Sernik kawowy

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Joanna @ 15 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=394905Zapakuj go teraz na noc do lodówki i powal jutro gości na kolana!
Do jakiej lodówki
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_eek.gif

W karton i kurierem do mnie
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

Mniam
mniam.gif

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Ilona @ 15 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=395102Do jakiej lodówki
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_eek.gif

W karton i kurierem do mnie
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

Mniam
mniam.gif
Siedzi sobie w lodówce i czeka na popołudnie:) Dziś rano sobie z nim porozmawiałam, niech wie, że jestem z niego dumna
icon_wink.gif

Mam nadzieję, że małe zmiany w recepturze mu nie zaszkodziły i smak wszystkich powali
icon_razz.gif

Wieczorem wkleję fotkę rozkrojonego ciasta.

pozdrawiam serdecznie
Basia

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
To znowu ja, już po komsumpcji sernika - jest r e w e l a c y j n y !!! Bardzo dziękuję za przepis.
Zdjęcia rozkrojonego nie zrobiłam, bo trochę brzydko mi się kroił, ale na smak to nie wpływało - cudna, kremowa konsystencja. Jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.
Joasiu, bardzo dziękuję
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

pozdrawiam serdecznie
Basia

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Basia, ten marmurkowy też zrób. Ja z kolei przymierzę się do tego
icon_smile.gif

Joanno, zarejestrowałam się na Izbuszce i muszę Ci powiedzieć, żeś samym tylko linkiem do "cziskejkowego" wątku krzywdę mi zrobiła. Takie tam wspaniałości, że grzech nie spróbować. A ja na MM
icon_razz.gif

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
Jejku, juz tyle dni po glowie chodzi mi ten sernik, ale jeszcze poczekam, do imienin zostało i tak kilka dni. Nie mogę się doczekać zeby je spróbowac. Jutro wezmę się więc za pierniki, a ten w przeszłym tygodniu, bezapelacyjnie:)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Basia_11 @ 15 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=395493To znowu ja, już po komsumpcji sernika - jest r e w e l a c y j n y !!! Bardzo dziękuję za przepis.
Zdjęcia rozkrojonego nie zrobiłam, bo trochę brzydko mi się kroił, ale na smak to nie wpływało - cudna, kremowa konsystencja. Jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.
Joasiu, bardzo dziękuję
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

pozdrawiam serdecznie
Basia
Basiu, bardzo się cieszę, że sernik smakował. Kroić go trzeba jak tort, nożem moczonym w gorącej wodzie.
icon_smile.gif

skanna @ 15 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=395539Joanno, zarejestrowałam się na Izbuszce i muszę Ci powiedzieć, żeś samym tylko linkiem do "cziskejkowego" wątku krzywdę mi zrobiła. Takie tam wspaniałości, że grzech nie spróbować. A ja na MM
icon_razz.gif
A jaką krzywdę sobie zrobiłam, że tam zajrzałam.... Półtora roku odchudzania szlag trafił....
fiesgrins.gif

Co prawda nie wiem co to MM, ale nie ulega wątpliwości, że powinnam się jak najszybciej dowiedzieć....
fiesgrins.gif

kika @ 15 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=395667Jejku, juz tyle dni po glowie chodzi mi ten sernik, ale jeszcze poczekam, do imienin zostało i tak kilka dni. Nie mogę się doczekać zeby je spróbowac. Jutro wezmę się więc za pierniki, a ten w przeszłym tygodniu, bezapelacyjnie:)
Możesz spokojnie upiec go 2-3 dni przed imieninami. Przechowywany w lodówce nie tylko nie traci na smaku, ale wręcz go nabiera.
icon_smile.gif

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
Ja jednak poczekam jeszcze kilka dni bo pierwsza impreze robię w czwartek a nastepną w niedzielę. Tak więc serniczek będę piekła w środe i w piątek, chyba jakoś wytrzymam z pieczeniem choć mam juz na niego straszliwą ochotę
icon_sad.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Chciałam tylko powiedzieć, że ten sernik w smaku jest...no po prostu genialny.
mniam.gif

Chyba nie przesadzę zbytnio, jesli powiem, że ze wszystkich serników jakie w całym swoim życiu piekłam (a kto wie, czy i jakie kiedykolwiek jadłam) ten jest najlepszy. Bomba!
Mój malżonek za sernikami z reguły nie przepada i raczej nieczęsto je próbuje. Ten jednak zjadł i pochwalił.
icon_smile.gif

Acha, generalnie składniki dałam tak jak w przepisie (no poza tym, że twarogu miałam więcej i wrzucilam nadwyżkę), ale troszkę zmodyfikowałam kolejność łączenia składników. Jako, że wyczytałam w uwagach Joanny, że ser powinno się jak najmniej kręcić, by zbyt nie napowietrzać, więc najpierw jaja, cukier, mąkę, aromat razem zmiksowałam i tę masę jajeczną dodałam do sera, i szybko razem połączyłam.
Mała profanacja przepisu, ale chyba nie zaszkodziła.
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Małgoś, zgadzam się z Tobą w pełni, że to najlepszy sernik na świecie.
icon_wink.gif

I w ogóle nie powienien nosić nazwy sernik, bo go niewiele przypomina.
icon_smile.gif

Kolejność łączenia składników godna uwagi.
icon_smile.gif
Wypróbuję.
icon_smile.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Jejjjjj, jaki ten sernik jest pyszny i jaki mało sernikowy
icon_wink.gif

Kawa z czekoladą daje wyśmienity efekt. U nas na imprezce urodzinowej wszystkim smakował. Taki wyszedł:
19945830_d.jpg

19945943_d.jpg

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Leninko śliczny!
mniam.gif
ale bym sobie takiego ciacha zjadła...

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
anbetung.gif
Przepis jest świetny.
Ja też nie miałam czekoladowych herbatników, tylko zwykłe i wyszło fajnie.
icon_razz.gif
Pierwszą warstwę trzymałam w piekarniku wg przepisu 30 min. i następnym razem potrzymam krócej, bo oddzieliła się od ścianek tortownicy i biała warstwa, którą wylałam na wierzch, spłynęła trochę bokami i nie wygląda tak efektownie, jak serniczek Joanny
icon_redface.gif
, no ale gdzie mi do niej
icon_smile.gif
Za to w smaku- przepyszny.
Aha i posypałam kawą rozpuszczalną, ale następnym razem posypię słodkim kakaem, bo ta kawa dała jednak nutkę goryczy na języku.
icon_wink.gif

Niemniej- sernik polecam wszystkim!
wink.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
A! i czekoladę dałam deserową- polecam!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Joanna...sernik jest pyszny...zrobilam wczoraj wieczorem, spedzil noc w lodowce. Bardzo bogaty, o cudownym aromacie kawy i czekolady (cos co bardzo lubie
icon_biggrin.gif
)...mam zamiar zrobic tez zdjecie...ale w tej chwili nie ma dobrego swiatla ( strasznie pochmurno i deszczowo)...sprobuje pozniej...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy