Sernik nowojorski

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
moni20 @ 25 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=721000ja tez sie dam posiekac
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
Podnoszę, bo muszę zrobić próbę przed urodzinami
icon_smile.gif

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
Z zachwytu nad ciastem zapomniałam dodać opinii
icon_smile.gif
muszę powiedzieć, że trochę się bałam go piec ze względu na to zmiejszanie temperatury itd.
Wykorzystałam dwa opakowania serka Zielona Łąka (jeden śmietankowy, dugi waniliowy) i opakowanie Mascarpone z Piątnicy. Wyszedł przepyszny i w ogóle mi się nie zarumienił. Idealny
icon_smile.gif
Dziękuję serdecznie za wspaniały przepis.
anbetung.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Sylvia @ 3 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=734369Z zachwytu nad ciastem zapomniałam dodać opinii
icon_smile.gif
muszę powiedzieć, że trochę się bałam go piec ze względu na to zmiejszanie temperatury itd.
Wykorzystałam dwa opakowania serka Zielona Łąka (jeden śmietankowy, dugi waniliowy) i opakowanie Mascarpone z Piątnicy. Wyszedł przepyszny i w ogóle mi się nie zarumienił. Idealny
icon_smile.gif
Dziękuję serdecznie za wspaniały przepis.
anbetung.gif
O, mój ukochany sernik na górze.
icon_smile.gif

Skoro wykorzystałaś waniliowy serek, dawałaś ziarenka wanilii / cukier waniliowy?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Nawet nie wiem czemu tak długo zwlekałam z upieczeniem tego sernika. Jest bardzo prosty do zrobienia, a przy tym bardzo smaczny. Odrobinę zmieniłam proporcje, ale to chyba nie miało wpływu na smak, a sernik wyszedł wspaniale kremowy.

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Tym razem zrobiłam go zamiast tortu na swoje urodzinki. Jak zawsze wyszedł rewelacyjny!
anbetung.gif

Załączniki

• DSC06248.JPG
    DSC06248.JPG
    112.8 KB · Wyświetleń: 0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dziękuję bardzo i zapraszam, starczy dla wszystkich
icon_biggrin.gif

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
A ja właśnie go piekę, narobiłyście mi takiego smaku, że pędem pobieglam do sklepu i kupiłam serki oraz jajka (resztę skladnikow miałam w domu). Wiem, że dzisiaj jest tłusty czwartek, ale ja pączki nieszczególnie lubię, a serniki i owszem
lecker.gif

Mam tylko pytanie, czy nie przepisowa ilość jajek, sama nie wiem dlaczego kupiłam 6, będzie miała wpływ na mój sernik??

marcia77

Member
Paź 4, 2007
14
0
0
Chciałabym zrobic ten srenik z 1,5 porcji czy musze wtedy wydłuzyć czas pieczenia?Zawsze mam problem z sernikami ,bo nie wiem czy sie dostatecznie upiekły

Lis 5, 2008
12
0
0
Sernik jest przepyszny, to pierwszy przepis na sernik, który zapisałam. Robiłam z truskawkami i galaretką, a za drugim razem z czekoladą. Drugim razem piekłam 10 minut dłużej i zostawiłam w piekarniku na 3h i wyszedł bardziej "stabilny" ale nie wysuszony, pyszniutki. I dodałam 4 żółtka zamiast 2, dzięki temu był żółciutki. Brakowało mi skórki pomarańczowej.
Dziękuję za przepis!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Sernik_nowojorski_1.jpg

Wspaniały i niezawodny sernik nowojorski
lecker.gif
mniam.gif

Wydzielany po kawałeczku - z małymi modyfikacjami : nie miałam śmietany kremówki więc dodałam jogurtu Activia, do tego starta skórka z cytryny i pomarańczy, cukru też użyłam mniej ok. 1 szkl. Do spodu dałam 200 gr skruszonych ciasteczek degistive i ok. 30 gr masła. Nic to nie ujęło smakowi sernika. Tylko wierzch lekko mi się zrumienił - zajęta robieniem chlebków przegapiłam moment zmniejszenia temperatury
icon_redface.gif
icon_rolleyes.gif

Dawno już nie robiłam, ale jak zwykle powalił nas na kolana.
lecker.gif
Jak my kochamy serniki.
rofl.gif
rofl.gif
mniam.gif

Załączniki

• Sernik_nowojorski_1.jpg
    Sernik_nowojorski_1.jpg
    89.2 KB · Wyświetleń: 4

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,627
4,754
113
Tak tu czytam i czytam i się zastanawiam czy te temperatury pieczenia Dziunia podaje do piekarnika zwykłego-gazowego, czy z termoobiegiem, bo ja mam ten zwykły
gruebel_2.gif
Jestem sernikożercą
icon_mrgreen.gif

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
reniam_123 @ 7 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=862601Tak tu czytam i czytam i się zastanawiam czy te temperatury pieczenia Dziunia podaje do piekarnika zwykłego-gazowego, czy z termoobiegiem, bo ja mam ten zwykły
gruebel_2.gif
Jestem sernikożercą
icon_mrgreen.gif
reniam_123
my mamy piekarnik elektryczny z termoobiegiem , ale również z opcją góra dół.Odkąd natrafiłam na cincin serniki zaczęłam piec bez termoobiegu , chociaż wcześniej piekłam w termoobiegu i wychodziły bardzo smaczne, nie opadały i nie były za bardzo wypieczone.
lecker.gif
Tylko wtedy piekłam krócej
icon_razz.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Chcę zrobić sernik w formie o średnicy 26 cm, zawsze robiłam w prostokątnej... więc mam kilka pytań. Czy brzegi formy czymś wyłożyć ? Posmarować tłuszczem, czy pozostawić suche ? Nie chcę żeby ser się przykleił. Aha... i będę robiła z 800g sera, w związku z tym piec go krócej ? Jeśli tak, to jak długo ?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Brzegi formy najlepiej wyłożyć paskami papieru do pieczenia. A piec możesz tyle samo lub dotąd, aż brzegi będą ścięte, a środek jeszcze lekko galaretowaty, lub aż czubek noża włożony w środek będzie czysty tzn. masa nie będzie się do niego lepiła.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy