bajaderka @ 24 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=368276takie zwykle czekoladowe ciasto z bakaliamiBajaderko a jest to zwykle ciasto czekoladowe tutaj moze w ciastach??
dziunia @ 26 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=369295zaraz wkładam swoją nutellę do słoików,wyszła przepyszna
zrobiłam z 1.5 porcji i dałam o 20 dkg cukru mniej bo śliwki były już pomarszczone i słodkie bardzo,zamiast cukru wanilinowego dodałam 10 dkg cukru waniliowego wg przepisu Jamiego OliveraJa też daję cukier waniliowy, a nie wanilinowy i również robię go sama, miksując cukier z pociętą na kawałki laską wanilii w specjalnie do tego celu przeznaczonym młynku do kawy. Nie trzeba go później przesiewać - jest od razu bardzo drobno zmielony. Mam ten młynek od ponad 20 lat i skóra mi cierpnie na samą myśl, co zrobię, gdy kiedyś odmówi współpracy....
Wczoraj robiłam podobną metodą dżem z gruszek - również dodałam do niego zrobionego powyższym sposobem cukru waniliowego i na koniec, 2 tabliczki białej czekolady. Pychota...
trzeba spróbować,oj trzeba
belle @ 30 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=371646Bajaderko a jest to zwykle ciasto czekoladowe tutaj moze w ciastach??
Malgosimi @ 22 Oct 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=381920pyszne do naleśników. tylko że ja nie lubię smazyć dżemów, kiedyś prysnął mi gorący dżem cytrusowy na twarz i jakoś zawsze mi pryska...
czy myślicie, że można przysposobić w ten sposób już gotowe powidła od babci? Odkręcić, władowac do garnka, dodac kakao i czekoladę, trochę podgotować i znów do słoi?Małgosimi, ja tak zrobiłam z pierwsza partią. Już jej prawie nie ma, ale co prawda wyszło mi takie bardziej gęste, taka pasta. Poradziłam sobie tak, że do lekko przetartej olejem szklanej brytfanki żaroodpornej wylałam zawartość4 słoików (dżemowych) i w piekarniku doprowadziłam prawie do wrzenia. Dodałam tam czekolade i kakao, wymieszałam i znowu pozostawiłam na ok. 20 minut. Nie wiem, może to było za długo i dlatego wyszło takie gęste? Druga partia to już wg przepisu.
kermidt @ 3 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=443822RObie dzis!
ze sliwek czerwonych
kurcze natychmiast potrzebuje wage!!!!!
Widze na paragonie, ze sliwek mam ... loj kretynka! ledwie kilo z pestkamiPocieszam - wyjdzie co prawda niedużo powideł, ale za to szybko się usmażą!
A składniki dopasuj na oko ( i smak) - na pewno będzie dobrze!
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia