Sernik cytrynowy

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
aaa rozumiem
Byłam przekonana, ze to właśnie masło nadaje stałą konsystencję lukrowi. Moja jest stabilna ale niestała. Jaka by nie była smakuje wyśmienicie. Mam wrażenie, ze to właśnie ona nadaje całemu sernikowi charrrakterru.
icon_lol.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Buuuu!!! ;-( Właśnie zauważyłam, że zamiast tłustego sera mam kupiła ser w typie Qark (5% tłuszczu)! Buuuu! ;-( Nie da się z tego sera zrobić tego sernika, prawda?
icon_frown.gif
A jakikolwiek sernik? Nawet na zimno może być... Bo sernikobrownies też mam creamcheese...
icon_sad.gif
Niech ktoś na szybko odpowie.... Plosiem....
icon_sad.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Paulinka @ 12 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=503764Evalil, myślę że spokojnie możesz piec, może nie wyjdzie Ci megakremowy, ale niewątpliwie bardzo smaczny
icon_smile.gif
Paulinko, myślisz? Bo ja się troche podłamałam.
icon_frown.gif
Jutro odwiedza nas babcia mojego męża, więc nie mogę sobie pozwolić na klapę...
icon_frown.gif

Sama nie wiem, może zaryzykuję, ale śmietanę też mam tylko 30%, tym razem mąż kupował.
cry_1.gif
Następnym razem sama zrobie zakupy.
dump.gif

Aha, znalazlam sernik na zimno, tez Joanny z 5% serkiem. Muszę pomyśleć...
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Generalnie taki serek nada się do wszystkich serników na zimno, więc wystarczy trochę pokopać w czeluściach forum i na pewno znajdziesz coś pysznego
icon_biggrin.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Paulinka @ 12 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=503768Generalnie taki serek nada się do wszystkich serników na zimno, więc wystarczy trochę pokopać w czeluściach forum i na pewno znajdziesz coś pysznego
icon_biggrin.gif
Dziękuję.
cvety.gif
Chyba zrobię jednak na zimno, bo boję się ryzykować. Mąż będzie zadowolony, bo uwielbia na zimno.
icon_biggrin.gif
Ale będzie zn ów improwizacja, bo nie mam wszystkich składników.
rofl.gif

A tak pytałam o ser w tym konkretnym cytrynowym, bo wydawalo mi się to ważnym zaleceniem, że ma być użyty właśnie tłusty ser. Zresztą w ogóle wydaje mi się, że do serników pieczonych potrzeba tłustego...
No nic. Idę robić. Co się odwlecze, to nie uciecze. I ten się upiecze.
fiesgrins.gif
rofl.gif
 

bman

Member
Lip 26, 2007
4
0
0
witam słodkie panie
icon_smile.gif
wiem wiem ze facet nie powinien sie wtrącac w gotowanie
icon_smile.gif
ale tak sie składa ze wychodzi mi to całkiem całkiem
icon_smile.gif
co do tego sera który nie był tłusty itd spokojnie masło w odpowiedniej ilości nadrobi wszystko Moze sie ktos tam nie zgadzac, ALE
icon_smile.gif
mam tu kilkupracowników którzy co rusz zaskakują mnie "wynalazkami" nad którymi muszę potem improwizowac
icon_smile.gif
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Akurat w tej kwestii się nie zgodzę. Zanim odkryłam serniki Joanny - piekłam "tradycyjne" ze zwykłym serem, masłem itp. I moim zdaniem sernik ze zwykłego sera, ale z masłem bedzie inny niż z kremowego serka z dodatkiem śmietany itp.
Oczywiście znaczenie ma też sposób pieczenia (gazety
icon_lol.gif
), czy nie-dodawanie piany z białek itp. Ale gdyby jedno mozna było drugim tak po prostu zastąpić, to by tylu rodzajów serników nie było, prawda?
icon_lol.gif
(tzn. nie było tylu różnych smaków samej masy sernikowej, bo dodatki - spody, polewy, owoce to co innego)
 

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0
Wyciągam wątek, choć sernik piekłam rok temu
icon_redface.gif

Pamiętam, że robiłam go na jakąś imprezę i zniknął co do okruszka, tak smakował
icon_razz.gif

Znalazłam zdjęcie to wkleję, jeśli pozwolicie, bo w końcu wiem jak to zrobić.
To do dzieła (mam tremę)

sernik.JPG
 

Załączniki

  • sernik.JPG
    sernik.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Sernik jest prześliczny!
freu.gif
Jak Ci się udało zrobić taką żółciutką i transparentną polewę?
Moje wyglądają zupełnie inaczej...
icon_smile.gif
 

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Zrobiłam na weekend dla gości ten serniczek, ponieważ próbuję wszystkich serników Joanny
icon_mrgreen.gif

Pyyyszny był!!
lecker.gif
Słodko-kwaskowy, orzeźwiający. Niecodzienny smak.
icon_smile.gif

Joannie bardzo dziękuję za przetłumaczenie takiego fajnego przepisu
cvety.gif


Wieczorem wkleję zdjęcie.
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
W końcu się zmobilizowałam
zwinker2.gif

Zdjęcie sernika:

I jeszcze raz podziękowania dla Joanny
cvety.gif
 

Załączniki

  • r__ne__grudzie__stycze_08_074_2.JPG
    r__ne__grudzie__stycze_08_074_2.JPG
    44.9 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy