Hajastan, nie zauwazylam zeby czarny barwnik w bitej smietanie dawal gorzki posmak. Uzywam barwnika wiltona i jest on bardzo wydajny, nie trzeba go dodac duzo zeby uzyskac czarny kolor. Na tyle tortow, ktore zrobilam nie zuzylam jeszcze jednego calego pojemniczka czarnego barwnika. No i nie robie czarnej smietany tak naprwde czarnej, staram sie uzyskac ciemno-grafitowy kolor, ktory i tak wydaje sie byc wystarczajaco ciemny kontrastujac z innymi - jasnymi kolorami. Nie ma tez sensu dodawac za duzo barwnika bo wtedy smietana sie wazy. Mialam okazje jesc wykonany przeze mnie tort z czarna smietana (akurat trafil mi sie na moim kawalku napis lego w torcie lego friends) i krem byl dobry, smakowal po prostu smietana. Probowalam tez czarnego buttercream, ktorym robilam napis na torcie dla Patrycji - zloty tort z rozami - i tez nic a nic nie bylo gorzkie.
A jakiego barwnika uzywasz, jakiej firmy, sprawdzalas date przydatnosci do spozycia?