Sernik kawowy

linette

Member
Lip 11, 2006
581
0
16
alexandra @ 10 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=465258Śliczny jest ten sernik !
icon_smile.gif
Ja zauroczona serowym torcikiem Joanny postanowiłam wypróbować kolejny : kawowy
icon_smile.gif

Mam pytanie - jak zrobić takie czekoladowe listki na ozdobę sernika ? Różyczkę już Joanna opisała jak zrobić, ale zastanawiają mnie te listeczki
gruebel_2.gif

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Było małe potknięcie (biała warstwa przebiła warstwe czarna i chyba sie troche do niej wlała), ale Ci co będą sernik jeść, nie znaja oryginału. Nie zapadł się! mam wrażenie, że sie udał!

Agulek

Member
Maj 20, 2007
22
0
0
Właśnie zamierzam robić dzisiaj ten serniczek
lecker.gif
Ale mam dwa pytania ........Czy zamiast gazet typu wyborcza itp. ( nie kupuję takich ) mogę użyć gazetek promocyjnych Tesco? Aha no i dziewczyny pisały, że używały mieszanki serka Delfiko i mascarpone, ale jakie to mają być proporcje? Byłabym wdzięczna za odpowiedź
bussi.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Agulek @ 26 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=527815Właśnie zamierzam robić dzisiaj ten serniczek
lecker.gif
Ale mam dwa pytania ........Czy zamiast gazet typu wyborcza itp. ( nie kupuję takich ) mogę użyć gazetek promocyjnych Tesco? Aha no i dziewczyny pisały, że używały mieszanki serka Delfiko i mascarpone, ale jakie to mają być proporcje? Byłabym wdzięczna za odpowiedź
bussi.gif
Agulku, odpowiedzi na Twoje pytania są w treści przepisu ( w uwagach):
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...t=0#entry319760
Gazetek promocyjnych Tesco nie widziałam na oczy, więc nie umiem ocenić, z jakiego są zrobione papieru.

Agulek

Member
Maj 20, 2007
22
0
0
Joanna @ 26 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=527941Agulku, odpowiedzi na Twoje pytania są w treści przepisu ( w uwagach):
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...t=0#entry319760
Gazetek promocyjnych Tesco nie widziałam na oczy, więc nie umiem ocenić, z jakiego są zrobione papieru.
Ohhhh.........przepraszam - dopiero zauważyłam, że pisałaś o tym
bussi.gif
Gazetki promocyjne Tesco są takie same jak Lidla, Netto, Intermarche itp. sklepów ..........Jeżeli nie ma innego wyjścia to kupię wyborczą ....

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
index.php?act=findpost&pid=527952Gazetki promocyjne Tesco są takie same jak Lidla, Netto, Intermarche itp. sklepów ..........Jeżeli nie ma innego wyjścia to kupię wyborczą ....
Wydaje mi się, że te wydawnictwa niespecjalnie się nadają do metody gazetowej...
no_shakinghead.gif
Najlepsze są zwykłe, miękkie codzienne gazety - najlepiej chłoną wodę i oddają ją potem w postaci pary pieczonemu sernikowi, dzięki czemu nie wysycha on i nie pęka.
icon_smile.gif

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
index.php?act=findpost&pid=527815Właśnie zamierzam robić dzisiaj ten serniczek
lecker.gif
bussi.gif
Wydaje mi się,że w każdym województwie jest ,oprócz Gazety Wyborczej, lokalna gazeta, której papier z pewnością nada się do użycia w tej metodzie. Sama tak robię, bo moja gazeta ma duży format, jest miękka i w zasadzie czarno-biała. A w ogóle metoda gazetowa jest super!!!

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
Joanno, proszę, przetłumacz jeszcze inne przepisy, bo za dotychczasowe serdeczne dzięki
anbetung.gif
Może znajdziesz coś ciekawego z np. dań obiadowo-kolacyjnych?
icon_smile.gif
Czekam z niecierpliwością i pozdrawiam
cvety.gif

Agulek

Member
Maj 20, 2007
22
0
0
Joanna @ 26 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=528216Wydaje mi się, że te wydawnictwa niespecjalnie się nadają do metody gazetowej...
no_shakinghead.gif
Najlepsze są zwykłe, miękkie codzienne gazety - najlepiej chłoną wodę i oddają ją potem w postaci pary pieczonemu sernikowi, dzięki czemu nie wysycha on i nie pęka.
icon_smile.gif
marmak @ 27 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=528453Wydaje mi się,że w każdym województwie jest ,oprócz Gazety Wyborczej, lokalna gazeta, której papier z pewnością nada się do użycia w tej metodzie. Sama tak robię, bo moja gazeta ma duży format, jest miękka i w zasadzie czarno-biała. A w ogóle metoda gazetowa jest super!!!
Kupiłam dzisiaj Wyborczą i właśnie mój sernik jest w piekarniku, ale boję się, że mi nie wyjdzie
cry_1.gif
Robiłam wszystko jak w przepisie i gdy pierwsza warstwa jest w piekarniku 30 min i miałam dołożyć drugą wartwę to widzę, że ta pierwsza kawowa jest cały czas płynna
cry_1.gif
Nie wiem co mam dalej robić
cry_1.gif
Włożyłam go jeszcze na 5 min ale obawiam się, że to nic nie pomoże
icon_sad.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Agulek @ 29 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=529877Kupiłam dzisiaj Wyborczą i właśnie mój sernik jest w piekarniku, ale boję się, że mi nie wyjdzie
cry_1.gif
Robiłam wszystko jak w przepisie i gdy pierwsza warstwa jest w piekarniku 30 min i miałam dołożyć drugą wartwę to widzę, że ta pierwsza kawowa jest cały czas płynna
cry_1.gif
Nie wiem co mam dalej robić
cry_1.gif
Włożyłam go jeszcze na 5 min ale obawiam się, że to nic nie pomoże
icon_sad.gif
Metodą gazetową trzymam w piekarniku pierwszą warstwę tylko 10 minut i to zupełnie wystarczy, by ją zestalić na tyle, by można po niej delikatnie rozsmarować drugą warstwę masy.
Coś musiałaś pokręcić z temperaturą piekarnika. Warto dokładnie czytać wszystkie wypowiedzi i komentarze w temacie.....
Na Twoim miejscu nie poddawałabym się, tylko powoli i delikatnie nakładała cienką warstwą jasną masę i piekła dalej....
icon_smile.gif
MUSI wyjść dobrze...
icon_smile.gif

Agulek

Member
Maj 20, 2007
22
0
0
Joanna @ 29 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=529883Metodą gazetową trzymam w piekarniku pierwszą warstwę tylko 10 minut i to zupełnie wystarczy, by ją zestalić na tyle, by można po niej delikatnie rozsmarować drugą warstwę masy.
Coś musiałaś pokręcić z temperaturą piekarnika. Warto dokładnie czytać wszystkie wypowiedzi i komentarze w temacie.....
Na Twoim miejscu nie poddawałabym się, tylko powoli i delikatnie nakładała cienką warstwą jasną masę i piekła dalej....
icon_smile.gif
MUSI wyjść dobrze...
icon_smile.gif
Nic nie pokręciłam z temperaturą i wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie, bo czytałam wczoraj ten wątek chyba ze 3 razy ..........może poprostu mój piekarnik nie grzeje zbyt dobrze nie wiem
icon_sad.gif
w każdym razie nałożyłam już drugą warstwę jak radziłaś i piecze się dalej ......zobaczymy jaki będzie efekt końcowy
gruebel_2.gif
Jeśli będzie on jakoś wyglądał to napewno wkleję zdjęcie
cvety.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy