gif


zainaugorowac, pisze sie przez "ó" zamkniete
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif


Tak to jest, jak sie z wprawy wyjdzie

Jeszcze raz przepraszam
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Pewnie, ze dobrze! A pomysl z wykorzystaniem ryby jest przedni...z tym, ze opcjowalabym za uzyciem filetow z bialej ryby, a najlepiej monkfish...
 

Jagodka1

Member
Maj 20, 2007
6
0
0
Macie racje. Cos mi sie kompletnie we lbie poprzewracalo.

Jesli chodzi o rybke, to ten losos morski jest biala rybka. Danko wysmienite.
 

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Dzięuję za wyczerpującą odpowiedź
icon_smile.gif
....a błedu nie zauważylem
icon_smile.gif
 

beata65

Member
Paź 1, 2006
374
1
0
Wczoraj na rodzinnym obiedzie schabik zrobił furorę. Już od progu witał gości wspaniały zapach, a po chwili na stole pojawiło się smakowite mięsko. Szybko, sprawnie, zwycięsko! Okres wakacyjny jest dla mnie dość trudny, bowiem mieszkamy w domku jedrodzinnym, na trasie północ- południe i nasi znajomi wędrując po Polsce wybierają często nasze gniadko jako miejsce odpoczynku w czasie podróży. Oczywiście bardzo się cieszę z wizyt, ale gdy co kilkanaście dni muszę nakarmić dodatkowo parę osób czuję się zmęczona. Szukam zatem przepisów efektownych i prostych, a ten do dakich na pewno należy!!!
bussi.gif