Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Aniu, woda nie może sie gotować. Pascal chyba tłumaczył, że woda ma miec taka temperaturę, że jak podniesiesz miskę z garnka (a w misce jest czekolada;) ), i dotkniesz od spodu, to nie może cię parzyć. Wtedy temperatura jest dobra.

Ja najczęściej rozpuszczam masło, czekoladę w mikrofali 8)

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
AnnaH
ja roztapiam czekolade w taki sam sposob - w parze nad gotujaca sie woda. Mam termometr i mierze temperature czekolady, wiec u mnie sie nie przegrzewa
icon_smile.gif

W kazdym razie do czekolady nie moze popasc ani kropla wody!

Nadia
Moze i tak mozna, Pascala nie ogladam, bo nie mam
icon_smile.gif
Tylko do rozpuszczenia czekolady tego moze wystarczyc czlkowicie, ale obawiam sie ze do zrobienia ozdob to moze byc t-ra zbyt mala. Jak sie domyslam, to ten Pascal chyba uzywa juz odpowiednio przygotowana czekolade
icon_smile.gif
A nam czesto tak nie udaje sie
icon_smile.gif
)))))) I trzeba samym o to zadbac
icon_smile.gif

A mikrofala, podobno tez jest dobra.

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Elu
Pascal rozpuszcza w ten spposób (zwykłą) czekoladę, którą później dodaje np do ciasta, albo deseru.
Do takich artystycznych ozdób jak Twoje, to myślę, że najlepiej rozpuszczać czekoladę wg wskazówek i temperatur, które podałaś.

W każdym razie woda nie moze sie gotować, bo taka temp. jest za wysoka.

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
AnnaH

moze jak najbardziej
icon_smile.gif
Nie mysle, czy cos musialo by sie stac
icon_smile.gif
Gdyby ukladalas' ptysiowe ozdoby, to co innego, a czekoladowe nie powinny sie puscic
icon_smile.gif
)))

Zula

Member
Kwi 30, 2006
623
0
0
Elu,
czy możesz mi łopatologicznie wytłumaczyć jak się robi ptysiowe ozdoby?

A Twoje torty są naprawdę super !!

Też bym tak chciała umieć :cry:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Elu,
czy możesz mi łopatologicznie wytłumaczyć jak się robi ptysiowe ozdoby?

A Twoje torty są naprawdę super !!

Też bym tak chciała umieć :cry:
Dziekuje
icon_smile.gif
:knuddel1:
Nic nie stoi na przeszkodzie
icon_smile.gif
Tylko pracowac , jesli jest zyczenie ;) . I nie tracic nadziei i checi, jesli cos sie nie udaje.
icon_smile.gif

O ptysiowych ozdobach bardzo duzo pisalam w tym oto watku http://www.sys21.de/viewtopic.php?p=232918#232918 . Tam sa porady i przepis. A lopatologicznie - tylko praktyka
icon_smile.gif
Jak juz w nocy przez sen reka bedzie sama wyprowadzala wzory...
icon_smile.gif
)) No niestety, taka prawda
icon_smile.gif

Bierzesz ciasto ptysiowe, wkladasz do tulejki i rysujesz... to wszystko. Ale nie jest tak strasznie - sprobuj i upewnisz sie sama
icon_smile.gif

Zula

Member
Kwi 30, 2006
623
0
0
dzieki za odpowiedż
icon_smile.gif

będę próbować, a że jestem uparta, to może mi coś wyjdzie :lol:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Zula
Goraco namawiam do sprobowania
icon_smile.gif

W skrocie tak - robisz ciasto ptysiowe z przepisu na tort s musem (tylko ze nie cala norme, jesli na ozdoby, a jedna czwarta czesc, nie wiecej
icon_smile.gif
)) bo bedziesz sie zajadala ptysiami
icon_smile.gif
) ) skrecasz tulejke i na papier do wypiekow. Ja korzystam z takiego bialego papieru firmy Fino, jest z lekkim pokryciem silikonowym, bardzo wygodnie na nim to wszystko robic. Paklan w tym przypadku jest gorszy, imho. No i potem piec, tylko ze bardzo uwazac, by sie nie przepiekli. No i tyle
icon_smile.gif
Powodzenia! No i czekam na relacje
icon_smile.gif

brunia

Member
Cze 14, 2006
30
0
0
szukałam w internecie sposobów na ozdabianie tortów i trafiłam na tą stronkę ,strasznie mi się spodobały Elu Twoje ozdoby, a szczególnie róże ,z pewną obawą postanowiłam spróbować .Nie mam specjalnego termometru
icon_sad.gif
ale zaryzykowałam i udało się . Czekoladę topiłam "na oko" , a raczej "na palec", czyli właściwie na wyczucie, i była plastyczna jak plastelina :shock: .Następnym razem postanowiłam spróbować z białą. Mam zrobione zdjęcia, ale nie umiem ich tu wstawić
icon_sad.gif

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Dziewczyny!!!! no i chlopaki, jesli patrzycie
icon_smile.gif

Czy widzicie zdjecia w tym temacie??????? Bo ja nie..... Jak nie widzicie, to musze cos zrobic...

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
JotHa
sylion
Dzieki!
Sprawdzilam, pisza, ze to czasowo... zaczekamy
icon_smile.gif

sylion
No i jak z tym opisem sweterkowym? Czy znalazlas ta czesc, ktora brakowalo?
icon_smile.gif

brunia

Member
Cze 14, 2006
30
0
0
<a href="http://img369.imageshack.us/my.php?image=totrzboku4ji.jpg" target="_blank">
totrzboku4ji.th.jpg
</a>
Dzięki Elu ,dobra kobieto , nie wiem czy mi się udało wkleić A ile najwięcej KB może mieć zdjęcie ? bo zmniejszać już umiem :lol:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy